Yozgat'ın tarihine ve yaşam tarzına ışık tutan bu yapılar, ziyaretçilere şehrin ruhunu keşfetme fırsatı sunuyor. İşte detaylar haberimizde
Yozgat, zengin bir kültürel mirasa sahip bir şehir. Bu mirasın önemli bir parçası da şehirde bulunan camilerdir. Kullanıcılar arasında sıkça merak edilen bir soru var: Yozgat'taki en güzel camiler: Yozgat'ta kaç cami var? Bu soru, şehrin dini ve kültürel zenginliğine duyulan ilginin bir yansıması. Yozgat'taki camiler, tarihî ve mimari açıdan zenginlik sunuyor, ziyaretçilere hem manevi bir deneyim hem de görsel bir şölen vaat ediyor. Şimdi, Yozgat'ın bu önemli yapılarını keşfetmeye hazır mısınız? İşte detaylar haberimizde...
Yozgat, 988 camiye ev sahipliği yaparken, şehrin simgelerinden biri olan Çapanoğlu Camii, Osmanlı dönemi Bozok Sancağı valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1779 yılında inşa edilmiştir. Halk arasında Büyük Cami veya Ulucami olarak bilinen bu yapı, Yozgat çarşısının merkezinde yer alır.
Mimari Detaylar ve Tarih
Kesme taştan yapılan cami, iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşur. Dikdörtgen planlı iç cami, 15,15 metre çapında bir kubbe ile örtülmüştür. Dış cami ise, Çapanoğlu Mustafa Bey'in kardeşi Süleyman Bey tarafından 1794 yılında eklenmiştir. İlk yapıldığı dönemde 2 kapıya sahip olan camiye 1964 yılında 3. bir kapı daha eklenmiştir. Tek şerefeli bir minaresi olan caminin doğu cephesinde kare planlı bir türbe bulunmaktadır. Türbede, Çapanoğlu Ailesi ve Yozgat eşrafına ait 18 sanduka bulunmaktadır.
Mimari ve Süslemeler
Türk barokunun Anadolu'daki önemli bir örneği olan cami, iç süslemeleri ve mimari tarzıyla dikkat çeker. En dıştaki giriş kısmının iki yanında bina resimleri bulunmaktadır. Renkli damarlı mermerlerden yapılan minber, barok motiflerle süslenmiştir. Elli dört pencere ile aydınlanan caminin yüksek duvarlı geniş bir avlusu vardır. Cami avlusunda, ana ibadet mekanını üç taraftan çevreleyen bir hazire bulunmaktadır.
9529,36%1,72
34,54% 0,18
36,03% -0,52
2984,34% 0,77
5006,70% 1,01
Rize
23.11.2024