'Antimikrobiyal direnç küresel bir sağlık sorunu'
ADANA, (DHA)- BAŞKENT Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların (SHİE) önlenmesine yönelik gerçekleştirilen eğitim toplantısında, el hijyeni uygulamaları, dirençli mikroorganizmalarla mücadele, mikrobiyoloji laboratuvarının rolü ve enfeksiyon kontrol süreçlerinin etkinliği gibi kritik konularında sunum yapıldı. Dr. Gülçin Telli Dizman, antimikrobiyal direncinin küresel bir sağlık sorunu olduğunu, özellikle çok ilaca dirençli organizmaların hastane ortamındaki bulaşma riskine dikkat çekti.
Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği (HİKDER) tarafından Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 'Bütüncül Yaklaşımla Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonların Önlenmesi' konulu eğitim toplantısı gerçekleştirildi. Sağlık çalışanlarının yoğun katılım gösterdiği toplantıda, sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların (SHİE) önlenmesine dair önemli konular bilimsel ve uygulamalı olarak 3 gün boyunca ele alındı. HİKDER Yönetim Kurulu temsilcileri ile Başkent Üniversitesi öğretim üyelerinin açılış konuşmalarının ardından özellikle el hijyeni uygulamaları, dirençli mikroorganizmalarla mücadele, mikrobiyoloji laboratuvarının rolü ve enfeksiyon kontrol süreçlerinin etkinliği gibi kritik konularında sunumlar yapıldı. Prof. Dr. Özlem Azap, enfeksiyon kontrolünün temel ilkeleri ve SHİE'lerin azaltılmasına yönelik etkili uygulamalar üzerine sunumlar gerçekleştirdi. Dr. Enes Altunay ise enfeksiyon kontrolünde mikrobiyoloji laboratuvarlarının rolüne vurgu yaparak, hızlı ve doğru tanı yöntemlerinin önemini paylaştı. Altunay, SHİE ile mücadelede, antimikrobiyal dirençli mikroorganizmaların erken tespit edilmesinin, salgınların kontrol altına alınmasında merkezi bir rol oynadığı ifade etti. Dr. Gülden Ersöz de el hijyeni uygulamalarında yeni yaklaşımlar ile ulusal ve uluslararası örnekler üzerinden etkili stratejiler sundu. Sağlık çalışanlarının uyum oranlarının artırılması için eğitim programlarının ve gözlem destekli uygulamaların gerekliliğini anlatan Ersöz, katılımcılara el hijyeninin sağlanması gereken beş durum, nedenleri ile birlikte anlatıp, hasta güvenliğindeki rolü hakkında da bilgiler verdi.
İLACA DİRENÇLİ ORGANİZMALARIN HASTANE ORTAMINDAKİ BULAŞ RİSKİ
Antimikrobiyal direncinin küresel bir sağlık sorunu olduğunu belirten Dr. Gülçin Telli Dizman ise özellikle çok ilaca dirençli organizmaların hastane ortamındaki bulaş riskine dikkat çekti. Ayrıca mikroorganizmaların yayılmasını kontrol etmek için el hijyeni, çevre temizliği, izolasyon önlemleri ve antimikrobiyal yönetişim programlarının oluşturulması ve etkin uygulanması gerektiğini vurguladı.
Bunların yanı sıra, kritik alan enfeksiyonları ve salgın analizleri üzerine oturumlar da gerçekleştirildi. Kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonları, ventilatör ilişkili pnömoniler ve kalite değerlendirme süreçleri gibi konularda, multidisipliner yaklaşımların önemi ele alındı. Salgın analizlerinin enfeksiyon kontrol komitelerinin etkinliğini artırmadaki rolü vurgulandı. Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, enfeksiyonların tanı ve kontrol süreçlerinde sahip olduğu ileri teknoloji ve deneyimli ekibi ile örnek teşkil etti. Dr. Enes Altunay, laboratuvarların SHİE'nin önlenmesindeki kritik rolünü ve erken tanı yöntemlerinin hayati önemini aktardı.
FARKINDALIĞI ARTIRMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR FIRSAT
Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin katkılarıyla hayata geçirilen toplantı, bölgedeki sağlık profesyonellerinden büyük ilgi gördü. Soru cevaplarla interaktif bir şekilde geçen bilimsel oturumların içerik açısından zengin ve pratik uygulamalar için faydalı olduğunu ifade eden katılımcılar ayrıca toplantının sağlık çalışanları arasında bilgi paylaşımını güçlendirmesi ve farkındalığı artırması açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. (DHA)
FOTOĞRAFLI
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
18.01.2025