meritking giriş kingroyalgaziantep escort

Üniversite öğrencileri, glütensiz kek ve patates üretti

Üniversite öğrencileri, glütensiz kek ve patates üretti

Üniversite öğrencileri, glütensiz kek ve patates üretti
GÜNCEL 4.07.2024 12:06:23 0

SAMSUN, (DHA)- SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Gıda Mühendisliği bölümü öğrencileri, glütensiz kek ve patates cipsleri üretti.

OMÜ Gıda Mühendisliği bölümü öğrencileri, yaptıkları tez çalışmaları ile glütensiz kek ve patates cipsleri üretti. Glütensiz yapılan bu ürünleri çölyak, otizm ve fibromiyalji gibi hastalıkları olan bireyler tüketebilecek. Projelerin başında bulunan OMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Münir Anıl glütensiz olarak yapılan kekin baklagil unundan, patates cipslerinin ise pirinçten yapıldığını belirterek, “Bizim bilimsel olarak çalışma sahamız, bu tür ürünleri aslına uygun yapıp, o hastaları rahatsız etmeden normal yaşamlarına devam etmeleri yönündedir” dedi.

Glütensiz ürünlere ilişkin konuşan Doç. Dr. Anıl, “Son zamanlarda glütensiz ürünleri piyasada görüyoruz. Bunlar bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkıyor. En başta çölyak dediğimiz hastalığa sahip olan bireylerimiz geliyor. Otizm ve fibromiyalji gibi hastalarımız var. Bunlarla birlikte glüten sendromu yaşayan insanlar var. Glüten aslında buğdayda bulunan bir proteinin adıdır. Glütensiz grupta mısır ve pirinç de bulunmaktadır. Bunlar bu hastalarımız için önemli gıdalardır. Bu kişilerin glütensiz ürünlere ulaşmakta çok büyük zorluklar yaşadıklarını görüyoruz. O yüzden son zamanda çalışmalarımız bu yönde yoğunlaşmış durumdadır. Glütensiz kek tezimizi bitirdik ve yakın zamanda savunulacak. Bir de glütensiz cips ürettik ve o da bitmek üzere. Glütensiz ekmek, makarna ve bisküvi gibi ürünler sektörde yavaş yavaş canlanmaya başladı. Bizim çalıştığımız noktalarla ilgili ürünler hala mevcut değil. Yapılmış olsa da çok kaliteli değiller” ifadelerini kullandı.

Sadece doğal ürünler kullanarak bu çalışmaları yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Münir Anıl, “Daha önce başkaları tarafından yapılmış ürünler taş gibi sert ve kabarmamış oluyordu. Ama şimdi son zamanlarda bazı doğal yardımcı bileşenlerle aslına uygun olarak üretmeye çalışıyoruz. Mesela bir mısır ekmeği yaparsınız, kabarmaz çünkü glüten yoktur. Pirinçle alakalı kek yaparsınız, kabarmaz çünkü bunda da glüten yok. Ama biz yardımcı bileşenler kullanarak bunları uygun hale getiriyoruz. Glütensiz kekimiz Ayşenur Gürekan isimli öğrencimizin tez çalışması olarak teslim edildi ve savunma aşamasında. Glütensiz cips ürünümüz ise Kevser Çakmak isimli öğrencimizin bitme aşamasında olan çalışmasıdır. Bu ürünlerin şimdiden ülkemize ve bu hastalıklara sahip olan insanlara hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI


Haber Kaynak : DHA

Samsun'da otomobilin çarptığı 2 yaşındaki çocuk öldü

BÜYÜKŞEHİR’DEN YAZ EĞİTİM KURSLARINA BÜYÜK İLGİ: YÜZME KURSU ÖNE ÇIKTI

Başkan Genç, Türkiye Birincilerini Makamında Ağırladı

Trabzon’da Tarihle Müzik Buluştu: Kızlar Manastırı’nda Unutulmaz Müzik Dinletileri

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden Milli Takıma Destek: Çeyrek Final Meydan Parkı'nda Canlı İzlenecek!

GÖNÜL DOSTLARI ALBAYRAK’I ANMAK İÇİN BİR ARAYA GELDİ

Kahverengi Kokarca ile Mücadelede Zirai İlaçlama Yöntemi Devreye Girdi

Ortahisar Belediye Meclisi, 2024 Gelir Tarifesi'nde Güncelleme Kararı Aldı

43. Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali'nde 10 Boğa Arenada Mücadele Etti

Arsin Belediyesi, Mahalle Yollarında Yoğun Bakım Çalışmalarına Devam Ediyor

Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Toplantısı Şavşat'ta Gerçekleşti

Türkiye - Hollanda Maçı, Kafkasör Arena'da Büyük Heyecana Sahne Olacak

Arhavi Festivale Hazır: 50. Uluslararası Arhavi Kültür ve Sanat Festivali Başlıyor

Arhavi Belediyesi Envanterine Yeni Çöp Kamyonu Kazandırıldı

Konya Şampiyonasında Ortahisar Belediyesi Sporcuları Altınla Taçlandırdı!

  • BIST 100

    10730,79%0,46
  • DOLAR

    32,57% 0,16
  • EURO

    35,26% 0,47
  • GRAM ALTIN

    2469,50% 0,27
  • Ç. ALTIN

    3964,53% -0,13

Rize

07.07.2024

  • İMSAK 02:49
  • GÜNEŞ 04:46
  • ÖĞLE 12:28
  • İKİNDİ 16:27
  • AKŞAM 20:00
  • YATSI 21:48