Bayram sonrası diyete girmeyi düşünen KARAR okurlarına sağlıklı kilo verme konusunda tavsiyeler veren Diyetisyen Esma Kılıç, “Kısa sürede alınan kiloların yine hızla verilmesi istenci kişileri yanlış uygulamalara sürükleyebilir.
Bayram sonrası diyete girmeyi düşünen KARAR okurlarına sağlıklı kilo verme konusunda tavsiyeler veren Diyetisyen Esma Kılıç, “Kısa sürede alınan kiloların yine hızla verilmesi istenci kişileri yanlış uygulamalara sürükleyebilir. Detokslar, genellikle çok düşük kalorili olmakla birlikte biyolojik değeri ve çeşitliliği kısıtlı besinlerden oluşur. Sağlıklı bir kilo verme yöntemi olmadığı gibi uzun vadede yeme bozukluğu gibi problemlere de kapı aralayabilir” uyarısında bulundu.
Öğünlerin genellikle et ziyafetiyle şekillendiği, ziyaretlerin baklavadan çikolataya tatlının her türüyle yapıldığı dört günlük bayram süreci ve bir haftalık bayram tatilinin ardından bu süreçlerde ipin ucunu kaçıran birçok kişi ‘bu pazartesiden itibaren’ kilo vermeyi planlıyor. Tatil dönüşü diyete girmeyi düşünen KARAR okurlarına sağlıklı kilo verme konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Esma Kılıç, Kurban Bayramı’nda yoğun tüketilen şeker ve tatlı türevlerinin vücutta yağ yapmasından sonra internet gibi mecralarda bulunan, uygulanması muhtemel ‘şok diyet’ listelerinden uzak durulmasını söyledi.
Diyetisyen Kılıç, “Bayramlarda sıklıkla tüketilen aşırı yağlı ve şekerli gıdalar vücuttaki yağ oranının artmasına sebebiyet verebilir. Bu süreçte artan yağ oranını dengelemek isteyen bireyler tatil sonrası sağlıklı beslenme düzenine hızlı bir geçiş yapmalıdır” uyarısında bulundu. Detoks uygulamalarına da dikkat çeken Kılıç, “Kısa sürede hızla alınan kiloların yine hızla verilmesi istenci kişileri yanlış uygulamalara sürükleyebilir. Bunlardan en sık karşılaştığımız detoks uygulamalarıdır. Detoks uygulamaları genellikle çok düşük kalorili olmakla birlikte biyolojik değeri ve çeşitliliği kısıtlı besinlerden oluşur. Bu uygulamalar sağlıklı bir kilo verme yöntemi olmadığı gibi uzun vadede yeme bozukluğu gibi problemlere de kapı aralayabilir” şeklinde konuştu.
Diyetisyen Kılıç, yeterli oranda besinin alınması gerektiğine vurgu yaparak, “Yüksek yağ oranının sağlıklı bir değere ulaşmasındaki tıbben kanıta dayalı yol kişiye özel sağlıklı bir beslenme düzeninin oluşturulmasıdır. Bu beslenme düzeni kişinin günlük olarak alması gereken karbonhidrat, protein ve yağ oranlarını yeterli bir şekilde karşılamalıdır” ifadelerine yer verdi.
Kilo verme sürecinde hafif yemeklerin tüketilmesi gerektiğine değinen Diyetisyen Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlıklı bir beslenme tabağının içeriği kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Genel olarak, güne erken saatlerde başlanıyorsa yumurta, peynir, zeytin, çiğ sebzeler ve tam buğday ekmeğinden oluşan geleneksel bir kahvaltı tercih edilebilir. Gün içinde ara öğün olarak meyve, süt, yoğurt, ceviz veya fındık iyi alternatif olabilir. Öğle yemeği ve akşam yemeği evde tercih edilmeli, dışarıdan yemek mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır. Akşam yemeklerinde ağır ve yağlı yemekler yerine hafif yemekler tercih edilmelidir.”
Diyetisyen Esma Kılıç, sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmaya çalışırken uygulanması gereken en önemli adımlardan birinin de rafine şeker tüketiminin kısıtlanması olduğunu vurgulayarak, “Şekerinin kısıtlanmasıyla birlikte paketli gıdaların tümünün tüketiminin minimuma indirilmesi sağlıklı bir zayıflama sürecine yardımcı olacaktır” dedi. Havaların ısınmasıyla birlikte günlük sıvı ihtiyacının da arttığını hatırlatan Diyetisyen Kılıç, “Günlük su ve diğer sıvıların tüketimine özen gösterilmelidir. Sade maden suyu, ayran, kefir gibi sağlıklı içecekler beslenme düzenine dahil edilebilir. Sağlıklı bir zayıflama sürecinde kişinin fiziksel aktivite durumu da değerlendirilmeli ve uygun şartlar oluşturularak hareketi arttırılmalıdır” tavsiyelerinde bulundu.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025