Vegan ve yumurta kelimeleri doğası gereği birbiriyle çelişkilidir. İkisinin bir arada olması mümkün değildir. Ancak yumurta fiyatlarındaki artış bunu da mümkün kıldı. Peki vegan yumurtası nedir ve gerçekten besleyici mi?
Bitkisel bazlı olan ve yumurtaya karşı olanların ilgisini çeken bu yeni besin veganların yumurtaya olan bakışını da değiştirdi.
Teknik olarak yumurta olmasalar da vegan yumurtaların tadı bildiklerimizden farklı değil.
Son dönemde bitki bazlı gıdalara olan merakın artmasıyla birlikte veganlar için ürün çeşitliliği de artıyor. Özellikle 'yumurta' en çok taklit edilen besin olarak dikkat çekiyor.
Peki vegan yumurtalar, gerçekleri kadar besleyici mi? İnsanlığın neredeyse başlangıcından beri temel bir besin maddesi olan yumurta bir protein deposudur.
Büyük bir yumurta yaklaşık 80 kaliri sağlar, 5 gram yağ ve 6 gram protein içerir. Ayrıca A, D, E ve B12 vitaminleri de içinde bulunur. Selenyum, folat ve karotenoidler de cabası.
Vücudumuzun kendi başına üretemediği dokuz temel amino asidin tümünü içeren ve onları bir protein kaynağı yapan yumurta inanılmaz faydalı bir besindir.
Ayrıca yumurtada bulunan yağlar, vücudun yumurtanın tüm besinlerini almasını sağlar. Yumurtada 186 miligram kolesterol vardır ancak bu kan basıncını etkilemez.
Piyasaya sürülen vegan yumurtalara bakıldığında ise genellikle besin açısından bildiğimiz yumurtalarla karşılaştırılabilir. Ancak bir yumurta da olup vegan yumurtada olmayan şeyler de var. Mesela vegan yumurtalarda, normal yumurtalarda olan vitaminler yok. Ayrıca porsiyon başına 170 miligram sodyum içeriyorlar.
Maş fasulyesi, emülsifiye yağlar, su ve çeşnilerden oluşan vegan yumurtasın, orijinaline göre artısı ise 1 gram lif içermesi ve kolestrolsüz olması.
Tabi piyasada farklı farklı vegan yumurtalar olduğunu ve hepsinin içeriğinin birbirinden farklı olabileceğini de belirtelim. O yüzden satın almadan önce içindekileri dikatlice incelemenizi tavsiye ediyoruz.