Yağmur ÖNGÜN / İZMİR, (DHA) - EGE İhracatçı Birlikleri (EİB)'in 'Sağlıklı Beslenmede Türk Ürünlerinin Önemi Turkish Tastes-TURQUALITY Projesi' kapsamında Turkish Tastes tanıtım filmi çekimleri için Türkiye'ye davet edilen ABD'li şefler Tom Macrina ve John Bryne ile basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Turkish Tastes projesi ile ABD'nin en büyük gıda distrübütörleri Türk firmalarımızla iş birlikleri kurdu. ABD HoReCa sektörü, üretici, dağıtıcı, toptancı, perakendeci ve zincir marketler, restoran birlikleri, gıda yatırımcıları, gıda girişimleri, turizm-otelcilik fakülteleri, aşçılık okulları ile birlikte büyük bir network oluşturduk" dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri'nin 'Sağlıklı Beslenmede Türk Ürünlerinin Önemi Turkish Tastes-TURQUALITY Projesi' kapsamında Turkish Tastes tanıtım filmi çekimleri için Türkiye'ye davet edilen ABD'li şefler Tom Macrina ve John Bryne ile basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Daire Başkanı Halis Kaya, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Markalaşma ve Tasarım Destekleri Dairesi Başkanı Ebru Gülsoy Rojas Atencio, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, Turkısh Tastes Ambassador Kazım Gürel ve Gıda Birlik Başkanları katıldı. Toplantıda konuşan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Ürünleri Daire Başkanı Halis Kaya, "Sizlerin büyük çabaları ve uygulanan doğru politikalar sayesinde 2023 yılı Türkiye tarım ürünleri ihracatında Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yaklaşır biçimde gurur yılı yaşamıştık. Gıda ürünleri ihracatımız Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 31 milyar dolar seviyesine yükselmiştir. İhracatımızdaki bu artış 2024 yılında da devam etmekte olup yılın ilk 7 ayı itibariyle yüzde 8'lik bir artış 17 milyar dolar seviyesine yükselmiştir" dedi.
'TURKİSH TASTE PROJESİ, ÜLKEMİZE AİT LEZZETLERİN ABD'Lİ TÜKETİCİLERLE BULUŞMASINI SAĞLADI'
Türkiye'nin yaş meyve ve sebzeden işlenmiş gıda ürünlerine kadar neredeyse tüm tarımsal ürünlerin üretildiği ve ihraç edildiği bir ülke konumunda olduğunu belirten Kaya, "Buğday unu, kuru incir gibi geleneksel olarak dünya pazarlarında birinci olduğumuz sektörlere ilaveten son yıllarda daha işlenmiş, sofistike ve daha az bulunan gıda ürünlerinin ihracatını gerçekleştiriyoruz. Küresel tarım ve gıda sanayi alanında hassas noktalardan birisi de güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşmayı ifade eden gıda arz güvenliği konusudur. Son yıllardaki karmaşık sosyolojik gelişmenin ürünü ve daha çok Çin, Hindistan, Güney Kore gibi gelişmekte olan ülkelerde, her yıl Avrupa'daki tüketim kamplarına dahil olan insanların yarattığı gıda talebinden kaynaklı bu durumu yönetmek için bakanlık olarak hem ihracatımızın olumsuz etkilenmemesi hem de yurt içindeki gıda arz güvenliğimizin sağlanması konusunda hassas çalışmalar yürütüyoruz. Bugünkü etkinlikle önemli bir aşamaya gelen Turkish Tastes Projesi, TURQUALITY tanıtım projeleri arasına örnek sayılabilecek bir konuma ulaşmıştır. Proje kapsamında kuru meyveden deniz mamullerine, hayvansal ürünlerden, zeytinyağına ve işlenmiş tarımsal ürünlerine kadar değişik sektörlerimiz ABD'nin ulusal ve bölgesel dağıtım şirketleriyle iş birliği yapma fırsatına kavuşmuştur. Bu bağlamda söz konusu proje ABD pazarında tüm gıda ürünlerinin tanıtımını ve ülkemize ait tat ve lezzetlerin ABD'li tüketicilerle buluşmasını sağlamıştır" diye konuştu.
'FİRMALARIMIZIN İHRACAT İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK DESTEKLERİ SAĞLIYORUZ'
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Markalaşma ve Tasarım Destekleri Dairesi Başkanı Ebru Gülsoy Rojas Atencio, “İhracat Genel Müdürlüğü olarak ihracata yeni başlayan firmalardan, daha ileride ihracat yapan firmalara, tek başına dış pazarlara girmekten, kendi sektöründeki diğer firmalarla beraber dış pazarlara yönelmeye çalışan ve dünya markası yaratmaya yönelen firmalara kadar pek çok alandaki firmalara destek veriyoruz. Pazara giriş belgesi almaktan, tasarımcıların yurt dışında açacakları, yürütecekleri faaliyetleri desteklemeye kadar çok geniş bir yelpazede tüm firmalarımızın ihracat ihtiyaçlarını karşılayacak destekleri sağlıyoruz. Ama çok önemsediğimiz desteklerden bir tanesi de sektörlerimizin bir araya gelerek birden fazla firmayı, ülkemizin değerlerini, markalarını, ürün ve sektörlerini yurt dışına tanıtmaya yönelik projeler. Soframızda bulunan lezzetlerin, dünya sofralarına ulaşmasını sağlamak üzere, bu ürünlerimizin ve sektörlerimizin yurt dışındaki algısını araştıran, hangi yöntemlerle, hangi pazarlara ne şekilde gireceğimizi ortaya koyan, o ürün ve sektörlerin sadece Amerika'da değil uzun vadede tüm dünyada önünü daha fazla açacak projeler yürüten ihracatçı birliklerimizin projelerini bakanlığımızca destek vermeye gayret ediyoruz. Halihazırda 41 ürün ve sektörümüzün yurt dışında çeşitli ülkelerde tanıtıldığı 45 tane projemiz bakanlığımızca desteklenmektedir" dedi.
'ÜLKE TANITIMINI ÖN PLANA ÇIKARMAYA ÇALIŞTIK'
Türk gıda sektörü, ABD pazarındaki yerini sağlamlaştırmak ve ihracatını artırmak adına büyük bir azim ve kararlılıkla çalışmalarına devam ettiklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de "TURQUALITY Projemiz, 2019 yılında ABD'de güçlü, köklü kuruluşlar ve ticari bağlantılar kurmak için katalizör rolü oynayacak üst düzey profesyonellerden oluşan Turkish Tastes topluluğunu inşa etmek üzere başlatıldı. Bu projenin birinci kısmında bizler öncelikle ülke tanıtımını ön plana çıkarmaya çalıştık. Türkiye'yi Amerika'daki mutfaklarda ve gıda sektöründe tanıtmaya çalıştık. Bununla ilgili de Turkish Tastes diye bir kitap yayınladık. Bu kitabı Amerika'daki şef yetiştiren üniversitelerde başlangıç olarak okutulmasını ve bu kitap sayesinde de Amerikan mutfaklarına da Türk gıda girmesini sağladık. Bu büyük bir başarıydı. Çünkü şefler artık Türk mutfağını da tanıyor" diye konuştu.
'ABD'YE 5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ KOYDUK'
Yaklaşık 6 senedir ticarileşme yolunda büyük adımlar attıklarını söyleyen Eskinazi, şöyle devam etti: "ABD'nin en büyük gıda distrübütörleri Türk firmalarımızla iş birlikleri kurdu. ABD HoReCa sektörü, üretici, dağıtıcı, toptancı, perakendeci ve zincir marketler, restoran birlikleri, gıda yatırımcıları, gıda girişimleri, turizm-otelcilik fakülteleri, aşçılık okulları ile birlikte büyük bir network oluşturduk. Bu doğrultuda çalışmalarımızın sonuçlarını, Türk firmalarımızın gerçekleştirdiği ikili iş görüşmelerini, Turkish Tastes'nin ABD'de neler başardığını bugün burada sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz. 2019-2023 yılları arasında ABD'nin toplam gıda ithalatı yüzde 35'lik bir artışla 156 milyar dolardan 211 milyar dolara çıkarken, aynı dönemde Türkiye'nin ABD'ye gıda ihracatı yüzde 100'ün üzerinde artış göstererek 708 milyon dolardan 1 milyar 712 milyon dolara yükseldi. Türk gıda ihracatçıları olarak başarımızı daha da ileri taşıyarak ABD'ye 5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduk" dedi.
Toplantıda söz alan ABD'li Şef Tom Macrina da "Türk ürünlerinin daha fazla tanıtılması için hazır olduklarını belirtirken, Şef John Bryne ise “Başarıya ulaşmak için zaman gerekir. 2019 başladığınız bu çalışmaların temeli hazır. ABD pazarı da Türk ihracatları için hazır" dedi.(DHA)
FOTOĞRAFLI