İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, “Doğu Karadeniz'deki fındık üreticisinin şartlarıyla Batı Karadeniz'deki fındık üreticisinin şartları aynı değil.
Fındık sezonu yaklaşırken, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın’ın fındığın sorunlarının araştırılması için verdiği önerge AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Milletvekili Yavuz Aydın, “Meclis kapanmadan önce bir araştırma önergesi verdim. Çünkü Meclis kapandıktan sonra da artık fındık sezonuna giriyoruz. Fındık sezonuna girilmeden önce bir araştırma önergesi verdim. İYİ Parti Milletvekili Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın olarak bu konu araştırılsın, çiftçilerimizin karşılaştığı sorunlar tespit edilsin, altın, döviz ve enflasyondaki dengesizliğin fındık üretimine yaptığı olumsuzların etkileri araştırılsın diye bir araştırma önergesi verdim. Aynı zamanda bir maliyet hesabı yapılıp çıkacak olan maliyet hesabına göre çiftçilerimizi memnun ve mutlu edecek bir fiyatın açıklanmasını sağlamak istedim. Benim verdiğim araştırma önergesi maalesef AK Parti ve MHP milletvekilleri tarafından reddedildi. Ama bu AK Parti ve MHP milletvekillerinin arasında fındık bölgesinin milletvekilleri de vardı. O çok acı...” ifadelerini kullandı.
Fındığın Doğu Karadeniz için çok önemli olduğuna işaret eden Milletvekili Yavuz aydın, doğu Karadeniz ile Batı Karadeniz’deki fındık algısının ve fındık gerçeklerinin de farklı olduğuna dikkati çekti. Milletvekili Yavuz Aydın, “Batı Karadeniz'de dönümden 300 kilograma yakın fındık alınıyor. Ama bizim Doğu Karadeniz'de maalesef dönümden 70-90 kilogram arasında fındık alınıyor. Yani fındık politikası uygulanırken kümülatif bakamayız. Çünkü Batı Karadeniz'deki çiftçinin üretim maliyeti ve geliriyle bizim Doğu Karadeniz'deki üretim maliyeti ve geliri farklı. Burada coğrafyanın da zorlukları var. Bu Tarım Bakanlığının fındıkla ilgili bir politikası oluşturması gereken konu. Hem dönüm başı üretimi arttırmamız lazım hem de bizim fındık çiftçilerimizi tekrar fındık bahçeleriyle buluşturmamız lazım. Bizim Trabzon'da Trabzonlu çiftçilerimizin elindeki en önemli ürün fındık. Fındığın fiyatını o üreticinin bahçesine sahip çıkacak şekilde tatmin etmemiz lazım. Üreticiye aynı zamanda teknik ve zirai destekler vererek fındık bahçelerimizi yeniden revize edip dönümde 200-300 kilogram fındık alacak bir politika üretmemiz lazım. Bunun için Tarım Bakanlığı bir fındık politikası üretmeli.” değerlendirmelerinde bulundu.
Fındığa en az 4 dolar fiyat verilmesi gerektiğini savunan Milletvekili Yavuz Aydın, Doğu Karadeniz için de farklı bir öneri gündeme getirdi. Milletvekili yavuz Aydın, “Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener de seçim öncesi yapmış olduğu taahhütle fındığa 4 dolarlık fiyat vermişti. Bir fındık üretici ancak 4 dolar fiyat açıklanırsa tatmin olabilir. Ama maalesef iktidarın bu konuyla ilgili çok çalışma yapmadığını gördük. Açıklanan somut bir şey de yok. Yani TMO var mı piyasada, yok. Böyle bir derdi de yok ama benim böyle bir derdim var. Çünkü Trabzon insanının en önemli gelir kalemi şu anda fındık. Doğu Karadeniz’e bakın. Batı Karadeniz'i ayrı tutuyorum. Çünkü oranın şartlarıyla Doğu Karadeniz'in şartları farklı. Tarım Bakanlığı bununla ilgili bir uygulama yapacaksa Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık üreticisiyle Batı Karadeniz'deki fındık üreticisini bir tutmamalı. Doğu Karadeniz'in fındık üreticisini daha farklı bir şekilde ele alıp hem dönüm bazlı üretimi artırma politikasına geçmeli hem de fiyat politikasını bile burada farklı uygulamalı. ‘Fındık geneldir genel açıklanır fiyat.’ deniyor ama Doğu Karadeniz'deki fındık üreticisinin şartlarıyla Batı Karadeniz'deki fındık üreticisinin şartları aynı değil. Fındık için fiyat 4 dolar açıklanmalı. Doğu Karadeniz bölgesi için +1 Dolar fazla verilmeli. Devlet sübvanse ederek, üreticiyi teşvik etmeli.” açıklamasında bulundu.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Rize
23.11.2024