Trabzon'da 'can dostlar'a mama tesisi
Selçuk BAŞAR/TRABZON, (DHA)- TRABZON’da sokak hayvanlarının daha sağlıklı beslenmesi amacıyla büyükşehir belediyesi tarafından Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 'Mama Üretim Tesisi' kuruldu. Günde 200 kilogram organik mama üretebilen tesisin açılışını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, şehirde başıboş hayvan kalmayacağını ve sahiplenenlere ise destek vereceklerini belirterek, “Trabzon, bu konuda örnek şehir olacak” dedi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde günde 200 kilogram organik mama üretebilen ‘Mama Üretim Tesisi’, düzenlenen törenle açıldı. Açılışa; Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'in yanı sıra Çevre ve Hayvanları Koruma Derneği (ÇEVHAYKO), Trabzon Hayvanları Koruma ve Yaşatma (TRAHAYKO) ve Necmi Aksu Sokak Hayvanları Derneği temsilcileri katıldı. Açılış sonrası, katılımcılar tesisi ziyaret ederek, üretim çalışmalarını takip etti.
‘BU CANLAR BİZE EMANET’
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, sokak hayvanları konusunun ülke genelinde hassasiyetle ele alınması gereken bir mesele olduğunu vurgulayarak, “Vatandaşlarımızın can güvenliğini tehdit eder hale gelen bu konuda, meclisimiz, hükümetimiz ve bakanlığımız yeni yasal düzenlemeleri zaruri görmüştür. Ancak, yerel yönetimler olarak biz de bize emanet olan canların hukukunu korumak adına yeni bir anlayışla hareket ediyoruz. Sokak hayvanları ya da sahipsiz hayvanlar olarak tanımlanan bu canları sahiplenmek ve onlara gereken özeni göstermek zorundayız. Bu canlar bize emanet ise biz de onları sahiplenmeliyiz ve bu anlayışla hem kurumsal hem de bireysel olarak hareket etmeliyiz” diye konuştu.
‘SAHİPLENDİRME FAALİYETLERİNE AĞIRLIK VERECEĞİZ’
Sokak hayvanlarına ilişkin yasal değişikliği hatırlatan Genç, “Mevcut yasamızda yapılan değişiklikle, sokaktan aldığımız hayvanları daha önce olduğu gibi rehabilitasyon merkezlerimize getiriyoruz, aşılarını, tedavilerini ve bakımlarını yapıyoruz. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte, can güvenliğini ilgilendiren bu konuda daha kapsamlı adımlar atıyoruz. Artık sokaktan aldığımız hayvanları barınaklarımıza getirip bakımını yapıyoruz, aşılamasını yapıyoruz, küpesini takıyoruz ve kısırlaştırıyoruz. Bundan sonra ise sahipsiz hayvan kategorisinden çıkartarak sahiplendirme faaliyetlerine ciddi manada ağırlık vereceğiz. Bütün hemşehrilerimize ve hayvanseverlere çağrıda bulunuyorum. Artık sokakta başıboş hayvanlarımız olmayacak. Ancak bu, sokakta hiç hayvan olmayacak anlamına gelmiyor. Belki sokağımızda bir köpek göreceksiniz ama ona nezaret eden bir sahibi olacak. Trabzon, bu konuda örnek şehir olacak” ifadelerini kullandı.
YOMRA VE ÇARŞIBAŞI’NDA BARINAK KURULACAK
Genç, 2 ilçeye barınak kurulacağını söyleyerek, “Trabzon'umuzda şu anda 80 dönümlük bir alanda, 14 bin metrekare kapalı alanıyla, 450-500 köpek kapasiteli bir barınağımız var. İlaveyle 650-700 kapasiteye ulaşabilecek bir potansiyele sahibiz. Bu barınağımızda 250 civarında köpeğimiz var. Yeni dönemde ise Yomra ve Çarşıbaşı ilçelerimizde tespit ettiğimiz iki ayrı alanda, köpeklerimizin doğal ortamlarını sağlayacak, onların hukukunu koruyacak daha büyük yaşam alanları oluşturmayı planlıyoruz. İnşallah bu iki büyük projeyi hayata geçireceğiz” dedi.
‘5 YILDA 3 BİN 5 KÖPEĞİMİZİ SAHİPLENDİRDİK’
Ülke genelinde büyükşehirlerde sokak hayvanı sorununun belirgin hale geldiğini ancak Trabzon’da alenileşmediğini ifade eden Genç, “Bunun güzel bir cevabı var. Bu konuda derneklerimize çok teşekkür ediyorum; onlarla birlikte çok güzel çalışmalar yaptık. Son 5 yılda 3 bin 5 köpeğimizi sahiplendirdik ve 11 bin 880 köpeğimizi kısırlaştırdık. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak bu alanda zaten aktif bir ünitemiz var ama bunun yanı sıra mobil olarak ilçelerimizi gezip kısırlaştırma yapan bir aracımız da bulunuyor. Beş yılda 11 bin 880 köpeği kısırlaştırmak, Trabzon'daki popülasyonu kontrol altına almak adına attığımız en önemli adımdır” diye konuştu.
SAHİPSİZ KÖPEK KALMASIN ÇAĞRISI
Trabzon halkına çağrı yapan Genç, “Trabzon'daki hemşehrilerime çağrım, bu köpeklerimizi ciddi manada sahiplenelim; sahipsiz köpek kalmasın, biz sahiplenelim, hep beraber sahiplenelim. Onlar bize emanet canlardır. Bakımları, aşılamaları ve gıdaları konusunda da Büyükşehir Belediyesi olarak, ilçe belediyelerimizle birlikte bu işi bir seferberlik niteliğinde yürüteceğiz ve bize emanet olan canların hukukunu koruyacağız inşallah. Büyükşehir Belediyesi olarak, Trabzon şehri ve burada bulunan hassasiyet gösteren derneklerimizle birlikte, onların gayretleriyle hem kurumsal hem de şehir olarak ülkemizde örnek bir şehir olacağız. Bu konuda iddialıyız; hem insanlarımızın canına halel gelmeyecek hem de bize emanet olan canların hukukunu sonuna kadar koruyacağız” ifadelerini kullandı.
GÜNLÜK 200 KİLOGRAM MAMA ÜRETİLİYOR
Genç, “Trabzon Büyükşehir Belediyemizin tesisleri başta olmak üzere sağlık merkezlerimizde ve konaklama merkezlerimizdeki organik gıda artıklarını topluyoruz, buraya transfer ediyoruz ve burada mama haline dönüştürüyoruz. Bu tesis, sıfır atık anlayışına uygun bir şekilde çalışıyor ve günlük 200 kilogram üretim kapasitesine sahip” dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI
9529,36%1,72
34,54% 0,18
36,03% -0,52
2984,34% 0,77
5006,70% 1,01
Rize
23.11.2024