Ortahisar CHP’li Meclis Üyesi Ömer Dayı, Değirmendere’de bulunan kavşak çalışmalarına yönelik açıklamalarda bulundu.
Ortahisar CHP’li Meclis Üyesi Ömer Dayı, Ortahisar’a bağlı Değirmendere’de bulunan kavşak çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Meclis Üyesi Dayı, trafiğin yoğun olduğu Değirmendere’de birde yaz ayında yapılan kavşak çalışmasına anlam veremediğini dile getirdi.
Dayı, vatandaşın ve esnafın yapılan kavşak çalışması sonucu mağdur olduğuna da vurgu yaparak Değirmendere’de bulunan yeni terminalin yerinin yanlış olduğuna vurgu yaparak geçmişte bulundukları çözüm önersini de tekrar hatırlattı.
Dayı, trafikte yoğunluğun oluşmasını 4 kavşağa mal ederek şu açıklamalarda bulundu: “Ben bunu sadece bu dönem değil. 2 dönem önce yine meclis üyesi olduğum dönemde de ifade ettim. Şimdi sadece bu trafikle alakalı değil her konuda çözümler kısa vadeli ve vadeli ve uzun vadeli olarak düşünmek lazım. Mesela Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Belediye Başkanıyken seçimler öncesi 61 projenin içerisinde Master Planı olarak adlandırdığı projeler vardı. Şimdi bu Master Planında yeni yollar, bağlantılı yollar, otoparklar, kavşakların düzenlenmesi gibi. Baktığımız zaman şimdi AK Parti iktidarı 20 -21 yıldan beri iktidar. 15 seneden beri yerelde de iktidarlar. Yani baktığımız zaman Haçkalı Baba Kavşağı, Trabzon Üniversitesi önündeki kavşak, limanın olduğu kavşak zaten kapalı, Değirmendere kavşağı 4. Yani 4 tane kavşak trafiğin yoğunlaşmasına sebebiyet veriyor. Peki bu dört tane kavşak için 20 yıldan beri herhangi bir çalışma yapıldı mı? Hayır maalesef.”
Trafiğin sadece dolmuş üzerinden yönlendirilemeyeceğini dile getiren Dayı, “Şehir içi trafiğine baktığımızda sürekli yapboz. Yani bu yollara çözümler üretilmedi. Orhan Başkan geldiği zaman trafiğin akışını değiştirdi. Yani hiçbir çözüm üretilmedi. Peki şu andaki mevcut başkan Murat Zorluoğlu ne yaptı? Maraş Caddesi'ni kapattı ve bir bölümüne tabiri caizse yüz metrekare alanlık yere dolmuşları depolama sistemi yaptı. Ben Murat Zorluoğlu'nu da şunu söyleyeyim bu trafiği sadece dolmuş üzerinden yani yönlendirmeye kalkarsanız burada başarılı olamazsınız” dedi.
Dayı, Değirmendere de bulunana kavşak çalışmasının halka verdiği zararları şu şekilde açıkladı: “Vatandaş mağdur oluyor. Esnaf mağdur oluyor. E zaten terminal binasının oraya yapılmasına biz karşı olduk. Evet. Yerel olarak doğru olmadığını orasının dere yatağı olduğunu ve ulaşım yönünde zaten sıkıntılar varken siz orayı 2-3-4-5-10 kat daha yoğunlaştırıyorsunuz. Peki siz bunu yapmadan önce altyapısının fiziksel çalışmasını yaptınız mı? Yapmadınız. Yani yapalım da yarın ne olursa hesabı olmaz. Önce bir altyapısını yaparsınız işte ulaşımını sağlarsınız, ulaşımı kolaylaştırırsınız, tedbir alırsınız, çözüm üretirsiniz, yol yaparsınız. Ondan sonra yaparsınız ama yeri orası değil.”
Dayı, Değermendere’deki terminal binasının yapımında öneri sunduklarını dile getirerek, “Bu basında Erdoğan Bayraktar'ın açıklaması nereyi tarif etmişti? Çimento fabrikası oradan ayrıldıktan sonra. Taşındıktan sonra zaten adı büyük sanayi zaten atıl durumda. O olayı başka bir yere taşırsınız. Orayı bütünleştirerek çimento fabrikasının olduğu şahsiyeti kamulaştırırsın kardeşim. Orayı da diğer sanayi merkezinin olduğu yeri de başka bir yere taşırsın. Oraya terminal binası yaparsın yani şehrin merkezi, ulaşımı kolay. Değil mi? Oradaki Erzurum Maçka Kavşağı dediğimiz aynen Ayasofya'daki kavşağın olduğu gibi (Biz doğruya doğru diyoruz) orada o kavşağı da düzenlersin. Çember binasını oraya yaparsın. Yoğunluğunda çözersin” sözlerini kullandı.
Dayı, Değirmendere’deki kavşak çalışmasının toplum hayatını zarara uğrattığını şu şekilde ifade etti: “Yani artık Trabzon'da yazın bir Arap turizmi var ve bunun neticesiyle beraber yazın zaten Değirmendere trafiğinin yoğunluğu bilinmekte ve burada bu çalışmaya bir ay gibi bir süre veriliyor ve yazın yapılıyor. Yani bu çok yanlış. Zamanlama olarak da ben onları anlatmaya çalışıyorum. Zaten o bölgede bir yoğunluk varken üzerine bir de yazın Arap turizminin yoğunluğu katılıyor. Dışarıdan gelen insanlarımız var. Değil mi? Fındığı için geliyor, tatiline geliyor. Değil mi? Bir yoğunluk oluşuyor.”
Sözlerine devam eden Dayı, “Geliyorsunuz tam bu süreçte böyle bir çalışmaya yaparak işi daha da zorlaştırıyorsunuz. Yani işin içinden çıkılmaz hale getiriyorsunuz. Yani bunlar planlamayla beraber olan bir şeyler. Bunlar istişareyle olan şeyler. Ben her zaman şunu söylüyorum. Ya şimdi mesela X bir mahalleye hizmet yaparken bunların en büyük eksiklerinden bir tanesi de istişarede bulunmamaları, paylaşımda bulunmamaları. Efendim bunun işte altyapısını yapmadan üstyapıyla başlamaları tamam mı? X bir mahalleye bir hizmet getirecekseniz bunu oradaki insan faydalanmayacak mı bu hizmetten? O insanlarla bir istişareye giderseniz, oradaki esnafıyla, yaşayanıyla, ne bileyim muhtar heyetiyle, muhtarıyla, yani paylaşsanız ne kaybedersiniz? Hiçbir şey.” açıklamalarında bulundu.
9529,36%1,72
34,54% 0,18
36,03% -0,52
2984,34% 0,77
5006,70% 1,01
Rize
23.11.2024