ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası Mart Ayı Meclisi toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında ATB Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Yönetimin 1 aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği Meclis'te ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, tarım, ekonomi ve kente ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geçen aralık ayında borsa üyelerine ekonomik değerlendirme anketi gerçekleştirdiklerini anımsatan Bülbül, “2025 yılının ilk çeyreğini tamamlamak üzereyiz. Genel beklentimiz, 2024 yılına kıyasla daha iyi bir ekonomik performans sergilenmesi yönündeydi. Nitekim son günlere kadar, faiz, enflasyon ve döviz üçgenindeki gelişmeler ile sipariş, üretim ve tedarik üçgenindeki eğilimler bu beklentimize paralel ilerliyordu. Ancak son dönemde hepimizin yakından takip ettiği olaylar, döviz kurları, rezervler ve faizlerde dalgalanmalara yol açtı. Bu öncü göstergelerdeki dalgalanmaların yılın geri kalanına nasıl yansıyacağını dikkatle izlemeliyiz. Beklentilerimizin bozulmasını önleyecek tedbirlerin hayata geçirilmesini umut ediyoruz" diye konuştu.
'2025'E İYİ BAŞLAMIŞTIK'
Yılbaşından bu yana açıklanan verilere genel olarak bakıldığında Antalya'nın 2025 yılına 2024 yılına göre daha iyi bir başlangıç yaptığını söyleyen Bülbül, şunları kaydetti:
“Şubat ayında kurulan şirket sayısı kentimizde yüzde 1,3 artarken, ülkemizde yüzde 9 oranında azalmıştır. Kapanan şirket sayısında ise kentimizde yüzde 37'lik artış yaşanırken, ülkemizde yüzde 12'lik azalış kaydedilmiştir. Protestolu senet hacmi kentimizde yüzde 1,1 ülkemizde yüzde 2,6 oranında artmıştır. Ticari hareketliliğin bir göstergesi olan çekle işlem hacmi ise hem kentimizde ve hem de ülkemizde yüzde 36 oranında yükselmiştir. Toplam kredi kullanımına baktığımızda hem kentimizde ve hem de ülkemizde yüzde 39'luk artış yaşanmıştır. Ticari kredilerde ise kentimizde yüzde 44, ülkemizde ise yüzde 23 oranında artış olmuştur. Tarım sektörü kredileri ise hem kentinizde ve hem de ülkemizde yüzde 48 oranında artış göstermiştir. Yılın ilk iki ayında ihracat performansımızda da benzer bir eğilim gözlenmiştir. Kentimizin toplam ihracatı yüzde 2,6 azalırken, ülke genelinde yüzde 2,5 oranında artış kaydedilmiştir. Kentimizdeki bu düşüşün nedeni, sanayi ürünleri ihracatındayüzde 13 ve madencilik ihracatında yüzde 5 oranındaki azalış olmuştur. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız ise yılın ilk iki ayında kentimizde yüzde 2,5 artarken,ülke genelinde yüzde 3,6 oranında azalmıştır."
ORGANİZE TARIM BÖLGESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Modern teknolojik seraların yaygınlaştırılması, üreticilere yeni yatırım alanları sunulması, örtüaltı tarımın genişletilmesi, seralarda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla merkezi ısıtma ve soğutma sistemlerinin sağlanması ve tarım-sanayi entegrasyonunun güçlendirilmesi amacıyla birçok ilde organize tarım bölgeleri kurulduğunu belirten Halil Bülbül, şunları söyledi:
“Antalya Ticaret Borsası olarak, kentimize organize tarım bölgesi kazandırmak için fizibilite çalışmalarımıza başladık. Hedefimiz, katma değeri yüksek, yükte hafif ancak ekonomik getirisi güçlü ürünlerin üretildiği, atık yönetimi açısından verimli, modern, çevre dostu ve yüksek enerji verimliliğine sahip bir bölgeyi hayata geçirmektir. Aynı zamanda, ilimiz genelinde örtü altı tarım alanlarının modernleşmesini teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Bölge, Antalya'nın örtüaltı tarımsal potansiyelini merkeze alarak, çevresinde bir tarımsal kümelenme modeli oluşturacak ve sektör genelinde yaygınlaşmasını sağlayacaktır. İş birliği ve ortak hareketle hayata geçirmeyi hedeflediğimiz organize tarım bölgesinin, kentimize ve tarım sektörümüze önemli katkılar sunacağına inanıyoruz."
SUYA ERİŞİMDE SIKINTILAR ARTIYOR
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2025 yılı ocak ve şubat aylarına ait verilerine göre, ülkede yağışların azaldığını, sıcaklığın artmasıyla kuraklık riskinin arttığını belirten Halil Bülbül, “Şubat ayında Türkiye genelinde ortalama 9,7 gün yağış görülürken, Antalya ve çevresinde bu süre 3 güne kadar düşmüştür. Uzmanlar, olası kuraklığa karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Üyelerimiz de suya erişim konusundaki sorunları giderek daha fazla dile getirmektedir. Dünya Su Günü kapsamında düzenlediğimiz 'Tarım Gündem' programında Antalya'nın su varlığı ve tasarrufu ele alınmış, suya uygun tarım yapılmasının önemi öne çıkmıştır" diye konuştu.
ÇOK SU TÜKETEN ÜRÜNLER KONTROLLÜ ÜRETİLMELİ
Özellikle tropikal ve subtropikal bitki üretiminde, su tüketimi yüksek ve düşük ürünler arasında bir denge kurulması gerektiğini söyleyen Bülbül, “Antalya, hızla kurak bir kent haline gelirken, uzun vadeli yatırımlar gerektiren su tüketimi yüksek ürünlerin üretimini stratejik bir bakış açısıyla değerlendirmeliyiz. Muz ve avokado gibi coğrafi işaretli ürünlerimiz, Antalya'nın iklim avantajıyla yüksek kaliteye sahiptir. Ancak bu ürünleri kontrollü üretmeli ve değerinde pazarlamalıyız. Üretim planlaması, Antalya tarımı için kritik bir konudur. Doğru bir planlama ile hem su kaynaklarını koruyacak hem de üreticinin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlayabiliriz" diye konuştu.
Halil Bülbül, Ramazan Bayramı ve Kadir Gecesi'ni kutlayarak konuşmasını tamamladı. Mecliste üyeler sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
FOTOĞRAFLI