'Ağız hijyeni genel sağlığı etkiliyor'
ANTALYA, (DHA) - AĞIZ hijyeninin korunmasının sadece sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmakla sınırlı olmadığını belirten Dt. İbrahim Kağan Tanrıöver, “Ağız hijyeninin bozulması, plaklardaki bakteriler şekerli gıdalardan beslenerek asit üretir ve bu asitler diş minesini zayıflatır. Gingivit (diş eti iltihabı) ve periodontit (ileri seviye diş eti hastalığı) diş kaybına neden olabilir. Ağız hijyeninin kötü olması diyabet, kalp hastalıkları ve erken doğum gibi risklerle ilişkilidir" dedi.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü'nden Dt. İbrahim Kağan Tanrıöver, ağız hijyeninin korunmasının sadece sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmakla sınırlı olmadığını, genel sağlık üzerinde de büyük etkisi olduğunu söyledi. Dt. İbrahim Kağan Tanrıöver, “Ağız hijyeninin bozulması, plaklardaki bakteriler şekerli gıdalardan beslenerek asit üretir ve bu asitler diş minesini zayıflatır. Gingivit (diş eti iltihabı) ve periodontit (ileri seviye diş eti hastalığı) diş kaybına neden olabilir. Ağız hijyeninin kötü olması diyabet, kalp hastalıkları ve erken doğum gibi risklerle ilişkilidir" diye konuştu
DİŞLER GÜNDE 2 KEZ FIRÇALANMALI
Dişlerin sabah kahvaltısı sonrası ve yatmadan önce günde en az 2 kez fırçalanması gerektiğinin altını çizen Dt. Tanrıöver, “Florür içeren diş macunları kullanarak dişlerinizi nazikçe, dikey ve süpürme şeklinde hareketlerle fırçalayın. Diş etlerinin sınırlarını temizlemek için fırçayı 45 derece açıyla tutun. Fırçalama sırasında diş etine zarar vermemek için çok sert baskı uygulamaktan kaçının. Diş eti problemleriniz yoksa, orta sertlikte fırça kullanımı plağı uzaklaştırma konusunda daha başarılı olacaktır" dedi.
'DİŞ İPİ KULLANILMALI'
Günde bir kez diş ipi kullanarak dişlerin arasındaki plakların ve yemek artıklarının temizlenmesinin diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğunu ifade eden Dt. Tanrıöver, “Alkol içermeyen antibakteriyel özelliklere sahip ağız çalkalama suları da kullanarak bakterileri azaltabilir ve nefesimizi taze tutabiliriz" şeklinde konuştu.
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Doğru bilinen yanlışlara değinen Dt. Tanriöver, “İnsanların korktuğu diş taşı temizliği ile ilgili olarak diş taşı temizliği profesyonel bir işlem olup, dişlerimize zarar vermez. Aksine, diş etlerinde biriken sertleşmiş plakları ve bakterileri temizleyerek sağlıklı bir ağız ortamı oluşturur. Diş taşı temizliği sadece estetik için değildir. Diş taşı temizliği yalnızca dişlerin beyaz görünmesini sağlamak için yapılmaz. Diş etlerini korur, diş eti iltihabı ve periodontal hastalık riskini azaltır. Diş taşı temizliği sırasında kullanılan ultrasonik cihazlar ve el aletleri, diş minesine zarar vermeden çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Diş taşı temizliği genellikle ağrısız bir işlemdir. Ancak hassas diş etleri olan bireylerde rahatsızlık hissi olabilir ve bu durumda diş hekimi lokal anestezi uygulayabilir" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI
9596,27%-0,58
34,70% 0,07
36,50% -0,67
2939,37% -0,75
4829,05% 0,00
Rize
02.12.2024