Batı Karadeniz Tanıtım Günleri Kağıthane’de başladı
Tuğçe ODABAŞI-Ulaşcan ÖZER/İSTANBUL,(DHA)- BATI Karadeniz’in zengin tarihi ve kültürel dokusunu tanıtmak, yöresel lezzetleri geniş kitlelerle buluşturmak amacıyla düzenlenen Karabük-Zonguldak-Bartın Tanıtım Günleri, 13 Aralık Cuma günü Kağıthane Hasbahçe’de başladı. 15 Aralık Pazar akşamına kadar sürecek olan etkinliğin açılış kurdelesini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kesti.
Kağıthane Belediyesi ve Batı Karadeniz Bölgesi derneklerinin birlikte düzenlediği etkinlikte Karabük Safranbolu Safranı ve Lokumu, Bartın'ın Amasra Salatası, Kastamonu Pastırması ve Banduma’sı, Bolu'nun Mengen Pilavı ve Köy Ekmeği, Zonguldak'ın Devrek Bastonu ve daha pek çok kültürel zenginlik tanıtılıyor.
Etkinlik boyunca İstanbullular Batı Karadeniz’in kültürel zenginliklerini daha yakından keşfetme ve aynı zamanda bölgenin meşhur lezzetlerini tatma fırsatı bulacak.
KURDELEYİ BAKAN TUNÇ KESTİ
Etkinliğin açılış kurdelesini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kesti. Bakan Tunç, ''Batı Karadeniz illerimizi birbirinden ayırmak mümkün değil. Ortak projelerimiz var. Bu projeler memleketimizi geliştirmek için çok önemli mesafeler aldırdı. Filyos projesi gibi dünyanın, Türkiye'nin önemli projelerinden bir tanesi bölgemizde inşa edildi. Doğalgazın keşfi ile beraber bölgemiz ayrı bir enerji üssü oldu" dedi.
Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin ise “Karabük, Zonguldak ve Bartın illerinin özgün lezzetlerini ve geleneksel el sanatlarını İstanbul halkıyla buluşturuyor olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu etkinliğin Batı Karadeniz'in güzelliklerini daha yakından tanımak ve bu değerleri daha geniş kitlelere ulaştırmak adına önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Tüm İstanbulluları bölgenin eşsiz kültürel hazinelerini keşfetmeye davet ediyorum” diye konuştu.
TEL KIRMA, DEVREK BASTONU, AMASRA SALATASI VE IHLAMUR BALI
Etkinliğe Bartın Kültür Merkezi adına tel kırma ve tel sarma ürünleriyle katıldığını söyleyen Rukiye Semez, tel kırmanın serüvenini anlattı. Semez, “Tel kırma işimiz tek düğme öğrenmeyle başlıyor. Onu öğrendikten sonra koyacağımız desene göre, deseni takip ederek örnekleri çıkartabiliyoruz. Çok emek veriyoruz. Öğrendikten sonra hem gelir kaynağı hem de psikolojik rahatlama hissedilen bir iş oluyor. Pırıltısıyla burada da çok dikkat çeken bir iş oldu. Herkesi buraya bekleriz” ifadelerini kullandı.
Meşhur Devrek Bastonuyla katılan Yalçın Kurmalı ise “Zaten dünyaca ünlü Devrek Bastonu’nu yeni yetişen gençlere veya unutanlara hatırlatmak öğretmek amacıyla sürekli olarak tanıtımını yapmaya çalışıyoruz. Bastonumuz kızılcık ağacından tamamen el işçiliğiyle üretiliyor. Makineleşmeye inat biz el işçiliğine devam ediyoruz. Herkesi bu etkinliklere bekliyoruz” dedi.
Etkinliğe Amasra’dan katılan Mehmet Özengi de “Günlük taze toplanan yeşilliklerle birlikte yaklaşık 30-35 çeşit malzemeden oluşan patentli Amasra Salatasını buradaki misafirlerimize ikram ediyoruz” diye konuştu.
Kurutulmuş mısır kabuklarıyla yapılan sepetleri de anlatan Özyengi, “Unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizi hem yaşatmak hem de tanıtmak için buradayız” ifadelerini kullandı.
Karabük Yenice’de bal üreticiliği yapan Zekeriya Karakırık, “Yenice ilçesi ormanlarıyla meşhur bir ilçedir. 1999 tarihinde Avrupa’da korunması gereken 100 sıcak bölgeden bir tanesi bizim Yenice ormanlarımız. Bu ormanlarımızda da gümüşi ıhlamurlarımız meşhurdur. Bu ıhlamurlardan da biz ayrıca ıhlamur balını üretiyoruz. Bu ürünlerimizi tanıtmak için buraya geldik. Merak eden seven herkesi buraya bekliyoruz” dedi.