Edirne İstanbul alınana kadar 88 yıl boyunca Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmıştır. Tarihi ile öne çıkan ve mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biri olan Edirne Yunanistan ve Bulgaristan’a sınır komşusudur.
Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak adlandırılan Selimiye Camii ve günümüzde Edirne Sağlık Müzesi olarak hizmet veren Sultan II. Beyazıt Külliyesi gibi önemli tarihi eserlere ev sahipliği yapar.
Trakya bölgesinde yer alan Edirne’ye çoğunlukla kara yoluyla ulaşılır. Özel araçlar, otobüs ve uçak yolculukları ile de ulaşım sağlanabilir. Havayoluyla ulaşım sağlamak istiyorsanız Keşan ilçesinde bulunan havalimanını kullanabilirsiniz.
Edirne’de yıl boyu ortalama hava sıcaklığı 13 ile 15 derece arasında değişir. Şehrin en sıcak ayı Temmuz ayıdır. Turistik seyahatler için ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret edilmesi önerilir.
Edirne’de savunma amacıyla arazi üzerine yapılan ilk yapılardan biri olma özelliği taşıyan Hıdırlık Tabyasının Hoca İshak Efendi’nin nezareti altında inşaatına başlanmıştır. Birinci Balkan Savaşı’nda aktif rol oynayan Hıdırlık Tabyası yaklaşık 1.800 metreyi bulan bir alandır. Bu özelliği ile Edirne’deki en büyük tabya olarak bilinir. Tabya içerisinde ana giriş binası, koğuş binası, nizamiye, topçu odaları, topçu bataryaları, hendek ve avlu bulunur.
Tabya Edirne merkezde bulunduğu için kolaylıkla ulaşılabilir. Ulaşım için yürüyebilir veya toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz. Giriş için ücret talep edilmemektedir. Tabya içerisinde bir adet müze bulunur. Müzeye giriş için 60 TL ücret ödemeniz gerekir.
”Hıdırlık Tabyası konum için tıklayın”
Tarih ve kültür ile birlikte coğrafi konumu için de tercih edilen Edirne, Enez Kalesi gibi önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapar. Saros Körfezi’ne bakan bir tepeye inşa edilmiş Enez Kalesi antik çağlardan beri bölgeye yapılan saldırılara karşı koruma görevi görür. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde genişletilen ve günümüze dek ayakta kalmayı başarabilmiş Enez Kalesi devasa surlara, sütunlu kapılara ve içerisinde bulunan mozaiklerle döşeli antik kiliselere ev sahipliği yapar.
Enez Kalesi’nin giriş kapısı üzerinde tasvir edilen Trakya süvarileri mutlaka incelenmelidir. Edirne Otogarı’nda her saat hareket eden Keşan minibüsler ile Enez Kalesi’ne ulaşım sağlanabilir. Kale ziyareti için rehberli turlara da katılabilirsiniz.
”Enez Kalesi konum için tıklayın”
Edirne’ye dair simgesel yapılardan biri olan Meriç Köprüsü Padişah Abdülmecit tarafından 1842 yılında inşa ettirilmiştir. Edirne ile Karaağaç güzergahında uzanan köprü, Meriç Nehri üzerinde konumlanır.
263 metre uzunluk ve 7 metre genişlikte inşa edilmiş Meriç Köprüsü 12 sivri kemerli Osmanlı döneminin köprülerine verilebilecek güzel örneklerden biridir. Köprünün ayaklarına 12 hayvanlı takvim işlenmiştir. Selçuklu dönemini yansıtan süslemeleri ve 8 köşeli yıldızları Meriç Köprüsü’nün özellikleri arasındadır. Köprüyü ziyaret içinse herhangi bir ücret talep edilmiyor.
”Meriç Köprüsü konum için tıklayın”
Ege Denizi’nin kuzeyinde bulunan Saros Körfezi dünyanın 3 öz temizleyici körfezinden biri olma özelliğine sahiptir. İnce kumlu sahilleri, bakir koyları ve dalış noktalarına ev sahipliği yapar. İstanbul ve Çanakkale’ye yakın konumda bulunduğu için kısa süreli seyahatler ve hafta sonu kaçamakları için sıklıkla tercih edilir.
Saros Körfezi 150’den daha fazla balık türüne ev sahipliği yapar. Yürüyüş yapmak isteyenler ve fotoğrafçılar için ideal bir bölgedir.
Saros Körfezi’nde Erikli, Enez, Yayla, Gökçetepe, Sultanice, Sazlıdere ve Vakıf gibi tatil beldelerinin otelleri bulunur. Ekonomik bir tatil yapmak istiyorsanız Edirne otelleri arasında bulunan bu alternatiflerde konaklayabilir, tekne gezileri ile keşfe çıkabilir ve berrak sularda yüzebilirsiniz.
Şehir merkezine yalnızca 4 km uzaklıkta bulunan Lozan Anıtı ve Müzesi Karaağaç Mahallesi’nde İstasyon Caddesi üzerinde yer alır. Yabancı turistler tarafından da sevilen Lozan Anıtı ve Müzesi 1998 yılından beri ziyarete açıktır. Lozan Anlaşması ve dünya barışını simgelemek üzerine tasarlanmış Lozan Anıtı; 36, 31 ve 17 metre yükseklikteki 3 sütun tarafından çevrelenir. Elinde demokrasiyi ve barışı temsil etmek amacıyla bir güvercin bulunduran kız heykeli Edirne’nin simgesel yapıları arasında yer alır. Müzede ise döneme ait belgeler, fotoğraflar ve tarihi objeler sergilenir.
Bulgaristan sınırında doğan ve 390 km boyunca ilerleyerek Edirne’ye ulaşan Tunca Nehri doğası ve köprüleri ile Edirne’nin sevilen gezi alanları arasında yer alır. Edirne sınırında 12 kilometrelik bir güzergahta ilerleyen nehir Meriç Nehri’nin de ana kollarından biridir.
1608 ile 1615 yılları arasında inşa edilen Tunca Köprüsü’ne ev sahipliği yapan Tunca Nehri fotoğraf safarileri için en ideal yerlerden biridir. Tunca Nehri ziyaretiniz esnasında 1488 yılında yapılan Sultan İkinci Beyazıt Köprüsü ve Yalnızgöz Köprüsü’nü de yakından inceleyebilirsiniz. Nehre ulaşmak için çoğunlukla şahsi araçlar tercih edilmektedir.
Osmanlı’nın en önemli yapılarından biri olan Edirne Sarayı’ndan bugüne gelebilmeyi başarmış en etkileyici bölüm Adalet Kasrı’dır. Tarihi Sarayiçi semtinde, kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumda yer alan Adalet Kasrı Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılmıştır. Padişahın ünlü kanunlarının yazıldığı yer olması sebebiyle tarihi olarak önemli bir yer olan Adalet Kasrı 1561 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir.
2023 yılının Mayıs ayında başlayan restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete bir süre kapanmıştır. 4 katlı olarak tasarlanan ve Tunca Nehri kenarında konumlanan Adalet Kasrı’nın en üst katında süs havuzu bulunur. Çarpıcı kesme taş mimarisi ve sivri kubbesi ile Edirne’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.
”Adalet Kasrı konum için tıklayın”
Meriç Nehri’ne 2 km Yunanistan sınırına 4 km uzaklıkta bulunan Karaağaç Mahallesi Lozan Anıtı ile ünlüdür. Asırlık çınar ağaçlarıyla süslü sokakları ve yüzlerce yıldır ayakta kalmayı başarabilen tarihi konakları Edirne’de keyifli bir tarihi gezi yapmayı sağlar. Karaağaç Mahallesi aslına uygun şekilde restore edilmiş büyüleyici Tren Garı ve Lozan Müzesi’ne de ev sahipliği yapar.
Tarihi atmosferini korumayı başarabilen ve huzurlu bir ambiyansa sahip olan Karaağaç Mahallesi fotoğraf safarileri için de uygundur. Karaağaç Mahallesi’ne merkezden kalkan minibüsler aracılığı ile ulaşım sağlanabilir.
Kırkpınar yağlı güreşlerinin yüzlerce yıldır değişmeyen adresi olan Kırkpınar Er Meydanı, Sarayiçi semtinde yer alır. Bölgede her yıl yağlı güreşler düzenlenirken başka etkinlikler için de ideal bir alandır.
Merkezi konumu sebebiyle kolaylıkla ulaşılabilen Kırkpınar Er Meydanı tarihi yerlerin büyük bir çoğunluğuna da oldukça yakındır. Meydanın hemen yanında etkileyici pehlivan heykelleri bulunur. Kırkpınar Er Meydanı’na haziran ayı sonu ile temmuz ayı başında giderseniz yağlı güreş müsabakalarını izleme şansı yakalayabilirsiniz.
Edirne’de denize girilebilecek en ideal noktalardan biri Erikli Tuzla Gölü’dür. Erikli sahilinin hemen arkasında bulunan Erikli Tuzla Gölü binlerce su kuşuna ve bakir güzelliğe ev sahipliği yapar. Gölün çevresinde bulunan yürüyüş parkurlarında yürüyüş yapabilir, seyir teraslarında gün batımı manzaralarını izleyebilirsiniz.
Balık bolluğu sebebiyle balık avlama turları için de tercih edilen Erikli Tuzla Gölü şehrin en sevilen kuş gözlem yerlerinden biridir. Erikli plajına yakın konumda bulunduğu için hemen ardından plaja giderek mola verebilirsiniz.
”Erikli Tuzla Gölü konum için tıklayın”
Gelibolu Yarımadası’ndan başlayan ve Ergene Havzası’na kadar uzanan Koru Dağları Trakya Bölgesi’nin en yüksek dağlarından biridir. Yılın her mevsimi dağcılık, kaya tırmanma, dağ yürüyüşleri, dağ bisiklet turları, fotoğraf safarileri, kampçılık ve ATV gezileri için ziyaret edilmektedir. Edirne’nin büyüleyici kar manzaralarını deneyimlemenizi sağlayan Koru Dağları her bütçeye uygun yurtiçi kayak rotaları içerisinde yer alır.
Koru Dağları karaçam, meşe ağaçları ve kızılçamlar ile süslüdür. Edirne’ye 148 km mesafede bulunan ve büyüleyici vahşi yaşam zenginliğine sahip olan Koru Dağları’na şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
”Koru Dağları konum için tıklayın”
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
21.11.2024