Sakla Beni Naz’ın Hastalığı: Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?
Borderline kişilik bozukluğu ya da diğer adıyla sınırda kişilik bozukluğu; bireyin ilişkilerinde ve ruh halinde duygusal davranışsal istikrarsızlık halidir. Sınırda kişilik bozukluğundan mustarip bireyler genellikle karşılarındakileri idealleştirir veya onları küçümser. Başka bir deyişle sınırda kişilik bozukluğunda ya övme ya gömme durumu söz konusudur.
Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Borderline kişilik bozukluğu, Sakla Beni Naz’ın hastalığı gibi medyaya yansıyınca merak konusu oluyor. Haliyle insanlar sınırda kişilik bozukluğu belirtileri, bende var mı veya yakınımda olabilir mi gibi motivasyonlarla daha detaylı bilgiler talep ediyor. Borderline kişilik bozukluğu; duygusal istikrarsızlık, benlik bilinci geliştirememe kaynaklı insanlara karşı duyguların ikircikli olması, belirsizliğin yarattığı tahammülsüzlük gibi sebeplerle en ufak olayda bile reaksiyon gösterme gibi belirtilerle seyreder.
Sınırda Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Sınırda kişilik bozukluğu belirtileri DSM 5 için aşağıdaki gibi sıralanmıştır:
Sakla Beni dizisindeki Naz karakteri; bilhassa İncila’ya karşı canından öte arkadaşmış gibi davranması veya ona kölesiymiş gibi davranması gibi aşırı uçlarda giden davranışlarıyla öne çıkar. Öte yandan sevdiklerinin onu kandırması veya aldatması gibi ihtimallerde bile öfke patlamaları yaşar. Gerçekleşmeyen ihtimaller karşısında bile olağandışı şüpheleri, şüpheler sebebiyle taşkınlık halleri Sakla Beni Naz’ın hastalığı olarak en uygun tanının Borderline Kişilik Bozukluğu olduğunu göstermektedir.
Borderline kişilik bozukluğu her ne kadar yazımızda Sakla Beni dizisinde Naz karakterin hastalığı olarak geçse de, klinik tanımlamada hastalık olarak geçmez.
Borderline kişilik bozukluğu tedavisi; ilaç kullanımı, davranış terapisi, uslamlama temelli terapi ve bilişsel terapi gibi süreçleri içerir.
Sonuç olarak Sakla Beni Naz’ın hastalığı; lişkilerinde ve duygularında istikrarsızlık yaşama, aşırı idealleştirme veya küçümsemeyle sürüp giden sınırda kişilik bozukluğudur.