Akmescit köyündeki camide, Cuma gecesi yıldırım isabet etmesi sonucu yangın çıktı. Yangın kısa sürede büyüyerek büyük kısmı ahşap olan yapıyı sardı.Kar nedeniyle ulaşımın zor sağlandığı bölgedeki cami, yangının ardından kullanılamaz hale geldi.
Pazar ilçesine bağlı Akmescit köyünde bulunan Akmescit Camii’nin, restorasyon çalışmalarının kısa süre önce tamamlanmasının ardından yeniden ibadete hazır hale getirimişti.
Proje 2 Milyon 400 Bin TL bedel ile ihale edilen söz konusu caminin restorasyon çalışmaları 1 yıllık süreçte tamamlandı.
Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmış olan restorasyon projesi kapsamında, Akmescit Camii'nde; dış cephe duvarlarının mekanik temizlemesi, orijinal taşlarının ortaya çıkartılarak derzlerinin yapılması, minber, vaaz kürsüsü, son cemaat alanı, ahşap yapıların onarımı, mihrabın onarımı, kalem işi süslemeler ortaya çıkartılarak ilk dönem haline döndürülmesi, elektrik ve yangın tesisatı, paratoner sistemi, ısıtma ve ses sistemi, halı yenileme, çevre düzenlemesi ve şadırvan imalatları yapıldı.
Akmescit Camii'nden biraz bahsedecek olursak;
Yığma yapım sistem ile inşa edilen yapı iki katlıdır. Yapının inşasında kesme taş malzeme kullanılmıştır. Çatısı kırma çatı olup, çatı örtüsü Marsilya kiremit ile kaplıdır. Geniş saçak döşemesinde ahşap işçilik bulunmaktadır. Camii kare planlı harim ana mekân ve dikdörtgen planlı etrafı açık son cemaat yerinden oluşmaktadır. Son cemaat yerinin çatısı dört adet taş kolon ile taşınmaktadır. Minaresi caminin kuzeybatı köşesine bitişiktir. Kesme taş malzemeli minaresi tek şerefelidir. Bodrum katı depo olarak kullanılmaktadır. Bodrum kata batı cephesinde yer alan kesme taş söveli, kemerli, çift kanatlı ahşap kapı ile girilmektedir. Harim ana mekâna giriş, kuzey cephesinde son cemaat yerinde yer almaktadır. Giriş, kesme taş söveli, çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Girişin sövesinin başlık kısmı yivli ve dışa çıkıntılıdır. Ahşap giriş kapısı üç panoya ayrılmıştır ve her panoda geometrik süslemeler bulunmaktadır. Kapının en üstü ise üçgen alınlık ile sonlanmaktadır. Kapı üzerinde yer alan yazıta göre, cami, 1880-1885 yılları arasında Tevfik Efendi tarafından yaptırılmıştır. Caminin pencere açıklıkları dikdörtgen formlu, düzgün kesme taş söveli ve demir korkulukludur. İç mekânda duvarlarda kalem işi süslemeler yer almaktadır. Kadınlar mahfili U planlıdır ve sekiz adet ahşap sütun ile taşınmaktadır. Ortasında beş köşeli köşk kısmı yer alır. Köşk kısmının alt tarafında sekizgen kademeli göbek yer almaktadır. Mahfil korkulukları sade ahşap işçiliklidir. Kadınlar mahfiline ana mekânda yer alan ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Minber ve vaaz kürsüsü ahşaptandır ve sonradan yağlı boya ile boyanmıştır. Minberinde bitkisel ve geometrik süslemeler görülmektedir. Kademeli nişli olan mihrabında bitkisel süslemeleri bulunmaktadır. Mihrabın etrafı sövelidir ve her iki yanda yivli ve dışa çıkıntılı başlıkları olan sütunçeler yer almaktadır. Tavan döşemesi ahşap kaplama olup ortasında boyalı ahşap işçilikli kubbe yer almaktadır.