Anne adayları 40 hafta süren gebelik süresince sağlıklı alışkanlıkları daha çok benimsiyor. Varsa zararlı rutinlerin bırakıldığı bu dönemde kişisel bakım ürünlerinde bile çok titiz davranmak gerekiyor.
Bebek bekleyen kadınların ortak noktası sağlıklı alışkanlıkları daha çok hayatın içine dahil etmek ve zararlı olan her şeyden kaçınmak. Bu doğrultuda en çok dikkat edilen ise egzersiz yoğunluğu, beslenme ve kafein alımı. Ancak hamile kadınların merak ettiği bir konu daha var ki o da kozmetik ürünlerinin kullanımı.
Özellikle kullanılan malzemelerin bir şekilde bebeğe geçebileceği düşüncesiyle anne adayları bazı araştırmalar yapıyor. Saç boyaları da bunlardan biri. Geçici, yarı kalıcı ve kalıcı özellikteki boyaların tene farklı etkileri olduğu bilindiğinden kadınlar bu konuda kararsızlık yaşayabiliyor.
Saç boyasında kullanılan en yaygın aktif kimyasallar arasında amonyak, peroksit ve parafenilendiamin bulunuyor. Amonyak saçın pH seviyesini yükseltirken renk değişimine yol açıyor. Peroksit melanin tarafından üretilen saçtaki doğal rengi alıyor ve parafenilendiamin de pigmenti uyguluyor. Neredeyse tüm saç boyaları bu kimyasalları içeriyor.
Yakın tarihli bir makale, hamilelik sırasında saç boyamanın gelişmekte olan fetüs üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye yol açmadığını öne sürse de bu tam anlamıyla kanıtlanmış değil. Doğal saç boyaları ise çevre için daha iyi olabiliyor ancak yine de bazı kimyasallar içeriyor. Bu yüzden hamilelik sırasında diğer saç boyama ürünlerinden daha güvenli oldukları söylenemez.
İşte bu sebeplerden dolayı birçok doktor, hamilelerin saçlarını boyamak için ilk üç aylık dönemlerinin bitimine kadar beklemelerini öneriyor. Çünkü bu dönemde bebeğin beyin ve omurilik gibi birçok temel organı gelişiyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir de konuya ilişkin yaptığı açıklamada hamileliğin ilk üç aylık döneminde saç boyatmanın bebeğe ciddi şekilde zarar verdiğini belirtiyor. Taşdemir bu sağlık sorunları arasında başta kataraktın geldiğini ancak boyaların beyin tümörlerine de yol açabildiğini dile getiriyor.
Öte yandan açık yaralarınız, apseniz veya bir cilt rahatsızlığınız varsa da saçınızı boyamaktan kaçınmanız gerekiyor. Saç derinizdeki küçük açıklıklar, saç boyasındaki kimyasalların kan dolaşımınıza girmesini kolaylaştırabiliyor. Hamile olmasanız bile, egzama veya sedef hastalığı gibi bir durumunuz olduğunda saçınızı boyamak olumsuz bir reaksiyona neden olabiliyor.
Hamilelikte evde saçınızı boyarken, herhangi bir alerjik reaksiyon testi yapmanız yararlı olabilir. Bunun için kulağınızın arkasına az miktarda boya uygulayın. Boyanın kurumasını bekleyin, ardından aynı bölgeye ikinci ve üçüncü kez tekrar uygulayın. Kaşıntı veya tahriş olup olmadığını görmek için boya 48 saat bekleyin. Evde kutu boya kullanıyorsanız eldiven giyin ve tavsiye edilen bekleme süresini aşmayın. Bittiğinde, saç derinizi suyla iyice durulayın ve fazla boyayı silin. Saçınızı kuaförde boyatıyorsanız hamileliğinizi hemen kuaförünüze söyleyin. Uzmanlara göre hamile kadının saç boyattığı kuaförlerde havalandırma iyi olduğu sürece herhangi bir sorun yaşanmıyor.
Dr. Taşdemir yine de tedbiri elden bırakmamak gerektiğini şu sözlerle dile getiriyor:
“Kişisel görüşüm, tedbirli davranmak için doğum sonrasına kadar saçların boyatılmaması. Saçlarınızda yapacağınız renk değişikliklerini hamilelik sonrası dönemde yaptırmanız bebeğinizin sağlığı açısından daha risksiz bir seçim olacaktır. Ancak beyazlarınızı gizlemek veya dip boya yaptırmak istiyorsanız, gebeliğin ilk üç ayından sonra bitkisel saç boyaları kullanabilirsiniz.”
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
18.01.2025