Yemyeşil doğası ve coşkun akan dereleriyle hayran bırakan Rize hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için derledik. İşte Rize'nin bilinmeyenleri...
Nüfusu 345.662 olan Rize, yemyeşil doğasıyla ve coşkun akan dereleriyle hayranlık uyandırıyor. Son zamanlarda turistlerin yoğun ilgi göstermesinden dolayı Karadeniz turlarının uğrak noktası olan Rize, her zaman ılık ve yağışlı havasıyla dikkat çekiyor. Yerli ve yabancı birçok kişinin merak ettiği Rize hakkında hazırladığımız bu içeriğimiz, bilmediğiniz tüm bilgileri sunuyor.
İşte Rize hakkında bilinmesi gerekenler...
Rize hakkında çok fazla bilgi bulunamasa da bölgede yaşadığı bilinen ilk kavim Ayanik'dir. M.Ö. 8. yüzyılda yazılmış bir kaynakta bölgenin adı ilk defa geçmiştir. M.Ö 180 yılında Pontos Kralı Farnakes Rize'yi işgal etmiş ve bölgeyi kendi topraklarının içine katmıştır. M.S. 10 yılında Romalıların hakimiyetine giren Rize, Roma'nın ikiye ayrılmasıyla Bizans topraklarına katılmıştır.
Daha sonra Rize'den Pazar'a kadar olan bölge Trabzon Rum Krallığına ait bir kaza beldesi olmuştur. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in de bizzat katıldığı savaşta Trabzon fethedilerek Çoruh nehrine kadar olan topraklar ve Hemşin Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir. Yine aynı yılda Fatih Sultan Mehmet'in bizzat giderek savaşsız bir şekilde aldığı Turabozan, Osmanlı hakimiyetine girmiş ve bölgedeki sahip olunan tüm topraklar Turabozan Sancağına bağlanmıştır. Tüm bunların ardından bölgede Türk ve Müslüman sayısının artması için Çorum, Amasya, Tokat ve Samsun gibi illerden gönüllü ve sürgün olarak aileler yerleştirilmiştir. 1464 yılına kadar yerleştirilen bu aileler, vergilerden muaf tutulmuştur.
Çaldıran sonrası Yavuz Sultan Selim, Doğu ve Güneydoğu'yu fethetmiş ve Maraş bölgesinde yer alan Dulkadiroğulları'nı ortadan kaldırmıştır. Dulkadiroğulları beyliğine bağlı birçok aileyi sürgünle Trabzon'a yollayan Sultan Selim, bu ailelerin bir çoğunun Rize'de iskan etmesinin emrini vermiştir. Günümüzde yaşayan Rizelilerin dedelerine bakıldığında isimlerinin, geldikleri yerler olması dikkat çekmiş ve bu sayede hangi ailenin nereden geldiği kolayca bulunmuştur.
19. yüzyıla gelindiğinde ise bir kaza merkezi olan Rize, 3 Mart 1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşması'nda Batum Rusya'ya bırakıldığı için sancak merkezi olmuştur. 1914 yılında Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na girmesiyle birlikte doğu cephesi hareketlenmiş ve çatışmalar başlamıştır. Bunun üzerine 16 Kasım 1914'te Hopa Hudut Taburu ile Ali Rıza Bey'in milis kuvvetleri Borçka üzerine yürümüştür. Takvimler 8 Mart 1916'yı gösterdiğinde Ruslar Rize'yi işgal etmiştir. Ancak Sovyet Devriminin ardından Rus kuvvetleri çekildiğinden, 2 Mart 1918 yılında Rize kurtarılmıştır.
İstiklal Savaşı kazanılıp Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Rize, Artvin ile birleştirilerek Çoruh vilayeti adını almıştır. 20 Nisan 1924 yılına gelindiğinde ise tek başına Rize vilayeti olmuştur. 1937 yılından itibaren çay üretimine geçen Rize'de ekonomik kazanç artmıştır.
Her mevsim yağış görülen ve Karadeniz iklimine sahip olan Rize'de yazlar serin, kışlar ise ılıman geçmektedir. Türkiye'nin en çok yağış alan bölgesi olan Rize'de kıyıdan uzaklaşıp dağlara doğru gidildikçe iklim sertleşir. Yılın 150 gününü kapalı 163 gününü bulutlu geçiren Rize'de nem oranı her zaman %75'in üzerindedir. Kışları sıcaklık -7 dereceyi geçmediğinden dolayı narenciye yetiştirilebilen Rize'de Kasım ayından Nisan'a kadar fön rüzgarları etkili olmaktadır.
3920 km2 yüzölçümüne sahip olan Rize, batısında Trabzon, güneyinde Erzurum ve Bayburt, doğuda Artvin, kuzeyinde ise Karadeniz ile komşudur. Çok dağlık ve engebeli bir araziye sahip olan Rize'nin kıyı uzunluğu 80 kilometredir. Akarsuların taşıdığı alüvyonlar sayesinde kıyı şeridinde düzlüklere sahip olan Rize'de, kıyıdan 150 - 200 metre sonra tepeler görülür. Karadeniz'e dökülen akarsuların oluşturduğu vadiler derin ve dardır. Birçok buz yalağı ve moren set göllerine sahip olan Rize'nin en yüksek noktası ise Kaçkar Tepesi'dir. Sık ve gür bitki örtüsüne sahip olan Rize'de bulunan ağaç çeşitleri; kayın, kızılağaç, çınar, dişbudak, gürgen, kestane, ladin, köknar ve karaçamdır.
Doğasıyla ön plana çıkan Rize'nin toplamda 11 ilçesi vardır. Bunlar; Çayeli, Ardeşen, Çamlıhemşin, Derepazarı, Fındıklı, Güneysu, Hemşin, İkizdere, İyidere, Kalkandere ve Pazar'dır. Nüfus yoğunluğuna bakıldığında en az nüfusa sahip ilçe Hemşin'dir.
Rize'nin il trafik numarası yani plakası 53'tür. Rize'de bulunan sabit hatların aranabilmesi için ihtiyaç duyulan alan kodu ise 0464'tür.
Rize'nin önemli özellikleri nelerdir?
Rize'nin önemli özellikleri arasında; dik yamaçlı vadileri, yeşil yaylaları, buzul gölleri ve gürül gürül akan dereleri yer almaktadır.
Rize yaşamak için nasıl bir yer?
verimli arazisi ve konumu sayesinde birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Rize, Karadeniz'e kıyısı olan bir şehirdir. Ormanları ve çay dikili yeşil arazileriyle meşhur olan Rize, yıl boyu yağış alan bir yerdir.
Rize'nin en önemli kaynağı nedir?
Rize'nin en önemli gelir kaynağı çaydır. Tek başına Türkiye'nin çayını karşılayan Rize, aynı zamanda ihracatta yapmaktadır.
Rize neyi ile meşhur?
Rize'nin meşhur lezzetleri arasında; muhlama, Rize kavurması, etli kuru fasulye, Rize pidesi, pepeçura tatlısı, Laz böreği ve Hamsiköy sütlacı Rize'de yenmesi gereken yöresel yemeklerdir.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025