Gençlerin hala doktor olmak istemesi sevindirici ancak bazı branşlara ilgi azalıyor!
Türkiye’nin en köklü hekim uzmanlık derneği TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, gençlerin tıp fakültelerine gösterdiği ilginin sevindirici olduğunu belirtirken, mezuniyet sonrasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Genç hekimlerin göğüs hastalıkları alanı tercihinde önemli bir düşüş yaşandığını ve bu durumun ivedilikle ele alınması gerektiğini belirten Akçay, asistanların çözüm bekleyen sorunlarını da hatırlattı.
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, geçen hafta açıklanan 2023 YKS yerleştirme sonuçlarını yakından takip ettiklerini belirtirken, yapılan tercihleri ve genç hekimlerin çözüm bekleyen sorunlarını değerlendirdi. Akçay, üniversite tercihlerinde tıp fakültelerine olan ilginin yeniden artmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken, mezuniyet sonrasında göğüs hastalıkları uzmanlığına azalan ilginin ise önemli bir soruna işaret ettiğini aktardı.
TIP FAKÜLTELERİNE İLGİ YENİDEN ARTTI
Tıp fakülteleri için yıllardır YKS sonucunda ilk 50 bine giren başarılı öğrencilerin tercih edebilmesi koşulu bulunduğunu hatırlatan Akçay, bu yılın sonuçlarını şöyle yorumladı: “Son birkaç yıldır öğrencilerin tıp fakültelerine puanı uygun olsa bile, ilgilerinin düştüğünü üzülerek izliyorduk. Bu yıl ise sevindirici olarak başarı sıralamasında ilk 100’de olan öğrencilerden 38’i tıp fakültesini tercih etmiş, Türkiye birinci ve ikincisi tıp fakültesine yerleşmiş, ÖSYM’nin ilettiği istatistiklere göre çalıştığım kurum olan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi kontenjanları her yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 100 dolmuş durumda. Boş kalan kontenjanların ise özel üniversitelerdeki çok yüksek eğitim maliyetleri ile açıklanabileceği görüşündeyim. Bu yılki göstergelere göre de geçerliliğini yitirmeyecek bir meslek olan hekimliğe öğrenciler ve aileleri bence yine hak ettiği itibarı yüklemişler.”
MEZUNİYET SONRASI TERCİHLER DEĞİŞTİ
Ancak mezuniyet sonrası yapılan tercihler konusunda endişe verici gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Akçay, bunu şöyle açıkladı: “Uzmanlık alanımızda tercih edilmeme veya daha az tercih edilme sorunu yaşadığını daha önceden tespit etmiştik, bu durum devam ediyor. Mezuniyet sonrası uzmanlık eğitimi için adayların TUS tercihlerine bakarsak, son iki yıl için dermatoloji, ruh sağlığı ve hastalıkları, çocuk psikiyatrisi, radyoloji, nükleer tıp, aile hekimliği, göz hastalıkları, fiziksel tıp ve rehabilitasyon branşlarının puanları oldukça yükselmiş durumda. 2022 TUS sonuçlarına ilişkin haberlere göre ilk 20’ye giren adaylardan 11’inin tercihi dermatoloji. TUS ile göğüs hastalıklarına giriş puan ortalaması ise 54. Bu puan önceki dönemlere kıyasla oldukça düşük. Yüksek rağbet edilen branşlar arasında olmadığımızı görmek üzücü ama durumu ulusal uzmanlık dernekleri olarak analiz etmek durumundayız.”
ASİSTANLARIN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
Bu arada asistanların sağlık sisteminden kaynaklanan ortak sorunlarının yanı sıra göğüs hastalıkları asistanlarının çözüm bekleyen sorunları bulunduğunu da aktaran Akçay, bunların bazılarını şöyle sıraladı:
TÜSAD olarak, bu yıl 3 farklı bölgede “Asistan Kampı” gerçekleştirerek yaklaşık 250 asistanın eğitimine katkı sağladıklarını belirten ve 2024 yılında da bu çalışmayı sürdüreceklerini belirtti. Uzmanlık sonrası mesleki gelişime yönelik yaptıkları çalışmalarda asistanlara özel bir önem verdiklerini vurgulayan Akçay, “Zira iyi yetişecek genç hekimlerimize ilerleyen dönemde hepimiz sağlığımızı emanet edeceğiz” dedi.
9977,94%1,13
35,57% 0,28
36,68% 0,62
3098,34% 0,55
4945,12% 0,00
Rize
20.01.2025