Akaryakıt fiyatlarına zam geliyor! DEV ZAM İçin Tarih Verildi!

Akaryakıt fiyatlarına zam geliyor! DEV ZAM İçin Tarih Verildi!

Akaryakıt fiyatlarına zam geliyor! DEV ZAM İçin Tarih Verildi!
EKONOMİ 11.04.2024 12:38:00 0

Petrol fiyatlarının arz endişeleriyle 90 doların üzerine çıkması, akaryakıt fiyatlarında zam beklentilerini artırıyor. Petrol fiyatlarındaki bu yükselişe ek olarak, doların da tarihi zirvelere yakın seyretmesi, zam beklentilerini daha da kuvvetlendiriyor.

Akaryakıt fiyatlarında zam haberi geldi. Son dönemde Ortadoğu'daki riskler ve arz endişeleri, petrol fiyatlarında yükselişe neden oldu. Bu durum, piyasa gözlemcileri ve analistlerin risk iştahına dikkat çekerek petrol için önemli tahminlerde bulunmasına yol açtı.

New York Times'ın aktardığı analizde, petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın akaryakıt fiyatlarını etkileyeceği vurgulandı. Özellikle son dönemde yaşanan yükselişler, arz endişeleri ve Ukrayna ile Ortadoğu'daki çatışmalar nedeniyle daha da arttı. Bu jeopolitik risklerin etkisiyle petrol fiyatlarının yükselmesi, piyasa gözlemcileri ve analistler arasında kritik tahminlere yol açtı.

Brent petrol fiyatları, 2023 yılının ortasından bu yana neredeyse yüzde 20'den fazla arttı.

2024 yılının ilk çeyreğinde de yükseliş trendi devam ederken, sadece mart ayı içinde petrol fiyatları yüzde 10'dan fazla artarak varil başına yaklaşık 90 dolara kadar yükseldi.

Kpler'de analist olan Viktor Katona, öngörülerinin petrol fiyatlarının artış yönünde olduğunu belirtti.

Analizlere göre, yükselen petrol fiyatları, merkez bankalarının enflasyonla mücadele çabalarını zorlaştırabilir.

ABD'de, yaz sürüş sezonunda yüksek benzin fiyatlarının artması, kasım ayında zorlu bir seçimle karşı karşıya olan Biden yönetimi için hoş karşılanmayabilir. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre, ocak başından bu yana galon başına yaklaşık 50 sent artarak 3.70 dolara civarına yükseldi.

ARZ ARTINCA FİYAT ARTTI!

2024 yılı oldukça farklı olacak gibi görünüyor. Bu hızlı büyümenin ardından fiyatlarda kısa vadeli bir geri çekilme ihtimali olsa da petrol fiyatı 2022'de ulaşılan varil başına 100 dolar zirvesinin altında kalmaya devam ediyor. 2023 yılında dünyanın en büyük petrol üreticisi ABD'nin ham petrol üretiminde güçlü bir artış yaşanacak. ve OPEC dışındaki diğer ülkeler, piyasa talebini karşılamaya yetecek kadar petrol olacağına dair güvenin oluşmasına yardımcı oldu. Tehdit oluşturan jeopolitik gerilimlere rağmen fiyatlar yılın büyük bölümünde düşük kaldı. Başlangıçta piyasalar İsrail ile Hamas arasındaki çatışma risklerini büyük ölçüde görmezden geldi.

Ancak 2024 çok farklı bir yıl olacak gibi görünüyor. Talep bazı analistlerin beklediğinden daha güçlü oldu. Suudi Arabistan ve müttefiklerinin üretim kesintilerinin yanı sıra, bir dizi potansiyel yıkıcı olay, potansiyel bir arz sıkıntısına ilişkin endişeleri artırdı.

PETROL SINIRLANDIRILACAK MI?

OPEC+ olarak bilinen petrol üreticisi grup, petrol arzını kısıtlama çabalarının devam etmesiyle endişeleri artırıyor. Bu kısıtlamaların büyük ölçüde Suudi Arabistan Petrol Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman tarafından yönetildiği biliniyor. Günde yaklaşık 5 milyon varil veya piyasanın yaklaşık %5'ini oluşturan potansiyel bir arz, bu grup tarafından piyasadan uzaklaştırılıyor. OPEC'in taahhütlerine güvenilmesi her zaman tartışmalı olmuştur, ancak fiyatlar yeterince yükselmezse, bu kısıtlamaların yakın gelecekte gevşetilmemesi bekleniyor. Burkhard'un belirttiği gibi, "Fiyatlar varil başına 100 doların üzerine çıkmadıkça OPEC+'dan resmi bir artış beklemiyoruz."

Bunun yerine, Suudi liderliğindeki grupun kararlılığına odaklanılıyor. Mart ayında, birçok üye üretim kesintilerinin haziran ayına kadar uzatıldığını duyurdu. OPEC+ ise 1 Nisan'da yaptığı bir açıklamada, Irak ve Kazakistan'ın "aşırı üretimi telafi etmeyi" kabul ettiğini belirtti.

TARİH VERİLDİ...

Analizler, yaz aylarında tatil seyahatlerinin artmasıyla birlikte arabalara ve uçaklara olan talebin tipik olarak yüksek olduğunu belirtiyor. Bu durum, OPEC+ bakanlarının Haziran ayında Viyana'da bir araya gelerek piyasaya ne kadar petrol süreceklerine karar vermeyi planladıkları zaman gerilimi artırabilir. Bazı analistler, OPEC+ üyelerinin üretimde artış isteyebileceklerini, ancak Suudilerin buna karşı çıkabileceğini öne sürüyor.

Richard Bronze, Energy Aspects'in başkanı, "Suudiler, politikalarını petrol piyasası ve bütçeleri için doğru olduğuna inandıkları şeylere göre belirliyorlar ve şu anda Washington'un onları gevşemeye ikna etmek için elinde çok az koz var" şeklinde konuştu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Genç, Anneler Günü etkinliklerine katıldı

Vali Ünsal'dan "Anneler Günü"nde şehit annesine ziyaret

Trabzon'da "24. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali" çeşitli etkinliklerle sürüyor

Türk balı 4 ayda yaklaşık 11,5 milyon dolar kazandırdı

"Dünyam" dediği bedensel engelli çocuklarının ilk adımlarını görmek için çabalıyor

Doğu Karadeniz'de besicilerin yaylalara göçü sürüyor

Fındık Fiyatlarında Dengeli Seviyeler Korunuyor

Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Şehit Ailesini Ziyaret Ederek Anneler Günü'nü Kutladı

Turizm göllerinde 'iklim krizi' ile yok olma tehlikesi

Trabzon'da fırtına nedeniyle 35 olay meydana geldi

AK Parti Trabzon milletvekillerinden Şalpazarı ilçesine ziyaret

Düzce'de feci kaza! Tanker ile otomobilin karıştığı kazada ölü ve yaralılar var

Ortahisar Belediye Başkanı Kaya'dan Anneler Günü mesajı

Bayburt'ta öğrenciler okulda oluşturulan pistte trafik kurallarını öğrendi

Geleceğin sürücüleri trafik kurallarını Karadeniz manzaralı parkta öğreniyor

  • Pazartesi 13.7 ° / 10.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 12.5 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 16.1 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10218,60%-0,49
  • DOLAR

    32,20% 0,03
  • EURO

    34,66% -0,36
  • GRAM ALTIN

    2443,85% 0,49
  • Ç. ALTIN

    3945,09% 1,68

Rize

13.05.2024

  • İMSAK 03:09
  • GÜNEŞ 04:55
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:14
  • AKŞAM 19:34
  • YATSI 21:12