Merhaba ve hoş geldiniz! Burdur'da tarihi ve kültürel mirasıyla göz kamaştıran birçok cami bulunmaktadır. Şehirdeki bu dini yapılar, ziyaretçilere sakinliği ve manevi huzuru sunar.
Merhaba dostlar! Burdur, eşsiz doğası ve zengin tarihiyle Türkiye'nin incisi konumunda olan bir şehirdir. Bu güzel şehirde, Osmanlı'dan günümüze uzanan birçok tarihi cami bulunmaktadır. Burdur'daki en güzel camiler: Burdur'da kaç cami var? Peki, merak ettiniz mi hiç Burdur'daki en göz alıcı camiler hangileri? Belki de bu sorunun cevabı sizin için bir sürpriz olabilir. Hazırsanız, gelin birlikte Burdur'da bulunan bu manevi yapıları keşfedelim ve şehrin dokusunu birlikte hissedelim. İşte detaylar...
Gazetebu'nun yaptığı araştırmalara göre Burdur genelinde 528 camii bulunmaktadır. Bu camilerin arasında önemli bir yere sahip olan Ulu Cami, Pazar Mahallesi'nde yer alıyor.
Ulu Cami, Pazar düzlüğündeki yüksek bir tepe üzerine konumlanmıştır. Vakıf kayıtlarına göre, camiyi Hamitoğlu Dündar Bey yaptırmıştır. 1300 yılında inşa edildiğine dair minare yazıtında bilgiler bulunmaktadır. Cami, 1914 depreminde minaresini kaybetmiş ancak daha sonra 1749'da Çelik Mehmet Paşa tarafından onarılmıştır.
Cami, doğu, kuzey ve batı olmak üzere üç kapıya sahiptir. İçi yarım kubbeli olan caminin kuzey kapısının yönündeki ikinci cemaat yerini üç kubbe örtmektedir. 1971 depreminde zarar görmüş olsa da Vakıflar İdaresi tarafından restore edilmiştir. Kesme blok taşlardan inşa edilen cami, ahşap tavanlı ve kiremit çatılıdır.
Beden duvarlarında sivri kemerli pencereler bulunan cami, Selçuklu ve beylikler dönemi Ulu camilerinde görülen mimari özelliklere sahiptir. Mihrap ve minberi mermerden yapılmıştır. Caminin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerindeki iki minaresi, kare kaideli silindir şeklinde ve oldukça geniş gövdelidir. Şerefe altları klasik baklava ve stalâktit motifleriyle süslenmiştir.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
21.11.2024