Tarih: 21.06.2023 15:34

Uykusuzluk mu çekiyorsunuz?

Facebook Twitter Linked-in

Uykusuzluk sorunu çekenler müziklerin gücünden faydalanabiliyor. Özellikle klasik müzik veya doğa seslerinden oluşan kayıtların uykuya dalmayı kolaylaştırdığı biliniyor. 

Çoğu insan ise bu noktada bir çocuk tekerlemesi ile bir pop şarkısının işe yaramayacağını zannediyor. Ancak her iki türün de insanların uykuya dalmasına yardımcı olmak için yaygın olarak kullanıldığı ortaya çıktı. 

ARAŞTIRMACILAR SPOTIFY VERİLERİNİ ANALİZ ETTİ

Araştırmacılar, insanların uykuya dalmak için ne tür müzik dinlediklerini belirlemek için Spotify hizmetinden alınan verileri inceledi. Veriler anonimleştirilirken araştırmacılar, 

Uzmanlar analizlerini yürütmek için önce herhangi bir dilde uyku kelimesinin herhangi bir varyasyonunu içeren tüm çalma listelerinin bir listesini derledi, ardından podcast'leri ve doğa seslerini kaldırdı. Ardından grup adları gibi uykuyla ilgili olmayan kelimeyi içeren öğeleri kaldırdılar. Geriye 130.150 benzersiz parça içeren 986 oynatma listesi kaldı. 

POP ŞARKILAR UYKUYA DALMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR

Araştırmacılar daha sonra parçaları istatistiksel olarak analiz ederek tempo, ses ve enerji gibi özelliklerine göre kategorilere ayırdı. Neticede önemli bir kesimin pop hitleri ve indie parçaları dahil olmak üzere çağdaş radyo hitleriyle uykuya dalabildiği görüldü. 

Özellikle danslı veya enerjik olan şarkıların aslında doğru koşullar altında kişinin uykuya dalmasına yardımcı olabileceğinin görüldüğü araştırma, enerjik parçalarla da uykuya dalmanın mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Bu şansı artırmak için, tek yapmanız gereken şarkılara aşina olmanız. Yani bazı insanlar için hareketli müzik sakinleştirici olabilir.

GÜZEL BİR UYKU İÇİN BAŞKA NELER YAPILABİLİR? 

Müzik dinledikten sonra sağlıklı bir uyku çekmek için, kulaklık takmamak, müziği otomatik olarak kapatmak için uyku zamanlayıcısı kullanmak, yatmadan önce ekranlardan kaçınmak ve her gece aynı saatte yatmak gibi alışkanlıklar kazanmak da önemli. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —