‘Doğuştan ya da sonradan gelişen kemik deformiteleri fonksiyonel problemlere yol açabilir’
İSTANBUL, (DHA)- ORTOPEDİ ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Cengiz Şen, "Doğuştan ya da sonradan gelişen kemik deformiteleri, yalnızca estetik açıdan olumsuz sonuçlar doğurmakla kalmaz, aynı zamanda fonksiyonel problemlere de yol açabilir. Bu durumda ilizarov yöntemi kemiklerin yeniden yapılanması ve hastaların fonksiyonel iyileşmesini destekleyebilir" dedi.
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Cengiz Şen, deformite düzeltme ve boy uzatma cerrahisinin ortopedi alanında bir tedavi alternatifi sunduğunu belirtti. Doğuştan ya da sonradan gelişen kemik deformitelerinin yalnızca estetik değil, aynı zamanda fonksiyonel sorunlara da yol açabildiğini söyleyen Prof. Dr.Şen, bu sorunların modern cerrahi yöntemlerle tedavi edilebileceğini ifade etti.
'EKLEM HAREKETLERİNİ KORUYOR'
Prof. Dr. Şen, “Bacak uzunluğu farkları, doğuştan gelen deformiteler ve travmalar sonucu oluşan kemik şekil bozuklukları gibi zorlu vakalarda, bu yöntem oldukça çözüm sunmaktadır. Kemiklerin yeniden yapılanması, hastaların fonksiyonel iyileşmesini destekler. Boy uzatma yanında, son on yıldır kendiliğinden uzayan intramedüller çiviler yardımıyla da boy uzatma ameliyatı yapılabilmektedir. Hasta için ağrısız olması ve özellikle eklem hareketlerinin korunması yönünden özellikleri vardır" dedi.
İYİLEŞME SÜRECİ
Prof. Dr. Şen, sözlerine şöyle devam etti:
"Boy uzatma ve deformite düzeltme cerrahisi yalnızca cerrahi müdahaleyi değil, aynı zamanda multidisipliner bir yaklaşımı gerektirir. Ortopedi uzmanları, fizik tedavi uzmanları ve psikologlar, tedavi sürecinin her aşamasında iş birliği yaparak hastaların iyileşmelerine katkı sağlar. Bu kapsamlı yaklaşım, tedavi sürecini daha etkili hale getirir ve hastaların iyileşme sürecini hızlandırır."
9997,94%0,20
35,56% 0,23
37,01% 1,47
3098,47% 0,57
4959,96% 0,30
Rize
20.01.2025