17 Şubat Akçaabat’ın Düşman İşgalinden kurtuluşunun 106. Yıldönümü, Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen törenle Akçaabat’ta kutlandı.
Atatürk Parkı’nda düzenlenen törene; Akçaabat Kaymakamı Yusuf Cankatar, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Akçaabat Protokolü, Siyasi Partilerin İl ve İlçe Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, ilçe mahalle muhtarları, Okul Müdürleri, Öğretmenler, Öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Akçaabat’ın Düşman İşgalinden kurtuluşunun 106. Yıldönümü töreni, Akçaabat Kaymakamı Yusuf Cankatar ve Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’in Atatürk Anıtı’na çelenk sunması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
17 Şubat Kurtuluş programında günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Sayın Kaymakamım, Siyasi Partilerimizin Kıymetli İlçe Başkanları, Protokolün değerli mensupları, basınımızın güzide mensupları ve sevgili hemşehrilerim; 17 Şubat Akçaabat’ımızın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 106. Yıl Dönümünü kutlama programımıza hepiniz Hoş Geldiniz; Safalar Getirdiniz. Şanlı tarihimiz, aziz milletimizin bağımsız yaşama inancı sayesinde nice kahramanlık destanlarına sahne olmuştur. Büyük fedakarlıklar göstererek, bu vatan uğruna gözünü kırpmadan mücadele eden; kadın, erkek, genç, yaşlı demeden mevzilerde yüreğiyle çarpışan tüm kahramanlarımız, milletimizin gönlünde ilelebet yaşayacaktır. Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz milletimizin, destanlarla dolu bir tarihi vardır. Kurtuluş günlerimiz böyle bir tarihin ürünleridir. Bizler bugün burada, Akçaabat’ımızın Düşman İşgalinden Kurtuluşu için 106 yıl önce bu vatan uğruna nasıl can verildiyse, bugün de aynı kararlılık ve inançta olduğumuzu göstermek için toplandık. 17 Şubat 1918’de düşman işgalinden kurtarılan güzel Akçaabat’ımızı mamur etmek, tüm vatandaşlarımıza layık oldukları en güzel hizmeti vermek, en kutsal görevimizdir. Bu güzel kenti sağlıklı, yaşanılabilir, çağdaş dünyayla bütünleşen bir kent haline getirmek, sadece hemşerilerimize karşı değil, atalarımıza karşı da vefa borcumuzdur. Bizler, bu bilinç ve kararlılıkla aynı heyecan ve azimle birlik içerisinde hep beraber şehrimizi daha da ileriye taşıyacağız. Bundan tam106 yıl önce, huduttan hududa koşarak can verme sırrına erenlerle, Tarihin dilinden düşmeyecek bir destan yazan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü; Silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyor, Bütün Türk yurtlarında hainlerle mücadele eden kahraman vatan evlatlarımıza yüce Allahtan güç kuvvet diliyor. Tüm hemşerilerimin bu mutlu gününü, Akçaabat’ımızın Düşman işgalinden kurtuluşunun 106. yılını büyük bir gururla kutluyor,” Dedi.
Konuşmaların ardından Akçaabat Belediyesi Erkek Halk Oyunları Ekibi, Cumhuriyet Ortaokulu ve Akçaabat Folklor Derneği Kız Halkoyunları Ekibi horon gösterisi sundu. Ardından günün önemine uygun şiirler okundu.
Programın sonunda Akçaabat Belediyesi tarafından 17 Şubat Akçaabat’ın Düşman İşgalinden kurtuluşunun 106. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında yapılan Futsal ve Okçuluk Turnuvasında dereceye girenlere ödülleri protokol üyelerince verildi.
Akçaabat’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 106. Yıldönümü Kutlama Etkinliklerinde Neler Yapıldı?
Akçaabat Kaymakamlığı ve Akçaabat Belediyesi organizasyonunda düzenlenen Akçaabat’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 106. Yıl Dönümü kutlama etkinlikleri, 4 gün boyunca devam etti.
Kutlama etkinlikleri kapsamında birinci gün Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Köksal’ın konuşmacı olduğu ‘Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm; Doğu Karadeniz’de İşgalin ve Göçün Acıları’ konulu konferans yapıldı. Kutlama etkinlikleri kapsamında birinci günün akşamında ise Akçaabat’ta bir ilk olan Fener Alayı Yürüyüşü, Akçaabatlıların ve Akçaabat protokolünün katılımlarıyla gerçekleştirildi.
İkinci günde şehit ve gazilerimiz için Akçakale Sahil Camii’nde Kur-an’ı Kerim Tilaveti yapıldı. Yine kutlama etkinlikleri kapsamında ikinci günün akşamında Yöresel Gece etkinliği düzenlendi. Yöresel Gece etkinliğinde; damat tıraşı, orta töreni, bıçak oyunu, yöresel türküler ve yöresel halk oyunları gösterileri yer aldı.
Üçüncü günde Akçaabat protokolünün katılımlarıyla Atatürk Parkı’nda çelenk sunma töreni yapıldı. Çelenk sunma töreninde günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı ve şiirler okundu. Halkoyunları gösterileri yapıldı ve 17 Şubat Akçaabat’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 106. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen sportif turnuvalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.
17 Şubat Akçaabat’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 106. Yıl Dönümü Kutlama Etkinlikleri kapsamında dördüncü gün ise Akçaabat’taki çocuklar ve aileleri için 18 Şubat 2024 Pazar Günü Erol Günaydın Sanat Merkezi’nde saat 13:00’da ‘Bana Bir Masal Anlat’ adlı tiyatro sahnelenecek.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025