Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu
Gökhan ÖZHAN/BURSA, (DHA)-BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü destekleriyle, Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği tarafından, bu yıl 11’incisi düzenlenen, ‘Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Türkiye Kültür Festivali programları kapsamında düzenlenen organizasyon, ‘Maziden Atiye Uzay Havacılık ve Teknoloji’ temasıyla düzenlendi. Gökmen Uzay Havacılık Merkezi’ndeki festivalin final gecesinde en iyi 7 senaryo ve en iyi 4 film ödül aldı.
Türkiye’nin ilk interaktif uzay havacılık eğitim merkezi GUHEM, Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali ödül gecesine ev sahipliği yaptı. Programa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Batmaz ve Haşim Kılıç, BTSO Meclis Divan Üyesi Gülçin Güleç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, sanat ve iş dünyası temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasında söz alan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, ileri teknolojili üretim hedeflerinde en önemli aktörlerin özgüveni yüksek gençler olduğunu söyledi. Azim, inanç ve kararlılıkla çalışan gençlerin kazandıkları yeni ufuklarla Türkiye’nin hedeflerinde de yol gösterici olacağını belirten Şenocak, festivalin ödül törenine ev sahipliği yapan GUHEM’in işte böyle bir hayalle başlayan sürecin somut çıktısı olduğunu belirtti.
‘GUHEM ÜLKEMİZİN UZAY YOLCULUĞUNA GÜÇ KATIYOR’
Alparslan Şenocak, Avrupa’da en büyük, dünyada ise ilk 5 merkez arasında yer alan GUHEM’in, Türkiye’nin ilk milli uzay programında yer aldığını hatırlattı. Türkiye’nin uzay sektöründe dünya ile rekabet edebilen, sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için her şeyden önce nitelikli insan kaynağına ihtiyacı olduğunu belirten Şenocak, “Bu benzersiz merkez, aynı zamanda ismini sadece ülkemizin değil, dünyanın uzay havacılık tarihine altın harflerle işleyen öncü şahsiyetlerin de çalışmalarını sergilemektedir. ‘Maziden Atiye Uzay Havacılık ve Teknoloji’ alt başlığıyla organize edilen festivalimizde, uzay ve havacılık alanında iz bırakanların başarı öykülerinden esinlenilerek yazılan senaryoları ödüllendirdik. Birbirinden önemli şahsiyetlerin hayat hikayelerini beyaz perdeye taşıyarak, gelecek kuşaklara aktaracak çalışmalarda aktif rol oynayan tüm sanatçılarımızı ve emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum” dedi.
‘BİLİM DÜNYASININ İLK KAŞİFLERİNİ GÜNÜMÜZE TAŞIDIK’
Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festival Başkanı Eda Sürmeli, bu yıl 11’incisini gerçekleştirdikleri festivali ‘Maziden Atiye Uzay Havacılık ve Teknoloji’ temasıyla kurguladıklarını belirterek, “Dünyanın sayılı uzay havacılık ve eğitim merkezinde güzel bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Bu merkezin bambaşka bir değeri ve anlamı var. Bugün organizasyonumuzu düzenlediğimiz GUHEM, maziden atiye açılan bir kapı. Bu merkezin bize de ilham olduğunu söylemeliyim. Festivalimizin bu yılki temasının bir amacı vardı. Batı medeniyeti büyük problemlerle karşı karşıya idi. Bin yıl sürecek bu sürecin ismi orta çağdı. Dünya’nın doğusunda durum Batı’dan çok farklıydı. Bilginin, ilmin altın çağı yaşanıyordu doğuda. İşte biz bu yıl bu az bilinen gerçekleri bilinir kılmayı hedefledik. Bilim dünyasının ilk kaşiflerinin izini, günümüze taşımak için, bu temayı seçtik. Bu yolculukta, 11 yıldır bu amaca ortak olan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Sinema Genel Müdürlüğümüze ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze, Bursa Valiliğimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
ONUR ÖDÜLÜNÜN SAHİBİ MOHAMMAD REZA ASLANİ OLDU
Ödül töreninde bu yılki onur ödülü, şair, yönetmen, sinema teorisyeni Mohammad Reza Aslani’ye taktim edildi. Yönetmen Aslani, ödülü aldıktan sonra söz alarak, “Bu önemli gecede bu ödüle beni layık görenlere şükranlarımı sunuyorum. Tarihi bir şehir olan Bursa’ya davet ettiğiniz için teşekkür ederim. Bu festivalin amacı çok farklı. Burada değerli bir iş yapılıyor. Gençlere ilham olan bir organizasyon yapılıyor. Burada olmak beni için bir onur” dedi.
EN İYİ TEMATİK SENARYOLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ
Geçmişten geleceğe tiyatro ve filmlerden oluşan bir görsel etkinlik gerçekleştirilen programda, 7 tematik senaryo yarışması birincisi ve 4 en iyi kısa film yönetmenine ödülleri takdim edildi. ‘Abbas İbni Firnas’ kategorisi en iyi senaryo ödülü Endülüslü Abbas Senaryosu ile Abdül Jalil Namanjanov’a, ‘Ali Kuşçu’ temasında en iyi senaryo ödülü Keşif senaryosu ile Muhammed Mamadiar Uluğ’a, ‘El Cezeri’ kategorisinde Paradigma ile Ezgi Özay’a, ‘Uluğ Bey’ kategorisinde en iyi senaryo Zici Sultani senaryosu ile Alpha Oumar Diolla’ya, ‘Fergani’ kategorisinde en iyi senaryo Ferhan senaryosu ile Yasin Erdoğan’a, ‘Hazerfen Ahmet Çelebi’ teması en iyi senaryo Bin Fenli Çelebi senaryosu ile Rasul Saltykov’a ‘Meryem El Usturlabi’ teması en iyi senaryo ödülü ise Arşın Annesi Meryem ile Musa Çalışkan’ın oldu.
BELGESEL VE KISA FİLMLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
Senaryo ödüllerinin ardından en iyi deneysel film ödülü ve aynı zamanda BTSO mansiyon ödülü ‘Kota’ filmi ile Yönetmen Serdal Altun’un oldu. Gecede en iyi belgesel film ödülü de Yaren’in yönetmeni Mehmet Ali Poyraz’a verildi. En iyi animasyon film ödülü ise ‘M.O.H.K’ ve yönetmeni Kaan Bora Topçu’ya, en iyi kurmaca kısa film ödülü ise The Experiment Ark Project ile Baran Karaoğlan’a takdim edildi. (DHA)
FOTOĞRAFLI