Ne olacak Bu Trabzon Turizminin Hali?
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yolcu Taşıma Seyahat Acenteleri Üyesi Barış Çuvalcı, Trabzon’da seyahat acentelerinin yaşadığı sorunlardan bahsetti. Kendisi de turizm acentesi sahibi olan Barış Çuvalcı, diğer büyükşehirler arasında acenteler arasında organizasyon şeması olmayan tek ilin Trabzon olduğunu söyledi.
Kentte turizm acenteleri araçlarının belirli noktalarda duraklarının olduğunu kaydeden Barış Çuvalcı, bu sayının artması ve Meydan bölgesinde de duraklarının olması için belediye ile çalışma halinde olduklarını söyledi. Bu çalışmalar sürerken Meydan bölgesinde 3 gün içerisinde 800 araca ceza yazıldığını belirten Çuvalcı, bu cezaların yüzde 90’ının seyahat acentesi araçlarına yazıldığını ifade ederek,
“Trabzon'da turizm acentelerinin ya da turizm araçlarının duraklama, indirme, bindirme noktası ve depolama noktasıyla alakalı UKOME ile yaklaşık 5-6 aydır çok ciddi görüştük, oturduk, konuştuk, aradık, takip ettik. Önemli bir yol kat ettik. Bu yolun sonunda tüm noktalarımızı belirleyip duyuru yapmak istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi bize bazı noktalar gösterdi. Biz onların haricinde şehir merkezinde de belli noktaların durak noktası olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü yürüme noktasında ciddi sıkıntılar var. Yani adamlar beş metre dahi yürümek istemiyorlar. Beni kapımın önünden alsın, kapının önüne indirsin istiyorlar. Biz bununla ilgili bir gelişme beklerken Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri tarafından meydanın her köşesinde 3 gün içerisinde 850’ye yakın park cezası yazıldı. Parklanma ve indirme-bindirme ile alakalı. Bu cezaların yüzde 90’ı da seyahat acentelerinin araçlarına yazılan cezalar. Bunun iptali ve cezanın geri çekilmesi noktasında bir çalışma yapılamasını istiyoruz. Ciddi rakamlar söz konusu. Benim firmam bile 3 günde 30 ceza yedi ve yemeye de devam ediyoruz. Bununla ilgili bir çalışma yapılmasını acenteler olarak talep ediyoruz.” diye konuştu.
Trabzon’da turizmden anlamayanların bile turizm sektörüne atıldığını söyleyerek tepki gösteren Barış Çuvalcı, sektörde istihdam yaratmış ve emek harcamış kişilerin sözlerinin dinlenmesi gerektiğini dile getirerek, “Turizm şehrimizde mesleksizlerin mesleği haline gelmiş bir sektör oldu. Herkes bu işi yapma ya da yapabilme gayreti içerisinde. Bu konuda yatırımı olan, bu sektörden ekmek yiyen, bu sektörde istihdam sağlamış insanların sözü dilenmeli, onların söyledikleri dikkate alınmalı. Turizm sektöründe çok fazla yatırım olmadan ya da çok fazla içeriğini bilmeden herkes her cümleyi konuşabiliyor. Turizmde çok sıkıntı var. Bu sektörde kaygısı olan insanların biraz daha dinlenip, biraz daha önemsenmesi gerekiyor. Eğer bu şekilde devam ederse gelecek yıl Trabzon'daki turizm şu anki durumun çok daha altında olacak. Onun için çalışmalar yapılması gerekiyor.” sözlerini kullandı.
Trabzon’da turizm sektöründeki sorunları çözmek için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen Barış Çuvalcı, gerekli çalışmalar yapılırsa ilerleyen yıllarda bu yıl olduğu gibi yoğun bir dönem geçirilebileceğini kaydetti. Bu yıl yaşanan seviyenin üzerinde bir yoğunluğun gelecek dönemlerde olmayacağını düşünen Çuvalcı, yetkililere seslenerek, “2023 sonu ve 2024 yılı içerisindeki yurt içi ve yurt dışı fuar organizasyonlarıyla alakalı programlar yapılmalı. TTSO ile birlikte Valilik, Belediye Başkanları ve diğer kamu kurum ve kuruluşları da bu işin altına elini koymalı ve bu şehri kurtarma ya da bu şehri tekrar canlandırma noktasında faaliyetlere devam etmeliyiz. Eğer bunları yaparsak bu yılki seviyeyi yaşarız. Bunun üstü olacağını düşünmüyorum. Görünen o ki 15 Ağustos'tan sonra yine düşüşler olacak. Bu otellerdeki rezervasyonlardan da belli oluyor. Üniversitemizle beraber bence kısa, orta ve uzun vadede çalıştay yapılıp, Trabzon'daki turizm sektörünün sorunlarını neler? Ne şekilde çözülmeli? Diyerek bunları da yapabilirsek eğer bir şeyler başarmış oluruz. Ama konuşarak değil harekete geçerek bir şeyler yapabiliriz.” açıklamasında bulundu.
9529,36%1,72
34,54% 0,18
36,03% -0,52
2984,34% 0,77
5006,70% 1,01
Rize
23.11.2024