Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde güneşin etkileri azaldığı için yeteri kadar D vitamini alamıyoruz. Ancak bazı gıda ve takviyelerle bunu telafi etmek mümkün. Özellikle 50 yaşından sonra D vitamini büyük öneme sahip.
Yaşlılık, vücutta bazı deformasyonları beraberinde getiriyor. Kırışıklıkların yanı sıra kemik ve kaslarda güçsüzlük hayatı fazlasıyla zorlaştırabiliyor. Buna karşı kalkan oluşturmak ise şart. Yapılması gereken vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri almak. D vitamini belki de en büyük öneme sahip olanı. Çünkü yapılan çalışmalar, D vitamini eksikliğinın, yaşlandıkça kas kaybına neden olabileceğini gösteriyor.
Araştırma kapsamında 50 ve üstü yaşlarda olan 3.205 yetişkin ele alındı. Katılımcılar henüz yaşlanma nedeniyle kas kaybetmemişti. Bununla birlikte, dört yıl sonra, D vitamini eksikliği olanların kas kaybından muzdarip olma olasılığı yüzde 70 daha fazlaydı.
Kimlerin D vitamini takviyesi aldığı ve kimlerin osteoporozu olduğu gibi faktörler dikkate alındığında, çalışmanın başında D vitamini eksikliği olanlarda risk, yeterli miktarda alanlara kıyasla yüzde 78'e yükseldi.
Uzmanlara göre D vitamini eksikliği yaşayanların güneş ışığı almaları, D vitamini açısından zengin yiyecekler yemeleri, bir takviye almaları ve kas gücünü korumak için direnç eğitimi egzersizleri yapmaları gerekiyor.
Somon, sardalya, ton, uskumru gibi yağlı balıklar, ciğer, yumurta sarısı, karides, tavuk, kırmızı et ve doğada güneş gören mantarlar D vitamini yönünden hayli zengin.
Yetişkinler günde 600 IU (Uluslararası birim) D vitamini almalı. 70 yaşın üstündekiler günde 800 IU'ya yaklaşmalı.
Peki fazla miktarda D vitamini almak tehlikeli mi? Uzmanlara göre bu durum mide bulantısı, kusma, böbrek taşları, kalp hasarı ve kansere sebep olabilir. Bu yüzden günde 4.000 IU'yu aşmamak gerekiyor. Ayrıca D vitamini zamanla biriktiğinde, kalsiyumla ilişkili toksisiteye yol açabilir.
9997,94%0,20
35,56% 0,23
37,01% 1,47
3098,47% 0,57
4959,96% 0,30
Rize
21.01.2025