İnsanların bir web sayfası üzerinden haklarında şikayet varmış gibi sanal tuzağa çekildiğini ifade eden polis memuru İlhan Tozbulut, “Kullanıcılarımız en çok sosyal medyada kullanımda bulundukları için sosyal medya hesaplarından güvenlik önlemleri almaları gerekiyor. Güvenlik şifreleri oluşturmaları gerekiyor. Şifrelerini sık sık değiştirmeleri gerekiyor. Ayrıca hesaplarında iki faktörlü kimlik doğrulamasını mutlaka kullanmalılar. Kimlik doğrulaması açık değilse, hesabınız tehlikededir.” dedi.
Trabzon Emniyeti, vatandaşları siber tuzaklardan korumak için bilgilendirme çalışmalarına önem veriyor. Hayat Boyu Öğrenme Haftası etkinlikleri kapsamında Trabzon Millet Bahçesi’nde Emniyet tarafından stant açılırken, yeni dolandırıcılık yöntemleri ve korunma yolları anlatıldı. Trabzon Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden polis memuru İlhan Tozbulut, siber suçlara karşı uyardı. Polis memuru İlhan Tozbulut, “Kullanıcılarımız en çok sosyal medyada kullanımda bulundukları için sosyal medya hesaplarından güvenlik önlemleri almaları gerekiyor. Güvenlik şifreleri oluşturmaları gerekiyor. Şifrelerini sık sık değiştirmeleri gerekiyor. Ayrıca hesaplarında iki faktörlü kimlik doğrulamasını mutlaka kullanmaları gerekiyor. Kimlik doğrulaması açık değilse, hesabınız tehlikededir.” açıklamalarında bulundu.
Sosyal medyanın yanıltıcı unsurlar barındırabildiğine işaret eden İlhan Tozbulut, “Sosyal medyada hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Her atılan linke tıklamamak gerekir. Özellikle oltalama linklerine dikkat etmek gerekiyor. Özellikle direkt mesajdan gönderilen ‘Hakkınızda şikayet var. Hiç utanmıyor musunuz bu fotoğrafları paylaşmaya?’ vb. söylemlerle kullanıcıyı heyecanlandırıp o linke sevk etmeye çalışıyorlar. Linke tıkladığınız zaman kullanıcı adınız ve Instagram giriş şifrenizin yer aldığı sahte sayfa otomatik olarak geliyor. Kendi elinizle şifrenizi veriyorsunuz. Hesabınızda iki faktörlü kimlik doğrulaması olsaydı telefonunuza gelen şifre olmadan kimse hesabınıza erişemeyecekti. O yüzden bu tür önlemlerin alınmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Trabzon’da çok fazla siber güvenlik mağduru olup olmadığı yönündeki soru üzerine İlhan Tozbulut, “Siber suçlar konusunda bir sınırlama yoktur. Global bir suçtur. Sınırlama yoktur. Şurada burada bu kadar diyemeyiz. Çünkü internetin olduğu her yerde siber suç olması mümkündür.” yanıtını verdi. “Sanal dolandırıcıların şikayet edilmesinden sonuç alınabiliyor mu?” sorusu üzerine Tozbulut, “Olayları yüzde 60-70 civarında aydınlatabiliyoruz. Global bir suç olduğu için failler yurt dışında olabiliyor. Onunla ilgili yapacak bir şeyimiz olmuyor. Ancak yurt içinde bir fail tespiti yaptıysak gereğini yapıyoruz.” diye konuştu. Polis memuru İlhan Tozbulut, “Sosyal medyada hiçbir şey göründüğü gibi değildir” uyarısını yenileyerek açıklamalarını tamamladı.