Japon bilim insanlarının yaptığı bir araştırmada diş fırçalamanın insan sağlığı üzerindeki etkileri incelendi.
Japonya'da yapılan bir araştırmada, diş fırçalamak ile kalp sağlığı arasındaki bağ incelendi. Araştırmada çıkan sonuç ise herkesi şaşırttı.
Söz konusu araştırma, 2013-2016 yılları arasında Japonya Osaka Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören hastalar üzerinden yapıldı. 1.675 kişinin incelendiği araştırmada katılımcılar, dişlerini sabah ve akşam olacak şekilde günde iki kere fırçalayanlar, dişlerini sadece gece fırçalayanlar, dişlerini sadece sabah fırçalayanlar ve dişlerini hiç fırçalamayanlar olacak şekilde dört grubu ayrıldı.
Bunun yanı sıra katılımcıların yaşı, cinsiyeti, sigara içme geçmişi de araştırmada göz önünde tutuldu. Aynı zamanda katılımcıların sağlık kayıtları dört bağımsız araştırmacı tarafından geriye dönük incelemeye alındı. Araştırmada, kalp yetmezliği, kalp ritmi bozukluğu, kalp krizi, göğüs ağrısı ve ameliyat gerektiren kalp kapağı ile aort hastalıkları gibi kardiyovasküler hastalıkların üzerine düşüldü.
Dişlerini günde iki defa fırçalayanlar ile yalnızca geceleri fırçalayanların kardiyovasküler hastalıklarda hayatta kalma oranının, hiç fırçalamayan kişilere göre büyük ölçüde yüksek olduğu belirlendi. Araştırma sonuçları, dişleri sadece sabah fırçalamanın yeterli olmadığını ve gece diş fırçalamanın sağlık bakımından büyük önem taşıdığını ortaya koydu. Yani tüm bu verilerin sonucunda ortaya diş fırçalamanın kalp hastalıklarından ölme riskini azalttığı, dişini hiç fırçalamayanların kalp hastalıklarından ölme riskinin daha yüksek olduğu çıktı.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025