Tunus’un yöresel lezzetleri ve kültürü İstanbul’da tanıtıldı
Devran GÜNDÜZ- Emir BENLİOĞLU/ İSTANBUL, (DHA)- Türk ve Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği'nin (TÜRAP) Arap ülkeleri ve Türkiye arasında ekonomik iş birliğini artırmak amacıyla Turabexpo Fuarcılık desteğiyle düzenlediği Türk-Arap Ekonomi Zirvesi ile 10'uncu Türk-Arap Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı’nın ikinci gününde Tunus Cumhuriyeti Tanıtım etkinliği düzenlendi. Fuardaki etkinlikte Tunus’un yöresel lezzetleri ve kültürü tanıtıldı.
Tunus Cumhuriyeti Tanıtım Günü’nde Tunus’un markaları, gıda makineleri ve gıda ürünleri tanıtıldı. İstanbul’da gerçekleşen fuarda zeytin, zeytinyağı, hurma, fıstık, fıstık ezmesi gibi ürünler de yer aldı. Zirvede Tunus Cumhuriyeti Ticaret ve ihracat Geliştirme Bakanı Kulthum Bin Rajab, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, TÜRAP Genel Başkanı Sabuhi Attar, konuşmacı olarak katıldı.
RAJAB: GIDA SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK
Organizasyona Tunus ve Türkiye arasındaki iş birliklerini daha da geliştirmek için geldiğini söyleyen Tunus Cumhuriyeti Ticaret ve İhracat Geliştirme Bakanı Kulthum Bin Rajab, “İki ülke arasındaki ilişkiler için bu organizasyon çok önemli. Tunus’ta bir daha buna benzer program yapacağız herkesi davet ediyoruz. Hedefimiz iki ülke arasındaki iş birliklerini gerçekleştirmek. Bu etkinliği düzenleyen Sabuhi Bey ve çaba gösteren herkese teşekkür ederim. Yatırım ve organizasyonlar gıda sektöründeki her şey ekonomiyi güçlendirir, katma değer sağlar ve teknolojiyi geliştirir. Kamu sektörlerinde iş birliğini de geliştirir. Bu tarz yatırımlar sosyal kalkınma ve imkan geliştirme, rekabet için büyük katkı ve pazar payı sağlar. Gıda sektörü en önemli işletme sektörlerinden birisi. Tunus’ta önemi büyük. Sürekli gelişmektedir. Hedeflerimizi gerçekleştirme konusunda Türkiye ile ilişkimiz büyük fırsatlar sunmaktadır. Çok daha iyi işler yapabildi. Türkiye ve Tunus ihracatını TÜRAB ile iş birliği yaparak bu hedefleri gerçekleştirmek adına büyük bir adım göstereceğine inanıyoruz. Sadece ulusal değil uluslararası anlamda katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
GÜMEN: DEĞİŞEN DÜNYADA EN ÖNEMLİ ŞEY SAĞLIK VE GIDA
Değişen dünyada beslenme, sağlık ve gıdanın en önemli konu haline gelmesiyle, tarım ve gıdanın hiç olmadığı kadar stratejik bir konuma geldiğini söyleyen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ise “Bakanlığımız bünyesinde bulunan 81 İl Müdürlüğümüzde kurulan Tarımsal Yatırımcı Ofisleri’nin kapıları ülkemizde yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılara açıktır. Türkiye’de gerçekleşen bu organizasyondaki çok uluslu katılım Türkiye’nin gücünü ve güvenilirliğini uluslararası camiyaya en güzel şekilde gösterecektir. Dünya küçüldükçe gıda önemi de artıyor. Savunma Sanayii kadar önemli olduğunu her toplantıda belirtiyoruz. Bugünkü etkinlikte Türk Arap iş birliklerini artırmak için bir aradaydık. Biz her ülke ile olan ilişkilerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz ve Tunus da bunlardan bir tanesi. Tunusa’a daha çok tahıl ve buğday gönderiyoruz. Onların da bizlere hurma ve zeytinyağı gibi ürünlerin ithalat ve ihracatı gerçekleşiyor. Bir şekilde tüm ülkelerle ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. Gıdayla ilgili 30 milyon doları aşan bir ihracatımız var. Bunu daha da üst seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘ÜRETTİĞİMİZİN FAZLASINI İHRAÇ ETME HEDEFİMİZ BULUNUYOR’
Diğer ülkelerle ilişkilerini her zaman artırmaya çalıştıklarını fakat her zaman daha iyisinin olabileceğini söyleyen Gümen, “Son dönemde ihracatımızı artırma yönünde hamleler yapmaya çalışıyoruz. En önemli şey de gıda arz güvenliği. 85 milyondan fazla nüfusumuz var. Her yıl 30 milyondan fazla turist ağırlıyoruz. Bunları öncelikle gıda arz güvenliğiniz sağlamamız ardından da ürettiğimizin fazlasını ihraç etme hedefimiz bulunuyor. Dünyada her şey değişiyor. İklim tarım ve hayvancılığı çok etkiliyor. Biz de buna ayak uydurmak zorundayız. Gerekli önlemleri alarak yolumuza devam ediyoruz” diye konuştu.
ATTAR: TUNUS’TAKİ TÜCCARLAR İÇİN YATIRIM DESTEĞİ ÇALIŞMALARIMIZ VAR
Hedeflerinin tüm Arap ülkeleri ve Türkiye arasındaki iş birliklerini artırmak olduğunu söyleyen TÜRAP Genel Başkanı Sabuhi Attar da “Şirketler ticaret ve yatırım yapabilsinler diye biz bu köprüyü oluşturuyoruz. Kaynaklar artsın ve ticari girişimler artsın diye her zaman yeni projeler ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. Türkiye’de, Tunus’un fahri konsolosuyum. Yakın zamanda bugün de aramızda olan Tunus Ticaret Bakanımız ile Tunus Günü gerçekleştirdik. Türk, Arap ve Tunus şirketleriyle bir araya gelerek proje üretiyouz. Bu çalışmaların bir açılışını yapmış olduk. İnşallah devamı da gelecek. Bizim çalışmalarımız asıl bu fuardan sonra başlayacak. Bütün Tunus şirketlerini bir havuzun içine alıp, buradaki Türk şirketleriyle bir araya getirdik. Onları hem Türkiye hem Tunus’taki yatırımlar için yönlendiriyoruz ve çok iyi bir şekilde destekliyoruz. Tunus’taki tüccarlar için yatırım desteği çalışmalarımız var. Ticaretin artması adına Türkiye ve Tunus için çok iyi bir çalışma olacak. İnşallah güzel çalışmalara devam edeceğiz. Ankara’daki Tunus Büyükelçisi, Tunus Ticaret Bakanı ve Türkiye’de çok güzel anlaşmalar yapmışlar. Biz de bu çalışmalar kapsamında ilerleyen dönemde şirketlerimizi faydalandırıyor olacağız” ifadelerini kullandı.
GEÇER: TÜRKİYE VE TUNUS ARASINDA ÇOK GÜZEL İŞ BİRLİKLERİ OLACAK
Türkiye ve Tunus arasındaki köprüleri sağlam bir hale getirmeye çalıştıklarını söyleyen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye- Tunus İş Konseyi Başkanı Kadir Mete Geçer, “Tunusta fosfat ve fosforikasit gübrede kullanılıyor. Zeytin, zeytinyağı, hurma, ile çevresindeki ülkeler tarafından yüksek potansiyele sahip. Tunus deyince çevresindeki ülkeleri ve Avrupa’yı da dikkate almalıyız çünkü aralarında bulunan serbest ticaret anlaşmaları var. Bizim avantajımıza yarayan anlaşmalar var. Çünkü Tunus’un bizden yatırım beklentileri var. Şu an hali hazırda birkaç yatırımcımız anlaşmaları yapıldı. Türk insanları Tunus’ta yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Türkiye ve Tunus arasında çok güzel iş birlikleri olacak ve biz de takip etmeye devam edeceğiz” dedi.
Etkinlik sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi ve fotoğraf çekimi gerçekleşti.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025