9 Aralık 1999 tarihinde Bolu ilinden ayrılarak il statüsü kazanan Düzce, yayla bakımından çok zengin olan bir şehir. Kentin doğusundan batısına uzanan Elmacık Dağları üzerinde “Yayla Koridoru” oluşturan irili ufaklı birçok yayla bulunuyor.
Birbiri ardına sıralı ve bütünsel bir yapıda olan Düzce Yaylaları, Kardüz Yaylası’ndan başlayıp Abant Milli Parkı’na kadar uzanıyor. Bu yaylalar arasındaki geçiş mesafesi 5 ila 20 dakika arasında değişiklik gösteriyor. Bizler de bu yazımızda yayla koridorunu oluşturan Düzce yaylalarını sizler için sıraladık.
Elmacık Dağları üzerindeki Balıklı Yaylası, Düzce Merkez Gölormanı Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Düzce’ye 36 kilometre uzaklıktaki Balıklı Yaylası, 1400 metre yükseklikte konumlanıyor. 46 hektarlık bir alana sahip olan yaylanın çevresi çam, gürgen ve kayın ormanı ile çevrili.
Ortasından geçen su kaynağı Balıklı Yaylası’nı daha da güzel bir hale getiriyor. Çadır kampı, doğa yürüyüşü, fotoğraf çekimi gibi etkinlikler için uygun olan Balıklı Yaylası doğanın kucağında huzur bulacağınız bir yer.
Balıklı Yaylası’na çok yakın mesafedeki Pürenli Yaylası’na Gölköy ilçesinden itibaren karşınıza çıkacak olan tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz. Pürenli Yaylası’na Düzce, Efteni Gölü veya Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı Yolu‘ndan da gidebilirsiniz.
Gölyaka ilçesi sınırlarındaki yayla, Düzce’ye 28 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 1400 metrelik rakımdaki Pürenli Yaylası, doğal bir gölete ev sahipliği yapıyor. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu güzel yaylada çadır kampı ve doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
Çiçekli Yaylası, Düzce Merkez Derdin Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Düzce’ye 30 kilometre mesafedeki yayla en yakın yerleşim mesafesine 6 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 1600 metre yükseklikteki Çiçekli Yaylası, kalabalık ortamlardan uzaklaşmak isteyen doğaseverlerin uğrak noktası.
Derebalık Yaylası, Düzce Merkez Aydınpınar Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Şehir merkezine 36 kilometre, en yakın yerleşim yerine ise 22 kilometre mesafedeki Derebalık Yaylası, 1400 metre rakıma sahip.
Yaklaşık 13 hektarlık bir alanı bulunan yaylada piknik ve çadır kampı yapabilirsiniz. Derebalık Yaylası’nı dağcılık, dağ bisikleti, doğa yürüyüşü ve safari gibi aktiviteleri gerçekleştirmek için ziyaret edebilirsiniz.
Eğrelti Yaylası’nın Düzce Kaynaşlı ilçesine Topuk Yaylası, istikametinden uzaklığı 40 kilometre. Eğrelti Yaylası, Kaynaşlı Altunköy ve Yeniyurt köylülerinin kullandığı yaylalardan birisi. Deniz seviyesinden yüksekliği 1350 metre olan yayla en yakın yerleşim merkezine 14 kilometre mesafede konumlanıyor.
Düzce Merkez Aktarla Köyü sınırları içerisindeki Hera Yaylası, il merkezine 36 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Rakımı 1500 metre olan yaylaya her türlü binek araçla ulaşılıyor. Hera Yaylası’nın etrafı sarıçam, gürgen, köknar ve kayın ağaçları ile çevrili.
Piknik, çadır kampı, safari, doğa yürüyüşü, dağcılık, dağ bisikleti gibi etkinlikleri yapabileceğiniz yaylada doğanın kucağında dinlenebilirsiniz.
Oflu Yaylası, Kaynaşlı ilçesine 38 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kaynaşlı ilçesinin Altunköy Oflu Mahallesi halkının kurup yerleştiği İkizli Yaylası’nın rakımı 1280 metre. Çam ağaçları tarafından çevrelenmiş olan bu güzel yayla doğa ile baş başa kalabileceğiniz muhteşem bir yer.
Bakanlar Kurulu Kararı ile “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” olarak ilan edilen Kardüz Yaylası, Düzce’nin Gölyaka ilçesinde bulunuyor. İlçe merkezine 28 kilometre, il merkezine ise 48 kilometre mesafedeki yaylanın deniz seviyesinden yüksekliği 1830 metre. 180 hektarlık bir alandaki Kardüz Yaylası, Düzce’nin en yüksek noktalarından birisi.
Son zamanlarda kış turizminin de canlandırılmaya çalışıldığı yaylada jeep safari, foto safari, dağ bisikleti, trekking, at binme ve kampçılık gibi aktiviteleri yapabilirsiniz. Kardüz Yaylası aynı zamanda Düzce’nin önemli yürüyüş parkurlarından birine ev sahipliği yapıyor. Aksu Deresi–Kardüz Yaylası arasındaki 24 kilometrelik parkur boyunca endemik bitki örtüsü ve yaban hayatına tanıklık edebilirsiniz.
Kızık Yaylası, Düzce’nin yeşil doğası ile dikkat çeken Gölyaka ilçesinde bulunuyor. Düzce’ye 38 kilometre mesafedeki yayla, en yakın yerleşim yerine ise 24 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 1600 metre olan Kızık Yaylası, tertemiz havasıyla ziyaretçilerini arındırıyor.
Şehirli, Çiçekli ve Sinekli Yaylaları ile birlikte yaylalar gurubu oluşturan Kocayayla, Düzce’ye 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Abant Gölü Tabiat Parkı’na 7 km mesafedeki yaylalar gurubu en kısa ulaşım güzergâhı üzerinde konumlanıyor. 1450 metrelik rakıma sahip olan Kocayayla, 8,62 hektarlık bir alana yayılmış.
Kocayayla’da düzenlenen Off-Road yarışları meraklıları için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. Çam ağaçları ile çevrili Kocayayla’da çadır kampı, trekking ve foto safari gibi etkinlikler için uygun alanlar bulunuyor.
Odayeri Yaylası, Düzce Merkez Çınardüzü Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Düzce’ye 28 kilometre uzaklıktaki yaylaya Beyköy, Ugur Köyü yolu üzerinden orman yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz. 8,5 hektarlık alana sahip olan Odayeri Yaylası, 1200 metre yükseklikte yer alıyor.
Çadır kampı, doğa yürüyüşü, fotoğraf çekimi ve safari yapabileceğiniz Odayeri Yaylası’nda off-road yarışları da organize ediliyor. Yöre halkı tarafından her yıl düzenlenen yayla şenlikleri de ortamın güzelliğine ayrı bir neşe katıyor.
Sakarca Yaylası’nın topraklarının bir kısmı Bolu diğer kısmı da Düzce’de bulunuyor. Düzce’ye 40 kilometre, Kaynaşlı ilçesine ise 25 kilometre uzaklıktaki yaylanın rakımı 1550 metre. Doğu bölgesi çam, batı tarafı kayın ormanı ile çevrili Sakarca Yaylası’na giden yol toprak olduğu için yaylayı yazın ziyaret etmeniz daha iyi olacaktır.
Sırık Yaylası, Düzce’ye 34 kilometre, en yakın yerleşim merkezine ise 13 kilometre mesafede konumlanıyor. Denizden yüksekliği 1350 metre olan yaylada doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
Sinekli Yaylası, Düzce’ye 33 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaylaya Beyköy, Uğur Köyü, Samandere Köyü ve Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı güzergâhından ulaşabileceğiniz gibi Abant Gölü yolu üzerinden de gidebilirsiniz.
Sinekli Yaylası, Kütüklü ve Sakarca Yaylalarının yakınında konumlanıyor. 100 dekarlık bir alana sahip olan yaylanın denizden yüksekliği 1450 metre. Her yıl temmuz ayında düzenlenen ve geleneksel hale gelen Sinekli Yayla Şenlikleri’ne katılabilirsiniz.
Şehirli Yaylası, Düzce’ye 33 kilometre, en yakın yerleşim yerine ise 9 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Denizden yüksekliği 1570 metre olan yayla doğanın güzellikleri ile karşılaşacağınız şirin bir yer.
Kütüklü Yaylası olarak da bilinen Yeniyurt Yaylası, Kaynaşlı ilçesine 42 kilometre, en yakın yerleşim bölgesine ise 9 kilometre mesafede yer alıyor. 1390 metrelik rakıma sahip olan Yeniyurt Yaylası’na Abant Gölü yolundan kolayca ulaşılabilirsiniz. Eğreltili Yayla ve İkizler Yaylası, Kütüklü Yaylası’nın komşuları olarak karşımıza çıkıyor.
Topuk Yaylası, Kaynaşlı ilçesinin Bıçkıyanı Köyü mevkinde bulunuyor. Düzce’ye 38 kilometre mesafedeki yaylanın içerisinde bir gölet mevcut. Dağdan çıkan kaynak suları ile beslenen gölette aynalı sazan, kadıncık ve Hollanda Sarısı gibi balık türleri yaşıyor. Bu sayede gölette olta balıkçılığı yapılabiliyor. Göletle çam ağaçlarının uyum içerisinde olduğu Topuk Yaylası, çadır kampı, trekking, doğa fotoğrafçılığı ve safari yapmak için çok uygun.
Denizden yüksekliği 1280 metre olan yayladan Abant Gölü, Odayeri Yaylası, Sinekli Yaylası ve Samandere Şelalesi’ne ulaşım imkanı bulunuyor. Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından hizmete açılan Topuk Yaylası Tesisi yaylanın bilinirliğini çok artırmış.
Düzce merkez Uğur Köyü sınırları içerisindeki Torkul Yaylası, il merkezine 34 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 1251 metrelik rakıma sahip olan Torkul Yaylası’nın içerisinde volkanik çöküntüden oluşmuş Torkul Göleti yer alıyor.
5 bin metrekarelik bir alanı olan göletin çevresi kayın, köknar, gürgen, kestane, akçaağaç, karaçam ağaçları ile kaplı. Trekking turlarının uğrak mekanı olan Torkul Yaylası, ile Odayeri Yaylası arasındaki 6 kilometrelik mesafede doğanın güzelliklerini keşfe çıkabilirsiniz.
Yazımızı bitirirken sizleri yaylalar hakkında bilgilendirmek isteriz. Bu bilgiler ile Düzce’deki yaylalara daha bilinçli ve rahat bir yolculuk ile varabilirsiniz.
Doğanın huzurunda güzel bir yayla gezisi dileklerimizle.