İnsanların para kazanmak için her gün gidip geldiği ve emek verdiği işler bazen sağlıklarını direkt olarak etkiliyor. Özellikle kimyasallara maruz kalınan meslekler akciğerler üzerinde kalıcı hasarlar bırakabiliyor.
Her mesleğin kendine göre zorluklarıı ve güvenlik kuralları var. Özellikle kimyasal atıkların ve havadaki kirleticilerin yoğun olduğu ortamlarda görev yapanların solunum sistemi büyük bir risk altında.
Madenciler, inşaat işçileri, tarım işçileri ve sanayi çalışanları solunum problemlerini oldukça fazla yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, kanserojen maddelere ve asılı partiküllere bağlı mesleki riskler, belirli kronik hastalıkların önemli bir bölümünden sorumlu. Yüzde 13'ü kronik obstrüktif akciğer hastalığına, yüzde 11'i astıma ve yüzde 9'u akciğer kanserine yol açıyor.
Hava kirliliğinden kaynaklanan akciğer kanseri, kronik bronşit ve astım, düzenlemeler olmadan çalışanların duyarlı olabileceği veya geliştirebileceği bulaşıcı olmayan işle ilgili hastalıklar arasında. Özellikle parçacıklı madde, çeşitli miktarlarda sorunlu kirleticiler içerebileceğinden işyerinde solunum sağlığı ile ilişkili. Partikül maddeler küçük veya daha ince olduğunda, akciğerlerin daha derinlerine ulaşabildikleri için solunum yolu hastalığına neden olma olasılığı artıyor.
Askıda kalan parçacıklar inorganik ve organik olarak ayrılıyor. Aradaki fark karbon içerip içermedikleri. Bu parçacıklar arasında silikoz, akciğer kanseri ve mesleki astım gibi solunum yolu hastalıklarına yol açıyor.
Silikoz, akciğer kanseri, bronşit veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya tüberküloza ilerleyebilen bir durum. Solunabilir kristalin silika tozu, genellikle cam üretimi, metal işleme, beton ve duvarcılık işleri, inşaat, madencilik ve asfalt/yol yapımı ile ilgili meslekler nedeniyle ortaya çıkan silikozun ana nedeni. Silikozun ani semptomları ise, nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük ve ateş.
Mezotelyoma ise akciğerlerde, karında veya kalpteki bir kanser türü. Asbest liflerine maruz kalma, yaşlıları, inşaat işçilerini, tarım ve itfaiyecileri etkileyen mezotelyoma'nın önde gelen nedeni.
Akciğer kanserine radon, asbest, radyoaktif mineraller veya solunabilen havadaki kimyasallar neden olabiliyor. Kömür ürünleri, talk pudrası, klorometil eterler, silikon, vinil klorür, arsenik, berilyum, kadmiyum ve dizel egzozu gibi kanserojenlerin yoğun olduğu alanlarda çalışanlar potansiyel risklerin farkında olmalı. Özellikle inşaat, tarım, imalat, tekstil, araba tamir endüstrisi, madencilik ve ulaşım sektörleri.
Mesleki astım ise gelişmiş ülkelerde en yaygın meslek hastalıklarından biri. Akciğer kanseri ile ilişkili partikül madde aynı zamanda mesleki astımla da bağlantılı. Duman, gaz ve toz gibi tahriş edici maddeler astım semptomlarını tetikleyebilir. Özellikle hırıltı, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve vücudun bu zararlı kimyasallara tepkisi olarak artan alerjik reaksiyonlar kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler.
Tarsinoz bir tür mesleki astım ve tarım ürünlerinin solunmasından kaynaklanan nadir bir akciğer hastalığı. Ağır vakalarda grip benzeri belirtiler ortaya çıkıyor ve bu hastalık en çok tekstil işçilerini etkiliyor.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025