Asgari ücret tespit komisyonu, 2023’ün ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücret miktarını belirlemek için 3. kez toplandı. Komisyonun 3. toplantısında yeni asgari ücret tutarı belli oldu.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu yaptığı toplantılar sonunda yeni asgari ücretin 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 liraya yükseltilmesine karar verdi.
Asgari ücret zammıyla alakalı Günebakış Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan İhracatçılar Birliği Komisyon Başkanı Mehmet Cirav, yapılan zammın enflasyonu tetikleyeceğini söyleyerek, “Aşağı tükürsem bıyık yukarı tükürsem sakal. Fazla desem işçiler rahatsız oluyor, az desem başka oluyor. Enflasyonla mücadele kapsamında devam ediyor bu işler. Bunlar enflasyonu düşüren değil yukarıya tetikleyen hususlar.” ifadelerini kullandı.
İş insanı Aydın Gündoğdu ise yapılan zammın işverenleri zora soktuğunu belirterek, “Bu zam iyi olmayacak gibi. Nihayetinde devlet asgari ücreti yüzde 34 arttırdı. Yüzde 34 arttırınca kendi gelirlerini de yüzde 34 arttırmış oldu. Devletin asgari ücretle çalışan işçisi yok. Asgari ücretli işi sadece özel sektörde var. Mutlaka işçinin de yaşaması gerekiyor ama işin de yaşaması gerekiyor. Bu işi yaşatabilecek işverene de 100 lira verdi. İşi yaşat ki işçi yaşasın, yoksa iş de ölür.” dedi. n HABERi 6’DA
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023’ün ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücret miktarını belirlemek için 3. kez toplandı. Komisyonun 3. toplantısında yeni asgari ücret tutarı belli oldu. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu yaptığı toplantılar sonunda yeni asgari ücretin 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 liraya yükseltilmesine karar verdi.
Asgari ücrete yüzde 34 oranında yapılan artışı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.” ifadeleriyle duyurdu.
Kararın ardından asgari ücretin işveren açısından etkilerini Trabzon’da hizmet veren iş insanlarına sorduk. Asgari ücret zammıyla alakalı Günebakış Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan İhracatçılar Birliği Komisyon Başkanı Mehmet Cirav, yapılan zammın enflasyonu tetikleyeceğini söyleyerek, “Aşağı tükürsem bıyık yukarı tükürsem sakal. Fazla desem işçiler rahatsız oluyor, az desem başka oluyor. Aslında ben bu kadar olmasını beklemiyordum. Enflasyonla mücadele kapsamında devam ediyor bu işler. Bunlar enflasyonu düşüren değil yukarıya tetikleyen hususlar. Belki bir miktar daha eksik olabilirdi. Bence bu zam enflasyona olumsuz etki yapar.” ifadelerini kullandı.
TÜİK’in enflasyon açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Mehmet Cirav, yapılan zammın işveren açısından büyük sıkıntı olduğunu vurgulayarak, “İşveren açısından da bu başka bir durum. İstihdamın azalacağını düşünüyorum. Bu artış istihdama olumsuz etki sağlayacak. Bu enflasyonu tetikliyor. Piyasaya olumlu yansıyan bir durumu yok bunun. Daha makul bir şey bekliyordum şahsen. Eğer yüzde 40 yıllık enflasyon devam ediyorsa 6 aylık verilen farkın bir miktar fazla olduğunu düşünüyorum. Enflasyon yüzde 40’sa yüzde 34 fark verilmemeliydi. Gerçek enflasyon yüzde 80’lerde demek ki. TÜİK o zaman aldatmaca yapıyor 80’i 40 gösteriyor. Toparlanma böyle olmaması lazım, fedakarlığın bütün kesimlere yayılması gerekiyor. Bu noktada işveren de biraz bu işten rahatsız olacak gibi görünüyor.” açıklamasında bulundu.
Gündoğdu Firması sahibi Aydın Gündoğdu, işçinin yaşamasının işin olmasına bağlı olduğunu ve bunun da işverene destekle olabileceğini söyledi. Türkiye çapında Gündoğdu Mobilya ve birleşik hizmetlerinde toplamda bin 300 civarında kişiye istihdam sağladığını belirten Aydın Gündoğdu, yapılan zammın işverenleri zora soktuğunu belirterek, “Bu zam iyi olmayacak gibi. Nihayetinde devlet asgari ücreti yüzde 34 arttırdı. Yüzde 34 arttırınca kendi gelirlerini de yüzde 34 arttırmış oldu devlet. Devletin asgari ücretle çalışam işçisi yok. Asgari ücretli işi sadece özel sektörde var. Mutlaka işçinin de yaşaması gerekiyor ama işin de yaşaması gerekiyor. Bu işi de yaşatabilecek işverene de 100 lira verdi. İşi yaşat ki işçi yaşasın, yoksa iş de ölür. Mobilya sektörü de emek yoğun sektör. Sermayeden daha ziyade emeğe dayalı sektörler çok sıkıntı çekecektir. Katma değeri daha düşük olan ama emek çok daha fazla olan tekstil sektörü, mobilya sektörü çok insanla beraber ancak çalışılabiliyor. Diğer bir husus ise artışı üsttekiler de bekliyor, yüksek maaş alanlar. Böylece iş barışı da bozuluyor, bazen altı ayda düzeltemiyoruz. İş yerindeki iş barışı hızlı bir şekilde bozuluyor bu şekilde.” dedi.
Enflasyonun bedelini işveren ödüyor. Enflasyonu işverenler arttırmadı, siyasetçiler arttırdı bu hale getirdi. Ekonomiyi de işverenler yönetmedi, siyasetçiler yönetti de bu hale getirdi.
Ama bedelini işverene ödetiyorlar. Bunu nasıl yorumluyorsunuz? Sorusuna da yanıt veren Gündoğdu, “Devlet asgari ücretli işi çalıştırmıyor ama kararı onlar veriyor. Ama işi de yaşatmaları gerekiyor. Pahalılığın çeşitli sonuçları var. Direkt devlet yaptı demek de tamamen doğru olur mu bilmiyorum. Ama enflasyon var evet, devletin bunda payı var evet ama işveren de şu anda oldukça zor durumda. Hangi yönden bakılırsa bakılsın devletin burada karı da var şu anda. Yani bu ücret artınca aynı paralelinde yüzde 32 oranında SSK İşveren Payı da arttı. Devlet bundan pay alıyor. İşveren ve istihdamla ilgili rahatlatıcı bir destek vermesi gerekiyor.” diye konuştu.
Asgari ücret zammını değerlendiren bir diğer isim Trabzon Arsin OSB Başkanı Dursun Ali Sakarya ise açıklanan zammın beklenen düzeyde olduğunu dile getirdi. Devletin sanayicilere yeni teşviklerle destek olması gerektiğini kaydeden Sakarya, “Asgari ücretin geldiği rakamda çok anormal bir durum yok. Şu anda olan enflasyonla ortalama bu seviyeleri bekliyorduk. Ama bölgemizde bunlarla alakalı özellikle sigorta anlamında destek bekliyoruz devletten. Böyle bir beklenti olduğu için istihdamda çok fazla bir eksiklik yaratacağını düşünmüyorum. Buna bağlı işten çıkarmaların olacağını da sanmıyorum. Sonuçta herkes aşağı yukarı zaten belli artışlar yaptı asgari ücretin dışında. Çünkü artık asgari ücretin 8 bin 500 lira seviyesinde kimsenin geçinme şansı yok. Zaten bundan ötürü de istihdam sorunu yaşanıyor. Ama bu sanayicinin üzerine bir yük. Devletin teşvikleriyle beraber sanayicilere yardımcı olacağını umuyoruz.” açıklamasında bulundu.