Tarih: 19.11.2024 13:14

Uzman diyetisyenden sonbaharda 'kilo artışı' uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

TRABZON,(DHA)- BESLENME ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, sonbahar aylarında yaşanan kilo artışına ilişkin uyarılarda bulundu. Kansız, “Sonbahar mevsimine girdiğimiz bu günlerde alışkanlıklarımız değişmekte ve vücut ısısındaki düşüş sebebiyle metabolizma yavaşlamaktadır. Hayatın her döneminde olduğu gibi her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarda almaya özen gösterilmelidir” dedi.

Trabzon’da özel beslenme ve diyet merkezinde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, özellikle sonbahar aylarında şişmanlığın arttığına dikkati çekerek, sağlıklı beslenme uyarısında bulundu.

Sıcak yaz aylarından sonra fiziksel aktivitenin azaldığı sonbaharda metabolizmamızın yavaşlamaya başladığını kaydeden Kansız, “Sonbahar mevsiminde alışkanlıklarımız değişmekte ve vücut ısısındaki düşüş sebebiyle metabolizma yavaşlamaktadır. Bu sayede bedenimiz fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve yüksek kalorili gıdalara eğilim artar. Bununla birlikte fiziksel aktivitedeki düşüş ve güneşten faydalanmanın azalmasıyla D vitamini depolarının düşmesi sonucu gelişebilen depresyon gibi etkenler de kilo alımını beraberinde getirir. Beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler diyabet, kalp-damar hastalıkları ve uyku apnesi gibi birçok sağlık sorununa ortam hazırlayabilir” dedi.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÖNERİSİ

Kilo artışına karşı yeterli ve dengeli beslenme tavsiyesinde bulunan Kansız, “Hayatın her döneminde olduğu gibi her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarda almaya özen gösterin. Mevsimsel meyve ve sebze tüketimiyle sindirim sisteminizi daha iyi çalıştırarak posa alımınızı artırın. Akşam yemeklerinde tok tutucu çorbalar ve daha hafif protein içerikli öğünler tercih edin. Badem, fındık ve ceviz gibi sağlıklı kuruyemişleri tüketmeniz hem besleyicilik hem de tokluk süresini uzatma açısından yararlı olacaktır. Besinleri iyice çiğnemek ve yavaş tüketmek hem sindirim kolaylığı açısından hem de gıda alım süresini uzatacağından kalori alımını frenleyerek kilo kontrolü sağlamanıza destek olur” diye konuştu.

GECE ATIŞTIRMALIKLARINA DİKKAT

Sonbaharda özellikle gece atıştırmalıklarından uzak durulmasını öneren Çağatay Kansız, “Bu mevsimde sıcaklıkların düşüp vücudun kendi ısısını artırma eğilimiyle şekillenen beslenme davranışı kilo alımını tetikler. Yağ ve karbonhidrat içeriği açısından zengin olan paketli gıdalar, cips, çekirdek, kestane, pasta, kızartmalar besleyicilik açısından fakir olduğu gibi şişmanlığa da davetiye çıkarır. Mevsim boyunca yiyecek ve içecek tercihlerinizi yeterli ve dengeli miktarlarda tutmak çok önemli. Hatta bunun için bir sağlıklı beslenme uzmanından danışmanlık alabilirsiniz” şeklinde konuştu.

D VİTAMİNİ TAKVİYESİ

D vitamini seviyelerinin kontrol edilmesinin önemine değinen Kansız, “Eğer eviniz yeterince güneş almıyorsa yaz mevsiminde de güneşlenme imkanınız çok olmuyorsa D vitamini seviyelerinizi kontrol ettirin. Eksikliğinde obezite gelişimi hız kazanırken obeziteden korunmada da kandaki D vitamini seviyesi çok önemli. Bununla birlikte eksiklik varsa takviye kullanmak kış aylarında depresyon vakalarının önüne geçebilir. Bu sorunu olan kişilerde olumsuz ruh halini bastırmak için yüksek kalorili besinler tercih edilmekte olup bu da kilo alımını kaçınılmaz kılmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘KİLOGRAM BAŞINA 30 MİLİLİTRE SU İÇMEYE ÖZEN GÖSTERELİM’

Kilogram başına günlük 30 mililitre su içmeye özen gösterilmesini tavsiye eden Kansız, şunları kaydetti:

“Soğuk havalarda terleme azaldıkça kaybedilen su miktarının da azalmasıyla günlük su tüketim miktarları düşmektedir. Çay, kahve gibi sıcak içeceklerin tercih edilmesi hem vücuttan su atımını sağlayacak hem de su içmeyi erteleyecektir. Kafein içeren bu içeceklerin yerine melisa, papatya, C vitamini açısından zengin kuşburnu veya sindirimi rahatlatan rezene gibi bitki çayları tercih edilebilir. Vücudun yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi ve toksinlerin vücuttan atılabilmesi için yeterli düzeyde suya ihtiyacımız vardır. Günlük 1 kilokalori enerji başına 1 mililitre su veya kilogram başına 30 mililitre su içmeye özen gösterelim. Örnek olarak bu değer 70 kilo ağırlığında bir kişi için 2 bin 100 mili litredir”

‘EGZERSİZİ HAYATINIZIN BİR PARÇASI HALİNE GETİRİN’

Havalar soğusa dahi egzersizin hayatın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini söyleyen Kansız, “Havalar soğumuş olsa da egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin. Kas gücünüzü artıran kuvvet ve direnç egzersizleri vücudun enerji harcamasını artırarak kilo alımını önleyebilir. İklim koşullarına göre açık veya kapalı alanlarda egzersiz yapmak ve bunu düzenli hale getirmek bütün sene boyunca genel vücut sağlığı için de önemlidir. Açık hava yürüyüşleri olabileceği gibi imkan dahilinde spor salonuna da gidilebilir. Günlük hayatta asansör veya yürüyen merdiven kullanmamak gibi seçenekler de hareketli olmaya yarar sağlayacaktır” dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —