ASKİ teknoloji ile yönetiliyor
ADANA,(DHA)- ADANA Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), tüm yazılım ve dijital altyapı çalışmalarını kendi kaynakları ve alanında uzman yazılımcı personeli ile geliştiriyor. Bu sayede, bilgi yönetim sistemini (BYS) tamamen öz kaynaklarıyla güncel yazılım teknolojilerini kullanarak inşa eden ASKİ, ‘dijital dönüşüm’ sürecini sürdürüyor.
ASKİ, dijital dönüşüm ile de teknolojiyi kullanarak halka hizmet ediyor. ASKİ Koordinasyon Merkezi (ASKOM), ihbar hattı ile 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Her türlü talep, şikayet ve önerileri tek bir yerden yönetilip, ihtiyaç durumunda iş emirleri üreterek ilgili birimlere anlık iletiliyor ve bildirim yapılan bölgeye kısa süre içerisinde ekipler ulaşıyor. Yılda 1 milyon çağrıyı karşılayan merkezin yüzde 95 oranında memnuniyet oranı bulunuyor.
ASKİ, abonelik işlemlerinde dijital çözümlerle vatandaşlara hız ve kolaylık sunuyor. E-Devlet üzerinden yeni abonelik başvurusu, abonelik devri, fatura sorgulama, sözleşme feshi ve arıza başvurusu gibi işlemleri gerçekleştirmek mümkün hale gelirken, abonelik işlemlerinin yüzde 72’si artık kurumlara gelmeden yapılabiliyor. Ayrıca geliştirilen Adana ASKİ Mobil Uygulaması sayesinde su faturası ödeme, online randevu alma, geçmiş ödemeleri inceleme ve arıza bildirimi gibi hizmetlere akıllı telefonlardan kolayca erişilebiliyor. Uygulama, cihazlarda ücretsiz olarak indirilebilir.
Aynı zamanda ödeme işlemlerinin her yerden, güvenli bir şekilde yapabilmesi için online tahsilat sistemi modernize edildi. 24 banka ile online olarak tahsilat yapılıyor. Otomatik ödeme talimatı olan aktif olarak toplam 383 bin 96 sözleşme bulunuyor. Her sözleşme numarasına ait yalnızca bir bankadan talimat verilebilmesi sayesinde mükerrer ödeme dönemi son buldu.
YAPAY ZEKA DESTEKLİ SCADA MERKEZİ
Adana’da bir ilk hayata geçirilerek SCADA ve Kontrol Merkezi bir süre önce hizmete açıldı. 200 bin abone kapsamında SCADA basınç yönetimi sistemi kuruldu ve dağınık SCADA sistemlerinin tek bir merkezden yönetilmesi sağlanarak diğer sistemler ile entegre edildi. İleri teknoloji ve yapay zeka destekli merkez sayesinde her damla su gerçek zamanlı ve tek bir merkezden her an takip edilebiliyor. Hatlar üzerindeki olası arıza ve su kayıp kaçakları anında tespit edilerek ekipler sorun olan bölgeye yönlendiriliyor ve hızlı müdahale ile su kayıpları asgari seviyeye düşürülüyor.
SAHADA SAYAÇ OKUMA TEKNOLOJİSİ YENİLENDİ
15 yıldır kullanılan el terminalleri yeni teknolojilere göre dizayn edilerek endüstriyel akıllı cihazlara dönüştürüldü. Bu sayede Tufanbeyli’ye kadar tüm fatura okumaları online olarak anlık gerçekleştirilebiliyor. 992 bin aboneye ait sayaçların günlük 32 bin tanesi 252 el terminali ile okunuyor.
DOĞAL AFETLERE KARŞI ASKİ’NİN İŞLEYİŞİ GÜVENDE
ASKİ’nin ağ altyapısını güçlendirmek için Ankara merkezli Felaket Kurtarma Merkezi devreye alındı ve sunucular taşındı. Adana’da olası doğal afet durumlarında ASKİ’deki işleyişin aksamaması için tasarlanan sistem, sunucuları eş zamanlı olarak yedekliyor ve anlık olarak devreye girecek şekilde uzaktan yönetilebiliyor.
DİJİTAL ADIMLARLA YÜKSELEN BAŞARI GRAFİĞİ
Dijitalleşme adımları ve süreç yönetimindeki yeniliklerle hizmet kalitesini her geçen gün artıran ASKİ, başarılı sonuçlara imza atıyor. Hayata geçirilen uygulamalar ve sistemli şekilde ilerleyen süreç sayesinde arızalar, aciliyet durumlarına göre 8-24 saatte çözülüyor. Sayaç değiştirme süresi 7 günden 1 güne; abone keşfi süresi ise 5 günden 1 güne indi. Fesih başvuruları artık aynı gün içinde sonuçlandırılıyor. 2023 -2024 arası 10 aylık tahakkuk miktarı yüzde 5.25 oranında artış gösterdi. (DHA)
FOTOĞRAFLI
9739,32%0,06
35,49% 0,02
36,50% 0,59
3040,59% 0,11
4876,78% -0,12
Rize
15.01.2025