Tarih: 03.10.2024 11:57

Yaralı 2 caretta caretta tedavi ve rehabilitasyon sonrası denize bırakıldı

Facebook Twitter Linked-in

Mehmet ÇELİKTEN/MANAVGAT (Antalya), (DHA)- BALIK ağı ve misinalar nedeniyle yaralanan iki caretta caretta, tedavi ve rehabilitasyon sürecinin ardından Antalya'nın Manavgat ilçesinde denize bırakıldı.

Bir süre önce balık ağı ve misinalara takılarak yaralanan iki caretta caretta türü deniz kaplumbağası Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedaviye alındı. Rehabilitasyon süreci için Manavgat'taki DEKAFOK Kıyı Koruma Derneği'ne getirilen caretta carettalar, Boğaz mevkiinde denize bırakıldı, dişi olanına takip cihazı takıldı. Yapılan etkinliğe Manavgat Kaymakamı Adil Karataş, Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, Milli Eğitim Müdür Vekili Cavit Sevim, DEKAFOK Başkanı Seher Akyol, DEKAFOK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Sert ve Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu öğrencileri katıldı.

‘NERELERDE DOLAŞTIĞINI TAKİP EDEBİLECEĞİZ’

Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı ve DEKAMER Proje Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, "DEKAMER Türkiye'de deniz kaplumbağaları ile ilgili çalışmalar kapsamında Muğla İztuzu'nda 16 yıl önce kurulmuştur. Türkiye'nin neresinde yaralı kaplumbağa bulunursa, merkezimize getirilmekte ve tedavileri yapılmaktadır. Avrupa Birliği projesi çerçevesinde bu bölgede de bir bilgilendirme ve ilk yardım ünitesi kurma kararı aldık. Bu çerçevede DEKAFOK bünyesinde merkezimizi oluşturduk. Antalya bölgesinden daha önce merkezimizde tedavilerine başlanan bu 2 deniz kaplumbağasını buradaki merkezimize getirerek rehabilitasyon sürecini tamamladıktan sonra bugün doğal ortamlarına bırakacağız. Denizlerden nerelerde dolaştığını, nerelerde beslendiğini, nerelerde kışladığını araştırabilmek için sırtına bir cihaz taktık. Bu cihaz sayesinde bunun Akdeniz'de nerelerde dolaştığını takip edebileceğiz" dedi.

Konuşmanın ardından caretta carettalar izleyenlerin alkışları arasında denizle buluştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —