En az kanser kadar ölümcül bir hastalık olan Alzheimer ne yazık ki tedavi edilemiyor. Bu konuda hastalığın semptomlarını yavaşlatan ilaçlar var ancak tedavi noktasında etkili olduğunu söylemek imkansız.
Son yılların adı en çok duyulan hastalıklarından olan Alzheimer ne yazık ki tedavisi olmayan ve durdurulamayan bir sağlık sorunu. Kişinin bilişsel becerilerini kaybetmesine, kişisel bakımını yapamamasına ve nihayetinde yatalak hale gelmesine yol açan bu durum nihayetinde can kaybıyla neticeleniyor.
Bu amansız hastalığın tedavisi noktasında bilim insanları büyük çaba sarfediyor. Geliştirilen bazı ilaçların Alzheimer'a çare olacağı inancı hiç eksilmedi.
Uluslararası kamuoyunda en çok umutla bakılan ilaç ise Leqembi. Ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi, ocak ayında ön onayı alınan, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik üretilen bu ilacı ilk kez tam onayladı.
Kurumda yetkili bir isim olan Teresa Buracchi, ilacın Alzheimer hastaları için güvenli ve etkili bir tedavi olduğunun doğrulandığını belirtti.
Yapılan araştırmalar, ilacın 18 aylık tedavi ile hastalığın ilerlemesini yüzde 27 yavaşlattığını gösteriyor. Beyindeki amiloid-beta plaklarını hedef alan Leqembi isimli ilaç, hafıza ve düşünmedeki zayıflamayı yavaşlatabilme özelliği ile türünün ilk örneği. Zira diğer ilaçlar hastalığın yalnızca semptomlarını hedef alıyor.
Uzmanlar ise ilaca karşı temkinli yaklaşıyor. Çoğu, ilacın hastalığı durdurmayacağı kanaatinde. Yalnızca ilk evredeki kişilerin daha bağımsız hareket edebilmelerini sağlayabileceği yorumunu yapanlar var.
Dünya Sağlık Örgütü'nden Eylül 2022'de yapılan açıklamada dünya genelinde 55 milyondan fazla Alzheimer hastası bulunduğu kaydedilmişti. Uzmanların Türkiye için beklentisi ise korkunç. 2050 yılında Türkiye’nin dünyada en fazla Alzheimer hastasına sahip 4. ülke olacağı düşünülüyor.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025