Aksaray, tarihi ve kültürel zenginliğiyle ön plana çıkan bir şehirdir.
Aksaray, Anadolu'nun mistik ve tarih dolu şehirlerinden biridir. Bu şehirde dolaşırken, sizi etkileyen en önemli yapıların başında camiler gelir. İbadetin yanı sıra mimari güzellikleriyle de göz dolduran bu camiler, ziyaretçilerine geçmişten günümüze uzanan bir kültürel miras sunar. Aksaray'daki en güzel camiler: Aksaray'da kaç cami var? Ancak, Aksaray'da kaç tane cami bulunduğunu bilmek, şehri keşfetmek isteyenler için önemlidir. Peki, Aksaray'daki en güzel camiler hangileridir ve bu şehirde kaç tane cami bulunmaktadır? Gel, bu mistik şehrin sırlarını birlikte keşfedelim...
Aksaray'da, toplamda 609 cami bulunuyor. Bunlardan biri de Pertevniyal Valide Sultan Camii. Sultan II. Mahmut'un eşi ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan bu cami, 1869-1871 yılları arasında inşa edildi. Caminin mimarı Montani'dir ve planları Sarkis Balyan tarafından çizilmiştir.
Neogotik Mimariyle Öne Çıkan Pertevniyal Valide Sultan Camii
Pertevniyal Valide Sultan Camii, neogotik tasarımıyla klasik camilerden ayrılan bir mimariye sahiptir. Devlet ileri gelenlerinin, din bilginlerinin ve hocaların katılımıyla düzenlenen büyük bir törenle temeli atıldı. Caminin tek şerefeli iki minaresi, Dolmabahçe Camii'nin minarelerinden daha geniş tutulmuştur. İç mekân bakımından da oldukça geniş olan caminin tek kubbesi yüksek ancak küçüktür. Neogotik yüzey bezemeleri camiye ayrı bir güzellik katarken, iç mekanı baştan sona süslemektedir.
Osmanlı Taş Oyma Sanatının İncisi: Avlu Kapısı
Caminin Aksaray Meydanı'na bakan avlu kapısı, Osmanlı taş oyma sanatının nadide örneklerindendir ve İstanbul'daki camiler için alışılmadık bir görünüme sahiptir. Caminin çevresindeki eserler arasında bir çeşme, bir kütüphane ve Pertevniyal Sultan'ın kendi için yaptırdığı türbe bulunmaktadır. Ancak kütüphanesi, daha sonra Süleymaniye Kütüphanesi'ne taşınmıştır.
Tarihi ve Ekonomik Değer
Pertevniyal Valide Sultan Camii, tarihî ve mimari değeriyle Aksaray'daki önemli yapılar arasında yer alırken, aynı zamanda trafikten en çok etkilenen cami konumundadır. Caminin kahyası Hüseyin Bey, cami masrafları olarak önemli bir miktar harcamış ve caminin temel çukurlarına yüksek miktarda kaynak aktarılmıştır.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
22.11.2024