Son zamanlarda kokarca böcekleri popülasyonunun ciddi bir şekilde arttığı bölgeler olarak dikkat çekiyor. Bu böceklerin yılda 300 kat kadar çoğalabildiği biliniyor.
Doğu Karadeniz bölgesinde, Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinde kokarca böceklerinin sayısında önemli bir artış yaşanıyor. Bu nedenle vatandaşlar, kokarca böcekleriyle daha fazla bilinçlenmeye teşvik ediliyor. Yılda 300 kat kadar artabileceği tahmin edilen bu böceklerle mücadele için Doğu Karadeniz bölgesinde yeni uyarılar yapıldı.
Tarım ilaçlarının ev içi ilaçlama için kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kimyager Ömer Karahasan, kullanılan ilaçların halk sağlığına uygun olması gerektiğine dikkat çekti. Aynı zamanda bu böceklerin artışı, ülkemizin en önemli tarım ürünlerinden biri olan fındığın da risk altında olduğunu gösteriyor.
Kahverengi kokarca böceklerinin 2024 yılında popülasyonlarının azaltılması gerektiğine işaret eden Karahasan, evlerde, balkonlarda ve odunluklarda görülen böceklerin toplanarak imha edilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. İmha edilmeyen her dişi böcek, gelecek yıl büyük miktarlarda yumurta bırakabilir. Kimyasal mücadele konusunda ise kapalı alanlarda kullanılabilen Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış insektisitlerin kullanılması gerektiğini vurguladı. Profesyonel ilaçlama firmaları, belediyeler ve tarım il müdürlükleri ile iletişime geçilerek kokarca böcekleriyle mücadele edilmesi öneriliyor.
Açık alanlara atılan ilaçların kesinlikle kapalı alanlarda kullanılmaması gerektiği önemle belirtiliyor. İlaçlama yapacak kişinin sertifikasını kontrol etmek önemlidir. Tarım ilaçlarının ev içi ilaçlamada kullanılmaması gerektiğinin herkes tarafından bilinmesi gerekiyor."
9997,94%0,20
35,56% 0,23
37,01% 1,47
3098,47% 0,57
4959,96% 0,30
Rize
21.01.2025