Dudak yüzeyinde oluşan alt dudak da ya da üst dudak da görülen dudak kanseri cerrahi yöntemler ile tedavi altına alınır. Dudak kanseri belirtileri nelerdir? Dudak kanseri fotoğrafları
Dudak kanseri kadınlardan daha çok erkek bireyleri etkiler. Her kanser tipinde olduğu gibi dudak kanserinde de erken teşhis çok çok önemlidir. Dudak kanseri belirtileri nelerdir? Dudak kanseri fotoğrafları Dudak kanseri tedavisi nasıldır? Dudak kanseri neden oluşur? Dudak kanseri nasıl geçer?
Dudak kanseri dudağın derisinde meydana gelen kötü huylu tümörlerden biridir. Dudak kanseri üst dudak da ya da alt dudakta oluşabilir. Fakat en yaygın görülen dudak kanseri alt dudaktadır. Dudak kanserinde risk yaratan faktörlerden bazıları çok fazla güneş altında güneşe maruz kalmak ve tütün kullanımıdır. Özellikle yüz bölgenizi güneşten güneş kremiyle birlikte koruyarak risk faktörünü en aza indirmiş olursunuz. Aynı zamanda tütün ürünleri kullanmayarak yine bu riskten korunmuş olursunuz. Dudak kanserinde tedavi için izlenilen yol genellikle dudaktaki kanserli dokunun cerrahi yöntemler ile çıkarılmasıdır. Küçük kanserli dokular için daha az uğraş gerektiren bu cerrahi işlem büyük kanserli dokularda biraz uğraştırıcı olabilir. Başarılı bir dudak kanseri ameliyatından sonra normal bi şekilde konuşup yemek yiyebilirsiniz. Dudak görünüşü de eski yapısını korumasa bile tatmin edecek kadar iyi görünür. Dudak kanserinin bazı nedenleri vardır. Kesin olmamakla birlikte dudak kanserin nedeni fazla sigara tüketimi ya da bazı tütün ürünlerinin kullanımı olabilir. Bunun yanında fazla güneşe maruz kalmak ve güneşten korunmamak dudak kanserinin risklerinden biridir. Aynı zamanda aşırı alkol tüketimi de dudak kanserini tetikler. Dudak kanseri 40 yaş üstü için de bir risk faktörüdür. Bireyin dudak kanseri olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. Bu belirtilerden bazıları şunlar olabilir:
Dudak yüzeyinde hafifçe kabarmış beyaz renk değişimleri
Dudak yüzeyinde uzun süreli iyileşmeyen yaralar ve kabuklanmalar
Dudakta ya da ağzın çevresinde uyuşukluk hissi, ağrı ve karıncalanma
Bu belirtilere sahip iseniz uzman bir hekime danışmalısınız. Dudak kanseri ilk başlarda herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu nedenle rutin muayeneler yaptırmayı ihmal etmeyiniz.
- Sigara, çiğneme tütün, enfiye, puro ve diğerleri dâhil herhangi bir tür tütün kullanımı
- Açık ten rengi,
- Dudakların aşırı güneş ışığına maruz kalması,
- Bağışıklık sisteminde zayıflık,
- Alkol,
- Sağlıksız beslenme,
- B12 vitamini veya demir eksikliği anemisi,
- Düşük bağışıklık sistemi dudak kanserini tetikleyen nedenler olarak sıralayabiliriz.
Yukarıdaki nedenlere bağlı olarak dudak bölgesindeki hücrelerin DNA’larında bir mutasyon oluşabiliyor. Hücreler, ölmeleri gereken yerde yaşamaya devam edebiliyorlar. Kontrolsüz şekilde çoğalabiliyorlar. Biriken hücreler küme oluşturup tümör halini alıyorlar. Normal dokulara saldırıp, onları yok edebiliyorlar.
Dudak kanseri tedavisinde, cerrahi operasyon en yaygın kullanılan ilk yöntemdir. Genellikle erken evre, küçük ve yayılmamış kanserlerde tercih ediliyor. Ameliyatla birlikte veya bağımsız olarak radyoterapi, kemoterapi yöntemleri de uygulanıyor.
Tümör çapı 1 santimetreden küçükse “V” rezeksiyon veya radyoterapi yöntemi, daha büyük tümörlerde cerrahi işlem uygulanıyor. İleri evre tümörlerde cerrahi işlem genellikle postoperatif radyoterapi ile birlikte uygulanıyor. Dudağın yarısına kadar olan defektler primer kapatılıyor. Fakat 2/3 ünden daha fazla defekt oluşan hastalarda lokal cilt flepleri ile rekonstrüksiyon tercih ediliyor.
Dudak kanseri tedavisinde sadece dudaktaki lezyon çıkartılmıyor. 1.5 santimetreden büyük lezyonlarda muhakkak boyundaki bölgenin drene olduğu lenf bezlerinin boyun disseksiyonu ile birlikte temizleniyor.
1- Bol oksijenli ortamda bulunun.
2- Stresten ve depresyondan uzak durun.
3- Aşırıya kaçmadan düzenli olarak spor ve egzersiz yapın.
4- Düzenli uyku alışkanlığı kazanın. Mümkünse 13.00-15.00 saatleri arasında uyuyun.
5- Sarımsak, soğan, havuç (günde 3 adet), siyah turp ve maydanozu günlük olarak tüketin.
6-Zerdeçal ve kekiği mutlaka kullanın.
7- Kekik çayı ve yeşil çay, kilonuzun 1/30’u kadar su ve limonlu su içebilirsiniz.
8- Yoğurt ve suyu, kefir, boza bol bol tüketin.
9- A, B, C, D, E vitaminlerini almayı unutmayın.
10- Tütünden, alkolden, güneş ışınlarından ve solaryumdan uzak durun.
11- Nergis çiçeği, andız otu, ökse otu, civanperçemi, aynı sefa, altın otu kanserli hücrelerin çoğalmasının azaltılmasında ve ölmelerinde etkili bitkisel çözümlerdir.
12- doktorunuzun kontrolü kapsamında; sinirli otu, atkuyruğu kırkkilit otu kullanabilirsiniz.
Dudak kanseri ameliyatı sonrası ağız eski haline döner mi?
Dudak kanseri ameliyatlarında (dudak tümörü ameliyatı) tümör çıkarıldıktan sonra onarma işlemi estetik cerrahi prosedürüyle yapılır. Ameliyatlar en az iz kalacak şekilde planlanır. Cilt tipine göre bir miktar iz kalması mümkündür. Dudak dokusundan çıkarım olduğu için ağızda biraz küçülme olabilir. Ama bu küçülme hastanın yemek yemesini ya da konuşmasını etkileyecek şekilde olmaz. Erken dönemlerde telaffuzda ufak aksamalar olsa da iyileşme tamamlanınca bu sorunlar ortadan kalkar.
Dudak yemek kanser yapar mı?
Mevsim ve cilt tipine göre bazen dudaklar çatlayabilir, kabuklanabilir. Pek çok kişide bu durumdan rahatsız olup, dudak derisiyle oynayabilir onları koparabilir. Bu durum dudakta yaraya sebep olabilir. Eğer yara uzun yıllar açık kalır ve travma devam ederse kanser gelişimine neden olabilir.
Dudak kanseri için hangi doktora gidilir?
Dudak kanseri ya da dudak tümörü için Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları doktoruna gitmek uygun olacaktır.
Dudak kanseri kaç yaşında görülür?
Genelde 40 yaş üstü, güneş altında çalışan, tütün ürünleri kullanan, açık tenli erkekler arasında görüldüğü bilinmektedir. Genelde erkek hastalığı olarak görülse de kadınlarda da rastlanabilmektedir.
Dudak kanseri geçer mi?
Dudak kanseri eğer doğru ve tüm prosedürlere, eksik olmayan uygun bir ameliyatla tedavi edildiyse nüksetmeyen bir türdür. Ancak hastalık tekrarlarsa yine her şey bitmiş demek değildir. Kapsamlı ve doğru tedaviyle hasta iyileşir.
Dudak kanseri nasıl önlenebilir?
Her tür tütün kullanımından ve aşırı alkol kullanımından kaçınarak ve özellikle güneş ışığına aşırı maruz kalmayarak önlenebilir. Bunun yanında solaryuma da aşırı maruziyet olmamalıdır. Birçok dudak kanseri vakası ilk olarak diş hekimleri ya da kulak burun boğaz uzmanları tarafından keşfedilir. Bu nedenle düzenli ağız ve diş kontrolleri önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenmek, düzenli yaşamak, uyku düzenine dikkat etmek de bir diğer dikkat edilmesi gereken konulardır.
Dudak kanseri bulaşıcı mıdır?
Dudak kanseri veya herhangi bir kanser türü bulaşıcı değildir. Tokalaşmaktan, yanak yanağa öpüşmekten veya cinsel temastan bulaşmaz.
Dudak kanseri dudağın hangi kısmında görülür?
Dudak kanseri en sık alt dudakta ve üst dudakta görülür. Bu nedenle çoğu kişi alt dudak tümörü, alt dudak kanseri veya üst dudak kanseri diye internette araştırma yapabilir.
Dudak kanseri olanlar tedavi sonrası neye dikkat etmeli?
Tedavi bittikten sonra doktor kontrolleri asla ihmal edilmemelidir. Düzenli, sağlıklı yaşamaya dikkat edilmelidir. Doktor takiplerinde düzenli tetkikler yapılmaktadır. Bu tetkikler de atlanmamalıdır.
Dudak kanseri başlangıcı nasıldır?
Dudak kanseri lezyonları ilk dönemlerde uçuk gibi görünebilir. Ama uçuk hemen hemen 10 gün içinde geçmektedir. Kanser lezyonları kalmaya devam eder.
Dudak kanseri ölümcül müdür?
Dudak kanseri genellikle ölümcül değildir. Dudak kanseri lezyonları kolayca görülebilen yerlerde geliştiği için, çoğu vakada bu kanser türü erken teşhis ve tedavi edilir.
Dudak kanseri bitkisel tedavi ile çözümlenebilir mi?
Hiçbir bitkisel takviyenin faydalı olacağı söylenemez. Bitkisel ürünler faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle doktor önermedikçe bu tür ürünlere, takviyelere güvenilmemelidir. Akla göre kullanılan takviyeler tedavinin ya da hastalığın seyrini de olumsuz etkileyebilir.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
22.11.2024