Tarih: 04.10.2024 16:55

Yokuşlu Köyü'nde Dut Pekmezi Üretimi

Facebook Twitter Linked-in

Rize’nin Yokuşlu Köyü'nde arıcılık yapan Saadet ve Eyüp Çepnioğlu kardeşler, bu yıl bal üretiminden bekledikleri verimi alamayınca kış yiyeceği olarak dut pekmezi yapımına yöneldi.

Kardeşler, odun ateşinde saatlerce kaynattıkları bakır kazanda, İspir bölgesinden temin ettikleri kuru dutları kullanarak pekmez üretmeye başladılar. Piyasada satılan pekmezlerin kalitesine güvenemediklerini belirten Çepnioğlu kardeşler, “Bu seneki bal mevsiminde yüksek kesimlere getirdiğimiz kovanlarımızdan randıman alamadık. Arılar mevsimsel şartlardan dolayı hiç bal yapmadı. Kapasitenin %10'u kadar bal almadık. Bal hasadını zararına kapattık,” şeklinde konuştu.

Kış aylarında ailelerinin gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla pekmez pişirdiklerini vurgulayan kardeşler, “Kuru dutu İspir bölgesinden satın aldık. Arılarımız yaz mevsiminde İspir yöresinde olduğu için tanıdık komşulardan kuru dut satın aldık. Bakır kazanda odun ateşinde saatlerce kaynattığımız dut pekmezi, çok şifalı bir yiyecek. Ailemiz kalabalık ve kışlık ihtiyacımızı gidermek için pekmez pişiriyoruz. Dut pekmezi, bal kadar şifalı ve doğaldır. Bilhassa çocuklara tavsiye ederiz,” diye eklediler.

Çepnioğlu kardeşlerin bu girişimi, yerel halkın sağlıklı gıda seçeneklerine yönelmesine de katkı sağlamış durumda. 50 kovan sahibi diğer arıcılar da benzer şekilde doğal ürünler üretmeye yönelmeyi planlıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —