meritking kingroyal

ATB haziran meclisi toplandı

ATB haziran meclisi toplandı

ATB haziran meclisi toplandı
GÜNCEL 26.06.2024 14:07:34 0

ANTALYA (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Haziran ayı Meclisi, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında ATB Toplantı Salonu'nda yapıldı. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği Meclis'te, 104'üncü yaşını kutlayan Antalya Ticaret Borsası'yla ilgili hazırlanan görsel sunum yapıldı.

Antalya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, Borsa'nın kuruluşunun 104. yıl dönümünü kutlarken, “Emeği geçen ve aramızdan ayrılmış olan büyüklerimize Allah'tan rahmet, sağ olanlara sağlık ve afiyet diliyorum. Borsamızda emeği geçenlere, başkanımıza, yönetim kurulumuza, sizlere, meslek komitesi üyelerimize ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, nice başarılı yıllar diliyorum" dedi.

KURULUŞ MİSYONUNU CANLI TUTUYOR

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 23 Haziran 1920'de Türkiye'nin üçüncü borsası olarak kurulan Antalya Ticaret Borsası'nın 104. kuruluş yıl dönümünü gururla kutladığını belirterek, “Öncelikle, aramızdan ayrılanları rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum. Antalya Ticaret Borsası olarak kuruluşundan bugüne, kentimiz ticaretine, ekonomisine ve üyelerimize katkı vermeye devam ediyoruz. Başta tarım olmak üzere, ticaretin ve ekonominin her alanında önemli bir rol oynamış olan Borsamız, kuruluş felsefesini ve misyonnu her zaman canlı tutmuştur" diye konuştu.

Ekonominin gidişatı ile ilgili verilerin başta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olmak üzere kurumlarca açıklandığını belirten Çandır, şunları kaydetti:

“Bizler de bu verilere ve yaşadıklarımıza bakarak değerlendirmelerde bulunuyoruz. Bu verilerin bir kısmı kapsayıcı ve yapısal durumu anlatırken bir kısmı da belirli bir alana yönelik operasyonel durumu anlatıyor bize. Bu ay başında açıklanan 2024 yılı ilk üç ay GSYH yani ekonomik büyüme rakamları ekonomimizin genel performansı hakkında bizlere ışık tutmuştur. İlk üç ayda ekonomimiz genel olarak yüzde 5.7 gibi yüksek bir büyüme göstermiştir. Son 26 yıllık ilk çeyrek büyüme ortalamamız olan yüzde 4.8'den yüksek bir büyüme ilan edilmiştir. Sanayimizdeki yüzde 4.9'luk büyüme, yüzde 4.7'lik ortalama büyümeye yakın seyrederken hizmetler sektörünün yüzde 4.3'lük büyümesi ise yüzde 5.1'lik ortalama büyümenin altında kalmıştır. Tarım sektöründeki büyüme ise yüzde 2'lik ortalama büyümenin oldukça üzerinde gelerek yüzde 4.6 olmuştur."

VERGİ ENFLASYONU AZDIRIR

Vergilerin enflasyonu azdırdığını ifade eden Başkan Çandır, “Yapılan bilimsel çalışmalara göre vergi oranlarındaki 10 puanlık artış enflasyonu 6.5 puan artırmaktadır. Bu güçlü etki tersine işlememekte ve kalıcı olarak enflasyonu yapışkan hale getirmektedir. Artırılan vergilerin ikinci etkisi bizim gibi kayıt altında çalışan iş dünyasının üzerine çoklu olumsuz etkilerdir. Öyle ki mevcut durumda ağır maliyet baskısı altında çalışan iş dünyası, yeni vergi paketinin aynen uygulamaya konması halinde ödenemez yüklerle karşı karşıya kalacağı endişesiyle çalışmaktadır" diye konuştu.

Açıklanan son verilere göre Antalya'nın son aylarda olduğu gibi ülke ortalamasının gerisinde bir performans sergilediğini kaydeden Başkan Çandır, ilk 5 aylık rakamlara göre Antalya ihracatında yüzde 0.6'lık düşüş yaşanırken, ülke ortalamasında yüzde 3.2'lik artış yaşandığını belirtti. Tarımsal ürün ihracatında Antalya'daki yüzde 2.9'luk düşüşe karşın ülke ortalamasında ihracatın yüzde 2.4 artış gösterdiğini söyleyen Çandır, “Yaş meyve sebze ihracatında durum daha kötü seyretmiş ve kentimizdeki yüzde 11.5'lik düşüşe karşın ülke ortalaması yüzde 2.5 artmıştır" dedi.

Geçen Kasım ayından bu yana her ay protestolu senet ve karşılıksız çek tutarlarında son 10 yılın rekorlarının kırıldığını bildiren Çandır, bireysel kredi kartı kullanımındaki artışa dikkati çekti.

BORSA SEKTÖRLERİN NABZINI TUTUYOR

Başkan Çandır, Borsa'nın çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi. Haziran'da Antalya Tarım Konseyi (ATAK) işbirliğinde süt, çevre ve toprak konularında paneller ile hayvancılık ve et ticareti başlıklı sektörel analiz toplantısı düzenlediklerini anımsattı. Çandır, Kurban Bayramı öncesinde hayvancılık ve kırmızı et ticaretinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin sektörel analiz toplantısında Borsa'da konuşulduğunu belirtti. Antalya Ticaret Borsası Meslek Komitelerinin düzenli olarak toplandığını belirten Çandır, üyelerin Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan hububat referans fiyatlarının piyasa beklentilerinin altında kaldığını kaydetti. Çandır, “Fiyatların üretici, tüccar ve sanayici üzerindeki etkilerini değerlendirerek, piyasa beklentilerinin gerisinde kalan fiyatların gelecek yıl üretim iştahını azaltabileceği endişesini dile getirmişlerdir. İklim değişikliğinin üretim miktarı ve hasat dönemleri üzerindeki etkileri, ihracat birim fiyatları, döviz kuru seyri ve vergisel düzenlemeler gibi konuları ele alarak sektörel etkileri tartışmışlardırö dedi. Çandır, komitelerde istihdam sorunları, yapay zeka kullanımının iş verimliliği üzerindeki etkisi, turizm sektörü ve Kurban Bayramı hareketliliğinin Antalya ekonomisi ve tarım sektörüne pozitif etkileri, e-ticaret büyümesinin tarıma yansımaları, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve karbon ayak izi, düşük gramajlı ambalajların satış üzerindeki etkileri, İsrail ile yapılan ticaretin durdurulması kararının Antalya dış ticaretine etkileri, nakit ödemeler ile kredi kartı kullanımının işletmeler ve çalışanlar üzerindeki sosyal ve ekonomik etkilerinin gündeme geldiğini kaydetti.

Başkan Çandır, Antalya'da üretim ve ihracat yaparak, hizmet sunarak 2023 yılında elde ettiği başarılarla öne çıkan firmaları kutlarken, Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Çekya ile karşılaşacak olan A Milli Futbol Takımına başarılar diledi.

Mecliste üyeler sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. (DHA)

FOTOĞRAFLI


Haber Kaynak : DHA

Coğrafi işaretli Trabzon hasırı üretimi düğün sezonunun başlamasıyla arttı

Çal Mağarası'na Yeni Otopark: Trabzon'da Turizm Hareketliliği Artacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon'a Yapacağı İlk Ziyaret İçin Hazırlıkları Sürdürüyor

Köprübaşı'nda Başkan Genç Dönemi: Sorunlara Karşı Kararlılık İfade Edildi

KTÜ ve TİSKİ'den Önemli Adım: Trabzon Altyapısında Yenilikçi Projeler Yolda

Fındık Üretiminde Tehlike Altındaki A. Chinensis'e Karşı Trabzon'da Büyük Çaba

Bayburt Köyevi Koruma Çalışmaları Hız Kazandı: Vali Eldivan Ziyaret Etti

Gümüşhane'de Kelkit Havzası Projesi İçin Eylül'de Geniş Katılımlı Toplantı Kararı

Saray Bahçesi'nde Renkli Açılış: Bayburt Yaz Spor Okulları Faaliyetlerine Start Verdi

Ortahisar Belediyesi, 1733 Personeliyle Trabzonspor Forma Kampanyasında Öncü Rol Aldı

Artvin'de Yaz Tatilleri Eğlenceli ve Öğretici: "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" Projesi Başarıyla Tamamlandı

Artvin Valisi Ünsal, Orgeneral Bayraktaroğlu'nu Makamında Ağırladı

Eğitimde Yeni Yaklaşımlar: Fahri Acar, Artvin’de Öğretmenlerle Buluştu

Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Çiğdemtepe Köyü Yaşlılarını Ziyaret Etti

Çankırı'nın Yeni Başsavcısı Yücedağ, Bayburt İl Müftüsü Danacı'ya Veda Ziyaretinde

  • Cumartesi 23 ° / 17.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 24.2 ° / 18.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 24.6 ° / 18.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10647,90%-0,31
  • DOLAR

    32,62% -0,25
  • EURO

    34,99% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2450,26% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3971,42% 0,45

Rize

29.06.2024

  • İMSAK 02:42
  • GÜNEŞ 04:42
  • ÖĞLE 12:26
  • İKİNDİ 16:26
  • AKŞAM 20:01
  • YATSI 21:52