Türkiye’de şu an bir alt kültür halinde var olduğunun ifade eden LOKMA Webtoon Kurucu Ortağı Min Soo Kim, “Webtoon’lar ile Türkiye’de yaratıcı bir ekosistem oluşturmak istiyoruz.
Güney Kore webtoon içeriklerini lisanslı olarak Türkçe yayınlamaya başlayan LOKMA Webtoon’un Kurucu Ortağı Min Soo Kim, “Uygulamamızla yabancı içerikleri Türkçe olarak okurlarımıza sunmaktan dolayı mutluyuz. Halihazırdaki içeriklerin yanı sıra, yayınlanmak üzere hazırlık aşamalarını sürdürdüğümüz birçok eser daha var. Tamamıyla ücretsiz olan uygulamamızla kullanıcılar istedikleri içerikleri okurken, yerli sanatçılar da gelir elde edebilecek” diye konuştu.
“FREEMIUM ADINDA YENİ BİR GELİR MODELİ UYGULUYORUZ”
Webtoon’un Türkiye’de ticari bir sektör olarak yer edinmesini amaçladıklarını belirten Kim, “Vizyonumuz doğrultusunda yalnızca yabancı içerikleri yerelleştirmiyor, yerli sanatçıların ürettiği içeriklerin de okurlara sunulmasını ve böylece gelir elde etmelerini sağlıyoruz. Bunun için ‘Freemium’ adında yeni bir gelir modeli uyguluyoruz. İçeriklerimiz "Ücretsiz", "Bekle Bedava (BB)" ve "Ön İzleme" olarak 3 kategoriye ayrılıyor. BB formatındaki bölümler, tıklanıp aktive edildikten 24 saat sonra ücretsiz okunabiliyor. "Ön İzleme" bölümleri ücret karşılığı erken erişilebilen bölümlerken yeni bölüm çıktıkça BB bölümüne dönüşüyor. Mobil oyun oynayanlar için tanıdık gelen bir gelir modeli olabilir çünkü gerçekten oyun sektöründen esinlenilerek webtoon’a adapte edilmiş bir model. Global webtoon devlerinin de kullandığı bu model hem okur, hem sanatçı hem de platform için efektif ve kullanışlı bir model olduğunu kanıtladığı kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.
“İÇERİK YELPAZEMİZİ DAHA DA ZENGİNLEŞTİRECEĞİZ”
Kim, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Webtoon’lar ile Türkiye’de yaratıcı bir ekosistem oluşturmak istiyoruz. Uygulamamızın bu doğrultuda uygun bir adım olduğunu düşünüyoruz. Bir sonraki aşamada içerik yelpazemizi daha da zenginleştireceğiz. Çizgi roman dünyasını canlı, yalnızca tüketimin değil üretimin de arttığı bir boyuta getirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye’de her formatta çizgi roman okumanın dizi, film izlemek kadar normal olacağı yeni dönemde öncü olmak için çalışmaya devam edeceğiz.”