Yalova'nın mistik dokusunda dolaşırken, gözlerinizi gökyüzüne çevirdiğinizde camilerin muhteşem siluetleriyle karşılaşmak sizi adeta büyüler. Yalova'nın dini mirasıyla dolu sokaklarında dolaşırken, sıkça merak edilen bir soru beliriyor zihinlerde: Yalova'daki en güzel camiler: Yalova'da kaç cami var? Bu kent, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir mirasa sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda barındırdığı camilerle de dikkat çeker. Peki, bu güzellikler arasında en öne çıkanları hangileri? İşte, Yalova'daki en güzel camiler hakkında merak edilenler...
Yalova'da 168 adet cami bulunuyor ve bu camiler arasında öne çıkanlar arasında Rüstempaşa Camisi geliyor.
Rüstempaşa Camisi: Tarihin İzinde Bir İbadet Yeri
Yalova il merkezinde, Rüstempaşa Mahallesinde bulunan Rüstempaşa Camisi, Yalova'nın önemli yapılarından biridir. Kimi anlatmalara göre Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamlarından Rüstem Paşa’nın adıyla yapılmıştır. Ancak çeşitli zamanlardaki depremler ve doğal nedenlerle kubbesi yıkılmış ve çevresi tahrip olmuştur. Ancak sonrasında yapılan restore çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşturulmuştur. Ancak 1999 yılındaki depremde minaresi dahil olmak üzere ciddi hasar görmüş ve ibadete kapatılmıştır. Yanına yeni bir cami yapılmış olup, Rüstempaşa Camisi'nin bir kısmı bayanlar için mescit olarak kullanılmakta, diğer bir bölümü ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kitaplarının satış yeri olarak hizmet vermektedir.
Yalova merkezinde, İsmet Acar Caddesi ile Rüstempaşa Caddesi’nin kesiştiği köşede bulunan cami, Kanunî Sultan Süleyman’ın Sadrazamı Rüstem Paşa (1500 – 1561) tarafından cami-han-hamam şeklinde külliyeye dönüştürülmüştür. Ne var ki, yapı tarihi net olarak belirlenememiştir. Külliye içerisinde günümüze sadece cami ve hamam ulaşmıştır. Han, Osmanlı döneminde okul olarak hizmet vermiş, Birinci Dünya Savaşı sırasında yıkılmış ve Cumhuriyet döneminde tekrar okul olarak inşa edilmiştir. Ancak sonradan okulun yıkılmasıyla yerine bir park yapılmıştır.
Hamam, kısmen değişikliklere uğramış olsa da kullanılmaya devam edilirken; cami, artan cemaat ihtiyacını karşılamak için yanına Merkez Cami'nin inşa edilmesiyle birlikte, farklı fonksiyonlara bürünmüştür.