Her insanın zaman zaman yaşadığı mide ağrısı aniden gelip gidebilir. Genellikle gazdan kaynaklanan bu durum sürekli yaşanıyorsa altta yatan bazı ciddi hastalıklar olabilir.
Mide ağrısı, fazla yemek yedikten sonra hissedebileceğiniz ağrı gibi genellikle geçicidir. Ancak sürekli, şiddetli veya artan ağrı varsa acil bir duruma işaret edebilir.
Hava yuttuğunuzda ve karbonhidrat yediğinizde de gaz sindirim sisteminize girer. Geğirme veya şişkinlik genellikle onu rahatlatır. Aksi takdirde karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Ancak gaz sık karın ağrısına neden olmaz. Bu sebeple sık karın ağrınız varsa, bu altta yatan bir sindirim sistemindeki bozukluğun belirtisi olabilir.
Kabızlık, haftada üçten daha az bağırsak hareketinizin olmasıdır. Bu durum karın ağrısına ek olarak, sert, kuru dışkı, dışkılama sırasında ağrı ve zorluğa yol açar. Tekrarlanan kabızlık nöbetleri, altta yatan bir durumun işareti olabilir.
Mide ülseri, mide astarında oluşan bir yaradır. Midede donuk veya yanıcı bir ağrıya neden olur. Ağrı dakikalardan saatlere kadar sürebilir ve günler, haftalar veya aylar boyunca gelip gidebilir. Tedavi edilmeyen bir mide ülseri ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Bir yumurtalık kisti, yumurtalıkta sıvı dolu bir kesedir. Genellikle zararsızdır ve semptomlara neden olmaz. Ancak özellikle yumurtlama döneminde karın ağrısı, şişkinlik ve şişliklere neden olabilir. Yumurtalık kistiniz varsa ve ani şiddetli ağrı ve kusma yaşarsanız, hemen tıbbi yardım alın. Bunlar kistin yırtılmış olabileceğine dair işaretlerdir.
Dismenore ise, adet dönemi boyunca yaşanan şiddetli karın krampları ve ağrıdır.
Tekrarlayan karın ağrısı ve bağırsak hareketlerindeki değişiklikler gibi bir arada ortaya çıkan bir grup semptomu içerir.
Karın kaslarınızı aniden büktüğünüzde veya esnettiğinizde karın kası gerilmesi veya çekilmesi meydana gelir. Ağrı genellikle güldüğünüzde, hapşırdığınızda veya öksürdüğünüzde daha da kötüleşir. Uzun süre oturduktan sonra ayağa kalktığınızda veya egzersiz yaptığınızda da artan ağrı hissedebilirsiniz.
Safra kesesi karaciğerin altında bulunur, bu nedenle ağrı midenizden geliyormuş gibi hissedilebilir. Safra taşı gibi bazı safra kesesi sorunları, yağlı yiyecekler yedikten sonra artabilen şiddetli ağrıya neden olabilir.
Norovirüs, mide ağrısı, ishal ve kusmaya neden olan bulaşıcı bir gıda kaynaklı hastalıktır. Bu semptomların 1 ila 3 gün içinde azalması gerekiyor.
Araştırmalar, bu hastalığa sahip kişilerin yaklaşık %80'inde, tedavi ile düzelen iltihaplanma veya tıkanıklığa bağlı karın ağrısı olduğunu gösteriyor. Hastaların yaklaşık %30-50'sinde 3 aydır sürekli veya 6 aydır aralıklı olarak karın ağrısı olur.
Mide kanseri, peptik ülsere benzer bir ağrıya neden olabilir. Mide ağrısı yemekten sonra artabilir. Ancak mide ağrısının zamanla daha şiddetli ve kalıcı hale gelmesi muhtemeldir. Diğer semptomlar arasında kilo kaybı, mide ekşimesi ve mide bulantısı sayılabilir.
Aralıklı olarak ortaya çıkan ve toplamda 1 haftadan fazla süren mide ağrınız varsa, bir doktora danışmakta fayda var. Mide ağrısına gebelik, mide bulantısı, kusma veya ateş, dışkıda kan, şiddetli kabızlık, şiddetli ishal ve açıklanamayan kilo kaybı eklenirse acilen bir doktora gitmek gerekir.
9997,94%0,20
35,56% 0,23
37,01% 1,47
3098,47% 0,57
4959,96% 0,30
Rize
20.01.2025