Babasından kalan mesleği devam ettiren Cingöz: Doğalgaz kullanımı soba satışlarını etkiliyor
Ramazan KÖSEDAĞ/KAYSERİ, (DHA)- BABASINDAN devraldığı imalathanesinde 18 yıldır soba üreten Yunus Cingöz, doğalgaz kullanımıyla soba satışlarının etkilendiğini ifade etti.
Kocasinan ilçesinde bulunan Eski Sanayi’de 50 yıl önce babası Yusuf Cingöz’ün sektöre girdiğini belirten bir çocuk babası Yunus Cingöz, (36) babasını örnek alarak mesleğe adım attı. 18 yaşındayken babasının yanında işe başlayan Cingöz, 18 yıldır soba imalathanesinde çalışıyor. Gelen siparişlere göre ürün imal ettiklerini belirten Cingöz, yıpranmış sobaları da onararak sahiplerine teslim ettiklerini dile getirdi.
Yıllarca kullanıldıktan sonra atıl duruma gelen sobaları özverili çalışmalarla sıfır hale getiren Cingöz, satışların durgun olduğunu vurguladı. Eski tip sobaların yanı sıra 10 milimetre kalındığında döküm sobaların daha uzun ömürlü olduğunu ifade eden Cingöz, “Babamızdan kalma olan dökümcülüğü sürdürüyoruz. Aile olarak 50 yıldır bu sektörün içerisindeyiz. Büyük firmaların siparişlerine göre modelleri hazırlıyoruz. İstenilen adetler kadar üretip, satışa sunuyoruz. Kendi imalatımız olan ürünlerimiz de var. 8 ve 10 milimetre döküm saçtan yapılan sobalar ömürlük olduğu için tercih ediliyor. Bu tip döküm sobalar uzun yıllar dayanıklı bir şekilde kullanılabiliyor.” diye konuştu.
Vatandaşların kullandığı ve zaman içerisinde yıpranan sobaları onardıklarını belirten Cingöz, “Müşterilerimizin, geçmişte kullandığı ve yıprandıktan sonra tekrar kullanmak istediği ürünler de oluyor. Tekrardan tamir ve bakımlarını da yapıyoruz. Yıpranıp, zarar gören ürünleri sıfırladıktan sonra satışa sunduklarımız da var. Müşterilerimizin, tamir yaptıktan sonra tekrar kullandığı kendi ürünler oluyor.” ifadelerini kullandı.
‘MÜŞTERİLERİMİZ ALACAK SOBA BULAMAMIŞTI’
Deprem bölgesinde oldukları için yedekte soba bulunduranların oranının yaklaşık yüzde 40 civarında olduğunu belirten Cingöz, piyasanın doğalgaz kullanımından dolayı durgun olduğunu aktardı. Cingöz, “Ne olacağımız belli değil. Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Deprem zamanında soba temininde sıkıntılar yaşandı. Müşterilerimiz alacak soba bulamamışlardı. Çünkü belirli miktarda üretiyoruz. Sobayı kullanmasalar bile kötü günler için saklayan müşterilerimiz var. Bu müşterilerimizin oranı da yaklaşık yüzde 40 civarındadır. Satış piyasamız canlı değil, satışlarımız durgun. Doğalgaz kullanımı da soba satışlarını etkiliyor.” dedi.
Soba fiyatlarının kalitelerine göre bin lira ile 35 bin lira arasında değişiklik gösterdiğini vurgulayan Cingöz, ucuz sobaların ömürlerinin daha kısa olduğunu belirterek, “Kaliteli döküm sobalar lüks ürünlerdir. Genelde bu ürünleri görselliğinden dolayı durumu iyi olanlar tercih ediyor. Fakat gelir seviyesi düşük olan vatandaşlarımızın da kullandığı sobalar var. Lüks döküm sobalarda fiyatlar 15 bin liradan başlayıp, 35 bin liraya kadar çıkıyor. Az gelirli vatandaşlarımızın kullandığı sobaların fiyatları ise bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar çıkıyor. Tabi bunlar uzun ömürlü değil. Ucuz malzemelerden yapılan sobaların ömrü de kısa oluyor. Soba alırken kaliteli ürünleri tercih etmelerini tavsiye ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaliteli olmayan malzemelerden üretilen sobaların bir yıl kadar dayandığını ancak kaliteli ürünlerin 5 yıldan fazla kullanılabildiğini belirten Cingöz, vatandaşların dayanıklı sobalara yönelmesini tavsiye etti. (DHA)
GÖRÜNTÜLÜ-FOTOĞRAFLI
10075,20%1,14
35,34% -0,08
36,41% -0,21
2997,67% -0,09
4860,27% 0,00
Rize
06.01.2025