Tarih: 07.01.2024 14:47

Tüberküloz: Korkma, Saklama, Tedavi Ol!

Facebook Twitter Linked-in

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü 
Tüberküloz, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif tüberkülozlu kişilerin, öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunum ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi görmemiş bir tüberküloz hastası yılda 10-15 kişiye bu hastalığı bulaştırabilir.

Tüberküloz hastalığının genel belirtileri şunlardır:

İki-üç haftadan uzun süren öksürükte tüberküloz hastalığından şüphelenmek gerekir. Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşlarımız erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır.

Tüberküloz teşhisi konulan hastaların tedavileri ücretsiz olarak sağlık personellerimiz kontrolünde DGT (Doğrudan Gözetimli Tedavi) ile gerçekleşmektedir. Tedavi ile tüberküloz mikrobu sayısı çok kısa sürede azalır. Hastaların çoğunda ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık yok olur ve şikayetleri azalır. Bu dönemde hastalığının iyileştiğini düşünerek ilaçlar kesilmemelidir. Tüberküloz tedavisi doktor gözetiminde aksatılmadan planlı bir şekilde yapılmalıdır.

Tüberküloz birey ve toplumda sağlığın yanı sıra, ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara da neden olmaktadır. Tedavi uyumu ve uzun süreli tedavinin sürdürülebilmesi için ilaçlarını DGT ile düzenli bir şekilde alması koşulu ile Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında yapılan protokolle ekonomik ve sosyal güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarına 2018 yılı Ocak ayından itibaren nakdi yardım verilmeye başlanmıştır.

Tüberküloz hastalığına karşı uygulanan BCG (verem) aşısı özellikle çocuklarda yaygın ve öldürücü tüberküloz hastalığını önlemede çok etkilidir. Tüberkülozla mücadelenin temelini oluşturan BCG aşısı Aile Sağlığı Merkezlerinde 2. ayın sonunda ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Tüberkülozdan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Tüberkülozlu Bir Kişiyseniz Ne Yapmalısınız?

Tüberküloz Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tüberküloz, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif tüberkülozlu kişilerin, öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunum ile alınması sonucu bulaşır.

Tüberküloz hastalığının genel belirtileri şunlardır:

Halsizlik

İştahsızlık

Kilo kaybı

Ateş

Gece terlemesi

Öksürük

Balgam

Öksürükle kan tükürme

Göğüs-sırt yan ağrısı

Nefes darlığı

Tüberküloz nasıl tedavi edilir?

Tüberküloz tedavisi, antibiyotiklerle yapılır. Tedavi genellikle 6-9 ay sürer. Tedavi, doktor gözetiminde aksatılmadan planlı bir şekilde yapılmalıdır.

Tüberkülozdan korunmak için alınabilecek önlemler şunlardır:




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —