Soğukta kalma veya soğuk şeyler tüketme sonrasında yaşanan mide üşütmesi, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler.
Çoğu zaman soğuk hava veya soğuk içeceklerin sebep olduğu mide üşütmesi, aslında bir bağırsak enfeksiyonu çeşididir. Çeşitli virüs ya da bakteriler, vücuda girerek kişinin hastalığı kapmasına yol açar. Fiziki temas, su ve yiyecekler yüzünden mide üşütmesi yaşanabilir.
Mide üşütmesi, midede bulantı ve kusmaya sebep olur. İshal, karında kramp ve ağrı, kaslarda ağrı, baş ağrısıyla ve ateş hastalığın diğer belirtilerinden.
İki günden fazla süren kusma şikâyeti, kan kusma, aşırı susuzluk, ağız kuruluğu, baş dönmesi, ciddi halsizlik, koyu sarı renkte idrar, idrar miktarında azalma veya hiç idrar yapamama, dışkıda kan ve 40 derece üzerinde ateş olması durumunda mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Hastalığın getirdiği rahatsızlıklardan kurtulmak isteyen kişiler istirahat etmeli ve bol sıvı tüketmeli. Beslenme alışkanlıkları da bu hastalık üzerinde büyük önem taşıyor. Özellikle ılık bitki çayları hastalığın atlatılmasına yardımcı oluyor. En fazla tercih edilen yöntem ise nane limon çayı. İsteğe göre içine bal da ekleyebilirsiniz. Çünkü bal vücuttan virüs ya da bakteri atılmasını destekler. Karabiber, soğan, zencefil ve yoğurt da mide üşütmesine iyi gelen besinler arasındadır.
Kişi kendisini iyi hissedene kadar bazı yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıdır. Bunlar arasında süt ürünleri, kafein, alkol, nikotin ve yağlı veya yüksek oranda baharatlı yiyecekler var.
Hastalık, alınacak tedbirlerle kontrol altına alınamıyorsa doktora gidildiğinde doktor elde edilecek tetkiklere göre teşhis koyar. Viral bir üşütme için genellikle bir tıbbi tedavi yok. Antibiyotikler virüslere karşı etkili olmadığından tedavi daha çok kişisel bakımla olur.
9610,45%-0,51
34,64% 0,26
36,48% 0,51
2932,18% 0,50
4882,29% -1,38
Rize
27.11.2024