DEVA Partili Karal, iade edilen patateslerle ilgili konuştu: Tarım politikalarındaki büyük çöküşün son halkası
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tunus'a ihraç edilen ve bitki hastalığı tespit edilen 2 bin 500 ton patatesin iade edilmesiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karal, “Hükümetin yanlış, plansız ve programsız üretim politikaları nedeniyle hem çiftçimiz hem uluslararası itibarımız zarar görmeye devam ediyor. Ne yazık ki bu durum, tarım politikalarındaki büyük çöküşün son halkası oldu.” dedi.
Karal, yaptığı açıklamada, insan sağlığına zararlı maddeler içerdiği gerekçesiyle yurt dışına ihraç edilen birçok tarım ürününün iade edildiğine dikkat çekti. Son olarak Tunus’a ihraç edilen patateslerde tespit edilen bakteri nedeniyle 2 bin 500 ton ürünün geri gönderildiğini belirten Karal, şu ifadeleri kullandı:
“Avrupa Birliği ülkelerine gönderilen onlarca ürünün sınırdan döndüğüne şahit olduk. Şimdi de Tunus’a ihraç ettiğimiz patatesler hastalık nedeniyle geri gönderildi. Bu patateslerin 400 tonu Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerince Mersin’de imha edildi. Ancak bu skandalların ardı arkı kesilmiyor.”
Karal, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarım üretiminde yeterli denetim ve önlemleri alamadığını vurgulayarak şu eleştirilerde bulundu:
“Sağlıklı gıda üretimi ve ihracatı konusunda Bakanlık bir türlü etkili tedbir almayı başaramıyor. Hastalıklı patatesler neden üretim aşamasında veya ihraç edilmeden önce tespit edilemiyor? Bu durum, çiftçimizin denetimsiz ve desteksiz bırakıldığını gösteriyor. Tarım Bakanlığı, Tunus’un kendi vatandaşına ve çiftçisine gösterdiği hassasiyeti ne yazık ki bizim çiftçimize göstermiyor.”
Milletvekili Karal, iade edilen tarım ürünlerinin uluslararası ticarette Türkiye’nin itibarına zarar verdiğini ve çiftçileri ekonomik olarak olumsuz etkilediğini söyledi. Karal, şu uyarıda bulundu:
“Hastalıklı tarım politikaları hem çiftçimize hem vatandaşımıza hem de uluslararası itibarımıza zarar veriyor. Tarım politikaları, sağlıklı bir vizyonla yönetilmelidir. Çiftçimize ve yerli üretime tam destek verilmediği takdirde bu tür skandalların tekrarı kaçınılmaz olacaktır.”
Karal, Tarım ve Orman Bakanlığının yaşanan bu soruna acilen el atması ve etkili önlemler alması gerektiğini belirtti. Ulusal tarım politikalarında kapsamılı bir değişim çağrısı yapan Karal, yerli üretimin desteklenmesi ve ihraç edilen ürünlerin sağlıklı olması için daha sıkı denetimler yapılmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.
9998,46%-0,31
35,62% 0,17
37,05% -0,06
3124,79% 0,83
4996,08% 0,73
Rize
21.01.2025