Büyükşehir’den ‘İklim Mersin Toplantısı’
MERSİN, (DHA)- BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın ‘İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç’ projesinin faaliyetlerinden biri olan ‘İklim Konferansı Mersin’ kapsamında, ‘İklim Mersin Toplantısı’ gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’nin ‘İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç’ projesinin faaliyetlerinden biri olan ‘İklim Konferansı Mersin’ kapsamında; proje ortakları olan MTSO, TÜBİTAK MAM ve MedCities’in de katılımı ile ‘İklim Mersin Toplantısı’ gerçekleştirildi.
İklim Değişikliği Adaptasyon Hibe Programı (CCAGP) kapsamında hibe alan projenin tanıtım toplantısında, iklim değişikliğine uyum konusunda Mersin’deki yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri, üniversiteler ve STK temsilcileri ile güçlü işbirliği sağlamak hedeflendi. Toplantıda; iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı daha dirençli bir kent oluşturulması için, tüm kent bileşenlerinin yapması gerekenler de ele alındı.
‘PROJENİN HEDEFLERİNDEN BİRİ DE, YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINI ARTIRMAK’
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, “İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç” projesinin genel amacının, Mersin’de karar vericilerin ve yerel aktörlerin iklim değişikliğinde azaltım ve uyuma yönelik kapasitelerini artırmak olduğunu belirtti. Projenin hedeflerinden birinin de yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması olduğunu kaydeden ve Büyükşehir’in çevre dostu projelerinden bahseden Dr. Halisdemir, ‘Sıfır atık konusu da çok önemli. Atığın kaynakta kontrolünün sağlanması gerekiyor. Evlerde üretilen organik atıkların nasıl komposta dönüştüğünü anlatmak üzere faaliyet yapacağız. Çevre ve iklim değişikliğini anlatacağımız oyunlar hazırlayacağız’ dedi.
Dr.Halisdemir, ayrıca devam eden ‘Yeşil Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı’ projesi ile tamamlanan ‘İklim Değişikliğine Karşı Çık’ projesinden de bahsetti.
Dr. Halisdemir, iklim değişikliğine uyum konusunda Mersin’e özel azaltım ve uyum tedbirlerinin nasıl ve ne zaman, kimler tarafından uygulanması gerektiği konusuna da değinerek, yerel yönetimler ve karar vericilerin katılımları ile Mersin’in kapasitesini artırmak, iklim değişikliğinin etkileri karşısında kırılganlığını azaltmak ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirgeyebilmek için uyum sağlayacak sistemlerin geliştirilmesine, geleceğe yönelik ekonomik, politik, sosyal ve planlama kararlarını alınabilmesine katkı sağlayacak fikirler ve çözüm önerileri hakkında da görüşlerini bildirdi.
Dr. Halisdemir toplantıda iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı daha dirençli bir kent oluşturulması için tüm kent bileşenlerinin yapması gereken adımların da işleneceğinden söz ederken MedCities Genel Sekreteri JosepCanals ise projenin öneminden ve verecekleri katkıdan bahsederek Büyükşehir’in önemli bir konuyu gündeme almasının Mersin’e çok katkısı olacağını kaydetti. Canals, Barselona’da düzenlenecek çalıştaya üye ülkelerin de katılımıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi ile önemli bir çalıştay düzenleyeceklerini söyledi. (DHA)
FOTOĞRAFLI
9977,94%1,13
35,57% 0,28
36,68% 0,62
3098,34% 0,55
4945,12% 0,00
Rize
20.01.2025