Tarih: 08.02.2025 11:33

Türkiye ve Japonya'da ki deprem deneyimleri, Bursa'daki sempozyumda konuşuldu

Facebook Twitter Linked-in

Hasan BOZBAEY/BURSA, (DHA)- TÜRKİYE ve Japonya'nın Afet Deneyimleri ve Anma Sempozyumu, Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) işbirliğiyle, Kahramanmaraş merkezli depremlerin 2'nci yıl dönömü, Japonya'daki Hanshin-Awaji Depremi'nin 30. yılı anısına Bursa'da, 'JICA-DRLC-Hyogo Valiliği-AFAD Bursa Anma Sempozyumu' düzenlendi.

Bursa AFAD Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen Etkinlikte afet risk azaltma ve dirençli toplumlar oluşturma konularında bilgi ve deneyim paylaşımına odaklandı. AFAD personeli, resmi kurum yöneticileri ve AFAD Gönüllüsü Arama Kurtarma ekiplerinin de katıldığı sempozyumda, afetlerden alınan dersler ve geleceğe yönelik atılması gereken adımlar, geçmiş afetlerin yol açtığı zararlara dikkat çekilldi.

Sempozyumda konuşan AFAD Bursa İl Müdürü Mehmet Buldan, Türkiye'deki büyük depremlerden çıkarılması gereken dersleri ve afetlere karşı dirençli toplumların önemini vurguladı. Afetlere hazırlıklı olmanın gerekliliğini belirten AFAD Bursa İl Müdürü Buldan, bu konuda yapılması gereken çalışmalara detaylı bir şekilde anlattı.

Japonya'nın Afet Yönetimi Deneyimleri Uluslararası Çalışmalar Üniversites'nden, Prof. MurataMasahiko, 1995 Kobe depreminden elde ettikleri deneyimleri paylaşarak, afet hazırlığı, olası felaketlerde hızlı müdahale, yerel işbirliği ve depreme dayanıklı şehirler inşa etmenin önemine vurgu yaptı. Türkiye'nin yaptığı afet hazırlıklarını takdir karşılaadığını ifade eden Prof.MurataMasahiko, uluslararası işbirliğinin değeri ve afet bilincinin gelecek nesillere mutlaka aktarılması gerektiğini de belirtti.

JICA Kansai Merkezi Genel Müdürü Dr. KumuraIzuru, Japonya'nın afet yönetimi deneyimlerinden bahsederek, büyük felaketlerden alınan derslerin, afet sonrası zararları azaltmaya yönelik sürekli bir gelişim sağladığını vurgulayıp, bu deneyimlerin, sadece Japonya için değil, dünya genelinde daha dirençli toplumlar kurmada önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, 1995 Hanshin-Awaji Depremi ve Türkiye'nin 2011'deki desteğiyle güçlenen ilişkilerden söz ederek, sempozyumun her iki ülkenin afet sonrası deneyimlerini paylaşmaları için değerli bir fırsat sunduğunu kaydetti.

Sempozyumun kapanış konuşmasında JICA Türkiye Ofisi Başkanı WatanabeDaisuke, depremin riskini azaltma ve dayanıklılığı artırma konusunda ortak bir kararlılık sergilendiğini ifade edip, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin yıkıcı etkilerinin yanı sıra, daha dirençli şehirler inşa etmenin gerekliliği üzerinde durdu.

Sempozyumun sonunda, Japon ve Türk yetkililer, deneyim paylaşımı ve yenilikçi çözümlerle şehirlerin dayanıklılığını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Türkiye ve Japonya'nın gelecekteki afetlere karşı ortak çalışmalarına devam edeceğini söylediler (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —